Bruk 5 minutter søndag kveld og kos deg med god og mettende kjøleskapsgrøt til frokost hele uka. Det er den perfekte frokosten for alle som har dårlig tid om morgenen.

Kjøleskapsgrøt er havregrøtens kalde fetter, en superlettvint grøt som mer eller mindre lager seg selv mens du sover. På engelsk heter den faktisk «over night oats» - over-natten-havre. Det er en mettende og næringsrik start på dagen, men grøten fungerer også bra som mellommåltid eller til kveldsmat. 

Smart frokost

Denne kjøleskapsgrøten kan lages klar for hele uken på søndag kveld. Du bare rører sammen ingrediensene, setter grøten i kjøleskapet i minst 8 timer, og så forsyner du deg med en porsjon grøt hver dag til det er tomt. Smart, ikke sant?

Ta med deg en porsjon kjøleskapsgrøt i veska dersom du ikke har tid til å spise før du må ut av døra om morgenen. Og hvis du ikke vil spise grøten kald, eller bare vil ha litt variasjon, så kan du varme den opp også.

kjøleskapsgrøt med bær og nøtter

Bruk opp siste rest av jordbærsyltetøyet på kjøleskapsgrøten.

Bruk rester på kjøleskapsgrøten

En typisk kjøleskapsgrøt består av havregryn og væske i form av vann eller melk og yoghurt. I stedet for vanlig søt kumelk kan du bruke mandelmelk, kokosmelk eller havremelk og i stedet for yoghurt naturell du velge yoghurt med smak. I denne oppskriften har vi i tillegg cottage cheese for å få en ekstra næringsrik grøt. Hvis du ikke liker det, eller ikke har det i kjøleskapet, kan du bare bruker mer yoghurt. 

Når det kommer til toppingen kan du velge alt av frisk frukt og bær, nøtter og frø. Gå på raid i kjøleskapet og fryseren og bruk opp rester av syltetøy og frosne bær. Bland en porsjon kjøleskapsgrøt sammen med de frosne bærene, la alt stå i kjøleskapet natten over og om morgenen er bærene tint og grøten klar til å nytes.

Finn en favoritt-topping og hold deg til den eller prøv noe nytt hver morgen. Da blir du garantert ikke lei. Her er 5 forslag til digg topping på kjøleskapsgrøten:

  • Blåbær, jordbærsyltetøy og hakkede hasselnøtter
  • Hjemmelaget eplemos, hakkede mandler og kanel
  • Dadler, peanøttsmør og sesamfrø
  • Mango, kokos og cashewnøtter
  • Banan, jordbær og ristede gresskarkjerner

Oppskrift på kjøleskapsgrøt med havre og yoghurt

Til 5 porsjoner trenger du:

  • 125 g lettkokte havregryn
  • 25 g linfrø
  • 250 g gresk yoghurt/yoghurt naturell/fruktyoghurt
  • 250 g cottage cheese
  • 1,5 ss flytende honning
  • 3 dl melk/kokosmelk/havremelk/mandelmelk/vann
  • Valgfri topping (se forslagene over)

Slik gjør du:

  1. Rør sammen alle ingrediensene til du har en litt suppelignende blanding.
  2. Ha grøten over i et stort Norgesglass eller bolle med lufttett lokk. Sett grøten i kjøleskapet natten over (eller minimum 5 timer).
  3. Ta av en porsjon med kjøleskapsgrøt og topp med det du liker best eller har for hånden.

TIPS: Du kan også røre inn bær/frukt sammen med grøten dersom du vil. Spar nøtter og ristede frø til rett før du skal spise, for å beholde sprøheten.