Duften av hjemmebakst fra mormors kjøkken... Her er oppskriftene som bringer deg tilbake til barndommen.

– Jeg tror vi søker til mormors oppskrifter fordi vi er lei av forfinet og fremmed restaurantmat. Vi vil tilbake til tradisjonene, og vil spise ekte mat, sier Kari Finngaard, forfatter av boken Mormors kaker. 

Vi spiser gjerne både lapskaus og fårikål, men det er kakene vi husker mormor best for. Så gode de var!
– Det er noe eget med kakebaksten. Den dufter så godt og samler familien; alle liker kaker. 
Spesielt de litt enkle kakene. Når basisen er egg, sukker og mel, da skal det mye til før noen ikke liker det. 

Fyrstekake er en klassiker på vei tilbake. Her er oppskrift på fyrstekake og andre mormorkaker som bringer deg tilbake til barndommen.

Fyrstekake er en ekte mormor-favoritt!

– Særlig formkakene er populære nå. De er så lette å lage, og kan varieres i det uendelige! Har du en rest av noe godt skal det mye til at den ikke passer i en formkake, det være seg litt likør, noen bær eller syltetøy, nøtter, marsipan eller litt sjokolade.

Også mormors interiør, mormors svinesteik og mormors perler vil vi ha. Den nostalgiske trenden synes overalt.

–  Jeg er veldig glad i arvet sølv, porselen og krystallglass, dette er med på å gi måltidet det lille ekstra. Vakre ting skal brukes, ikke gjemmes i skap og skuffer, sier Kari, som nå jobber hun med en ny bok med tema mormor-mat. Den kommer fra forlaget Cappelen Damm i august. 

MORMORS FYRSTEKAKE

Fyrstekaken er ikke bare er fra mormors tid, men enda lenger tilbake. Kaken er ekte norsk, utviklet av en konditor i Trondheim i 1856. Siden 80-tallet har fyrstekaken vært på en skikkelig nedtur, men nå får den sin absolutte renessanse og er en selvskreven gjest i eksklusive magasiner og hos populære matbloggere. Vi snakker tradisjon og trend i god forening!

Du trenger: 
300 g hvetemel
200 g smør 
100 g melis
1 egg
250 g mandler eller mandelmel
200 g melis
3 eggehviter

Slik gjør du: 
 1. Smuldre mel, melis og smør i en bolle. Rør inn egget. Pakk deigen i plast og legg i kjøleskap i 2 timer.
 2. Smør en form på 20 cm i diameter. Kjevle deigen til cirka 2 mm og legg i terteformen så den dekker bunn og kant. Skjær bort overskytende deig og legg i kjøleskapet. Denne bruker du til rutemønster på toppen av kaken. Sett terteformen i fryseren i ½ time.
 3. Sett ovnen på 180 grader.
 4. Til mandelfyllet kan du bruke ferdig mandelmel eller male mandler helt fine. Skold dem først om du vil. Kjør i en kjøkkenmaskin med knivblad, og bland med melis. Pisk eggehvitene stive og fold inn.
 5. Ta terten ut av fryseren og ha mandelmassen i. Kjevle ut resten av deigen fra kjøleskapet, og skjær i tynne strimler. Legg strimlene i rutemønster på kaken.
 6. Stek midt i ovnen, 20 minutter eller til kaken er gyllen. Avkjøl i formen, og server med krem.


Andre populære mormorkaker

 • Marmorkake: To enkle deiger, en med kakao og en uten, som blandes ved å dra den ene inn i den andre – uten å røre for mye. Resultatet blir marmorering. Serveres med krem eller melis.
 • Fyrstekake: En søt mørdeig fylt med mandelmasse. Serveres med litt krem eller rømme.
 • Bløtkake: Sukkerbrød med krem mellom lagene, pyntet med bær i sesong – gjerne hermetisert om vinteren. Sjekk hvordan du får sukkerbrødet høyt og luftig.
 • Sitronkake: Sukkerbrød med sitronsaft (og -skall). Serveres med melis.
 • Rullekake: En sukkerbunn stekt i langpanne, som rulles med syltetøy eller krem og bær etter steking. Serveres i skiver.
 • Krydderkake: En formkake med krydder etter smak og hva man har; særlig kanel, ingefær og kardemomme er mye brukt. Serveres med sirup og krem. Blir krydderkaken tørr, er den god å forfriske med en skvett likør eller litt kaffe.
 • Eplekake (eller annen type fruktpai): Søt mørdeig med ferske eller hermetiserte epler, sukker og kanel. Andre typer frukt er like mye brukt.