Hjemmelaget havregrøt lynrask frokost som holder deg mett lenge. Her er toppingene som gjør den ekstra sunn og fristende - hver dag.

Nordmenn har spist grøt i hundrevis av år, kanskje tusenvis, både til frokost, middag og kvelds. Nå har den tidligere fattigmannskosten blitt trendy, og grøt har til og med fått innpass på Michelin-restauranter.

Vi slår et slag for den tradisjonsrike havregrøten, som både skal være bra for fordøyelsen, helsa og lommeboka.

Havregrøt med ferske jordbær, ristede valnøttkjerner og flytende honning.

Havregrøt med ferske jordbær, ristede valnøttkjerner og flytende honning.

Sunn og enkel frokost som metter lenge

Det er enkelt å lage havregrøt til frokost. Alt du trenger er én del havregryn og to deler væske. Og litt salt. Det er faktisk her uttrykket «å ha til salt i grøten» kommer fra. Tilbake i historien var det en målestokk på hvor fattig du var.

I sin enkleste utgave er havregrøt laget på vann, men bruker du melk blir smaken litt rundere. Du kan prøve med forskjellige typer melk, som for eksempel Biola, kokosmelk og mandelmelk.

Havregrøt med 3 fristende toppinger

Havregrøt ser kanskje litt kjedelig ut, og trenger litt hjelp for å bli den helt store smaksopplevelsen. Det er her toppingen kommer inn. Med litt fantasi kan du lage en ny variant hver dag i uken.

Frisk frukt og bær gir god smak og fin farge, mens frø og nøtter gir ekstra god knas og sunne fettstoffer. Vi liker også at grøten er litt søt og drysser gjerne over litt flytende honning. Det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke sukker hvis du heller vil det.

Revet brunost gir både sødme og en fyldig smak til havregrøten. Prøv brunost sammen med syrlig eple og linfrø, og du vil aldri mer tenke at havregrøt er traust og kjedelig.

Havregrøt med grønt eple, rosiner, linfrø, revet brunost og flytende honning.

Havregrøt med grønt eple, rosiner, linfrø, revet brunost og flytende honning.

Forslag til 3 fristende toppinger:

• Ferske jordbær, ristede valnøttkjerner og flytende honning.
• Grønt eple, rosiner, linfrø, revet brunost og flytende honning.
• Blåbær, banan, ristede pistasjnøtter og flytende honning.

For de som ikke er glad i varm mat til frokost kan kjøleskapsgrøt være et godt alternativ. Da rører du bare sammen gryn, væske og krydder om kvelden og setter alt i kjøleskapet natten over. Når du står opp om morgen topper du med frukt og nøtter, og så er frokostgrøten klar.

Havregrøt med blåbær i en skål.

Havregrøt med blåbær, banan, ristede pistasjnøtter og flytende honning.

Oppskrift på havregrøt

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 4 dl lettkokte havregryn
  • 8 dl vann eller melk
  •  0,25 ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen havregryn og væske i en kasserolle med belegg.
  2. Kok opp under omrøring på middels sterk varme. La grøten småkoke 1-2 minutter under omrøring, til den tykner. Smak til med litt salt.
  3. Legg på masse herlig topping og server med en gang.