Hemmeligheten ligger i fremgangsmåten. Sjekk hvordan du lykkes med sukkerbrødet, og hvilke tabber du må unngå.

Hvis du mestrer å lage et perfekt sukkerbrød, er mye av kakebakegåten løst. Med et høyt og luftig sukkerbrød står du nemlig fritt til å lage alskens bløtkaker og marsipankaker. Og hvis du blander kakao i sukkerbrødet, kan du lage de lekreste sjokoladekaker også.

Selve grunnoppskriften er ingen heksekunst. Alt du trenger er de fem ingrediensene egg, sukker, hvetemel, potetmel og bakepulver. Hemmeligheten ligger i fremgangsmåten.  

Kristine Ilstad driver en av Norges største bakeblogger, Detsoteliv.no. Hun har bakt utallige sukkerbrød, og deler gladelig sine beste sukkerbrødtips.

– Hvis du vil ha en høy og flott kake, må sukkerbrødet avkjøles helt før du tar det ut av kakeformen. Et gammelt kjerringråd er også å avkjøle sukkerbrødet opp-ned for at det ikke skal synke sammen under avkjøling, sier hun.


Foto: Per Sollerman
 

Unngå denne tabben

Det er flere ting du kan gjøre for å unngå at kaken faller sammen på midten etter steking.

– Det er viktig at kaken er helt gjennomstekt i midten før den tas ut av ovnen. Sjekk alltid dette med en kakenål. Hvis kaken virker mørk på toppen, men fortsatt ikke er helt gjennomstekt i midten, kan du legge et stykke bakepapir over kaken på slutten av steketiden. Senk steketemperaturen slik at kaken blir gjennomstekt uten å få mer farge på toppen, råder Ilstad.

Tove Holter, som driver den populære matbloggen Idefull.no, har erfart at det aller viktigste er å få eggedosisen luftig og stiv.

– Pisk eggedosisen i minst ti minutter med kjøkkenmaskinen, og bland siktet mel, potetmel og bakepulver forsiktig for hånd inn etterpå. Den største tabben du kan gjøre er å ha en for lite pisket eggedosis og samtidig piske mel for hardt inn. Hvis du pisker mer enn nødvendig mister du luften fra røren, sier Holter.

Huskeliste for høyt og luftig sukkerbrød:

 1. Avkjøl kaken helt før du tar den ut av formen, gjerne opp-ned.
 2. Ikke smør kantene av formen, bruk heller bakepapir. Bygg opp kantene ekstra med bakepapiret hvis du vil ha kaken ekstra høy.
 3. Sjekk med en kakenål om den er gjennomstekt.
 4. Sørg for at eggedosisen er pisket lenge nok, minst ti minutter med kjøkkenmaskin.
 5. Vend mel, bakepulver og potetmel inn for hånd.

Foto: Per Sollerman
 

NAKEN SOMMERKAKE

Til sukkerbrød trenger du:
4 romtempererte egg
180 g sukker
1 ts vaniljesukker
100 g mel
50 g potetmel
1 ts bakepulver

Oppskrift på sukkerbrød: Hemmeligheten ligger i fremgangsmåten. Sjekk hvordan du lykkes med sukkerbrødet, og hvilke tabber du må unngå. 5 tips du må kunne.

Foto: Per Sollerman

Slik gjør du:
 1. Stivpisk egg, sukker og vaniljesukker. 
 2. Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver mens kjøkkenmaskinen går (10 minutter).
 3. Når eggedosisen er ferdig, sikter du inn litt og litt av melblandingen. Røres forsiktig inn. Prøv å beholde så mye av luften i eggedosisen som mulig. Det lønner seg å være tålmodig her.
 4. Dekk både bunnen og sidene av kakeformen med bakepapir, da blir kaken lettere å få ut. Bruk en 17 cm form, da må bakepapiret gå høyere enn formen, kaken hever langt over formen.
 5. Kaken stekes midt i ovnen på 170 grader i 40 – 45 minutter. Avkjøl kaken. 
 6. Del den avkjølte kaken i tre, og dynk alle tre delene med jordbærpuré.

Til jordbærpuré trenger du:
300 g jordbær
30 g melis
0,5 dl vann

Slik gjør du:
 1. Alt kjøres til puré med stavmikseren. 
 2. Dynk kaken med puréen. La dette stå litt for å trekke godt inn. Det vil bli liggende et lag med jordbær igjen på toppen av lagene.

Til krem trenger du: 
1,5 dl kremfløte
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g Tine kremost til baking eller Philadelphia
20 g valmuefrø (spar noen til toppen)
Ca 200 g friske og store blåbær 

Slik gjør du: 
 1. Varm først valmuefrøene på en bakepapirkledd stekeplate midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter og avkjøl. 
 2. Pisk kremfløten stiv med sukker og vaniljesukker. Ha kremosten i en bolle sammen med valmuefrøene og den stivpiskede kremen.
 3. Bruk en ballongvisp og rør dette godt. For enklest mulig fordeling av kremen, bruk en sprøytepose.
 4. Ha kremen oppå jordbærpuréen (etter at den har fått trukket inn). For at kremen og jordbærpurèen ikke skal bli presset ut på sidene når lagene legges oppå hverandre, legges blåbær mellom lagene som støtte. Topp gjerne kaken med friske jordbær, blåbær, valmuefrø (du trenger ikke så mange frø, men de må varmes opp før de has på kaken) og kanskje litt sitronmelisse.

Oppskriften er levert av Tove Holter - idefull.no