Hjemmelaget karamellpudding har rykte på seg for å være vanskelig å lage. Men om du følger disse enkle rådene er dette en dessert både du og gjestene dine kommer til å elske.

Karamellpudding er flere ganger blitt stemt frem som den desserten vi nordmenn elsker aller mest. Selve nasjonaldesserten vår!

Perfekt til julemiddagen enten du har pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Karamellpudding er også et godt valg til nyttårsaften.

Det å kunne lage desserten klar på forhånd er gull verdt når man skal ha gjester. På den måten får du god anledning til å bruke tid på selve middagen, den dagen du skal ha gjester, siden karamellpuddingen bør lages dagen før.

Karamellpudding kan lages av en blanding av fløte og melk, eller bare av melk, alt etter hva du foretrekker. Ved å bruke bare melk blir karamellpuddingen lett og fløyelsmyk, og du unngår samtidig risikoen for at fløten og melken skiller seg under stekingen.

Har du aldri laget karamellpudding før, er dette absolutt å anbefale! Det er ikke så vanskelig; om du følger rådene under kommer det til å gå som en drøm.

Stek karamellpudding i vannbad

De kritiske punktene for å få en vellykket karamellpudding er: Å ikke brenne karamellen og ikke få små lufthull eller piper i puddingen. Ved å bruke lav temperatur unngår du begge disse farene, og dermed er ikke karamellpudding vanskelig å lage i det hele tatt!

Karamellpudding stekes i vannbad, men det er ikke mer komplisert enn at formen står i en langpanne som er fylt med vann. Du bruker en helt vanlig stekeovn, og formålet er å få stekt karamellpuddingen skånsomt og jevnt, på samme måte som med bakt ostekake.

Mange tror hjemmelaget karamellpudding er vanskelig å lage. Men om du følger disse enkle rådene kommer karamellpudding til å bli din nye favoritt.

Ikke visp eggene!

Eggene i en karamellpudding skal heller ikke vispes, slik vi er vant til i andre kaker og desserter, men bare røres sammen. Eggeplomme og eggehvite skal blandes, men det er også det hele. Vi vil ha minst mulig luft inn i puddingen, nettopp for å unngå småhull og piper.

Smelt karamell

Når du skal smelte karamellen er det viktig at den får stå i fred og smelte uten omrøring. Rører du rundt er det lett at sukkeret krystalliserer seg og danner harde klumper. La sukkeret smelte på lav til middels varme og løft bare kasserollen for å vende forsiktig på den slik at alt blir jevnt smeltet.

Vær forsiktig og bruk gjerne tykke grytekluter når du heller karamellen over i formen. Den er glovarm!

Mange tror hjemmelaget karamellpudding er vanskelig å lage. Men om du følger disse enkle rådene kommer karamellpudding til å bli din nye favoritt.

Tre triks som gjør karamellpuddingen vellykket hver gang:

 • Ikke bruk for høy temperatur. La heller karamellpuddingen steke lenger på lavere temperatur, så unngår du piper og småhull i puddingen.
 • La karamellen smelte på lav varme uten omrøring. Da unngår du at sukkeret krystalliserer seg og at karamellen blir brent.
 • Ikke visp eggene. Vi vil ha minst mulig luft inn i puddingen, nettopp for å unngå småhull og piper. Rør eggene sammen slik at det akkurat er blandet, ikke mer. Sil blandingen over i brødformen, slik at det ikke blir hvite striper av eggehvite i puddingen.
Mange tror hjemmelaget karamellpudding er vanskelig å lage. Men om du følger disse enkle rådene kommer karamellpudding til å bli din nye favoritt.

Oppskrift på silkemyk karamellpudding

Du trenger 1 brødform.

Oppskriften gir dessert til 4-6 personer.

Karamellpudding:

 • 5 egg
 • 5 dl H-melk
 • ½ vaniljestang
 • 4 ss sukker

Karamell:

 • 100 g sukker
 • 1 dl vann (kan sløyfes)

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 120 grader over- og undervame og plasser en dyp langpanne nederst i ovnen. Hell ca 2 liter vann i langpannen, og la dette stå og varme seg opp samtidig som du rører sammen karamellpuddingen.
 2. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kasserolle sammen med melk og sukker. Varm forsiktig opp til det nesten koker og trekk så kasserollen av varmen.
 3. Smelt sukkeret på lav varme i en annen, vid kasserolle. La det stå uten å røre i det, løft bare opp og vend litt på kasserollen når det har begynt å smelte slik at karamellen blir jevn. Ha i halvparten av vannet om du vil og kok ut, eller bruk karamellen som den er.
 4. Hell karamellen over i brødformen og vend litt på den så den går litt opp etter kantene. Vær rask, for blandingen stivner fort. Og vær forsiktig, den er glovarm! Bruk gjerne grytevotter.
 5. Rør sammen eggene. Ikke vispe – bare blande.
 6. Fisk ut vaniljestengene fra melken og hell melken litt etter litt over i eggene samtidig som du rører.
 7. Sil blandingen over i brødformen, for å unngå hvite streker av eggehvite.
 8. Sett formen midt i langpannen, og pass på at vannet går ca 2 cm opp etter brødformen.
 9. Stek karamellpuddingen i ca 1,5 time, til den fremdeles er dissete, men ganske fast i overflaten. Bruk baksiden av en skje for å kjenne etter.
 10. Ta formen ut av ovnen og la karamellpuddingen avkjøle på en rist. La langpannen med vann stå igjen til vannet er avkjølt, før du heller det ut.
 11. Dekk karamellpuddingen med plastfolie og sett den i kjøleskap over natten, eller i minimum 3 timer.
 12. Skjær langs kanten av puddingen med en skarp kniv og legg så serveringsfatet opp ned over formen, før du hvelver alt rundt og løfter av brødformen. Karamellsausen vil da legge seg fint utover puddingen.
 13. Server karamellpudding med vispet krem.