Det aller beste med fruktsalat er at du egentlig ikke trenger noen oppskrift. Med råkrem, sjokolade og litt nøtter blir den enkle desserten klar for julens mange selskaper.

Julehøytiden er full av tradisjonsretter som pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Med så mye mektig mat er det det ikke alle som orker å tenke på dessert, men litt fruktsalat er det alltid plass til.

fruktsalat med fersk frukt og bær

Himmelsk fruktsalat til jul

Sesongens søte klementiner og litt nellik og kanel i sukkerlaken gir den enkle desserten et herlig hint av jul, samtidig som den fremdeles er lett og frisk. Husk også at fruktsalat blir bedre når den får stå noen timer og kan derfor lages i god tid før servering.

Revet mørk sjokolade og ristede valnøtter kan du servere i skåler ved siden av, som ekstra topping for de som ønsker det. Brente mandler, krumkaker og sandkaker er også veldig godt til julens fruktsalat.

Luksus med råkrem

Du behøver strengt tatt ikke ekstra tilbehør, men litt krem, vaniljesaus eller vaniljekesam smaker godt til fruktsalat. Ønsker du å gjøre fruktsalaten litt ekstra luksuriøs, til juleselskap for eksempel, er råkrem et godt alternativ som tilbehør. Det er en rik og mektig krem, laget av luftig eggedosis og pisket krem, som smelter på tunga.

Crème fraîche er mindre vanlig, men kan være en fin måte å gjøre den enkle hverdagsdesserten ekstra spenstig.

Fruktsalat med klementiner og sjokolade

Oppskrift på fruktsalat med råkrem

Til 6 porsjoner trenger du:

Fruktsalat

  • 2 dl vann
  • 2 dl appelsinjuice
  • 0,5 dl sukker
  • 4 hel nellik
  • 1 stk kanelstang
  • 4 klementiner (eller 2 appelsiner)
  • 2 banan
  • 1 melon (honningmelon eller piel de sapo)
  • 2 epler
  • 100 g blåbær
  • 100 g bringebær
  • 20 g sjokolade, revet

Råkrem

  • 2 eggeplommer, romtempererte
  • 2 ss sukker
  • 2 dl kremfløte, kald

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann, appelsinjuice, sukker, nellik og kanelstang i en kasserolle.
  2. La alt trekke rett rundt kokepunktet i 5 minutter. Avkjøl og sil av krydderne.
  3. Skrell klementinene og del i båter. Del banan i to på langs og deretter i tykke skiver. Skjær melon og eple i terninger.
  4. Ha all frukten i en stor serveringsbolle, tilsett bærene og hell over sukkerlaken. La fruktsalaten trekke et par timer før servering.
  5. Lag råkrem: Pisk romtempererte eggeplommer og sukker til en lys og luftig eggedosis (det tar 5-10 minutter).
  6. Pisk fløten til krem som topper seg og vend inn i eggedosisen.

Server fruktsalaten med råkrem og revet sjokolade.

TIPS: Valnøtter og pekannøtter smaker også veldig godt til fruktsalat. Stek nøttene i tørr stekepanne til de får litt farge og avkjøl på tallerken. Ristede nøtter smaker mer.