Å helsteke kalkunfilet er slett ingen heksekunst! Mens kjøttet koser seg i ovnen sammen med grønnsakene, kan du gjøre noe helt annet.

Kalkunfilet er magert kjøtt som er enkelt å tilberede og servere. Helsteker du kjøttet i ovnen blir det ekstra saftig, og du kan lett lage mat til mange gjester uten at det blir stress.

Tradisjonen for å bruke kalkun til både til høytider og fest kommer opprinnelig fra USA med store helstekte kalkuner. Ferdig kalkunfilet er både enklere å tilberede, magrere og finnes i mange størrelser. På den måten kan du lage hverdagsmiddag med en liten kalkunfilet, og heller kjøpe en stor kalkun når du skal invitere til festmiddag med mange gjester.

For å få saftig kalkunfilet er det mange som sverger til stekepose, og det kan du gjerne gjøre, men det er slett ikke nødvendig! God tid og lav steketemperatur gir deg den aller beste kalkunfileten.

Ta tempen på kalkunfileten

I vår oppskrift, som du finner lenger nede i teksten, steker du kalkunfileten på 170 ˚C i rundt 40 minutter og lar den hvile i minst 15 minutter. Dette gir deg et saftig resultat. Men har du ekstra god tid kan du gjerne senke temperaturen til 125 ˚C og la kjøttet steke dobbelt så lenge. Da blir kjøttet helt nydelig!

For å sikre at du får et perfekt resultat er det lurt å bruke steketermometer når du skal tilberede kalkunfilet. Termometeret stikker du inn i den tykkeste delen av fileten. Husk at temperaturen gjerne stiger noen få grader etter at kjøttet har kommet ut fra ovnen.

Følg godt med mot slutten av stekeperioden. Når kjernetemperaturen ligger på 64-65 ˚C er det ideelt å ta ut kalkunfileten.

Kalkunfilet er magert kjøtt som er enkelt å tilberede og servere. Oppskrift på saftig kalkunfilet med Waldorfsalat og sjysaus.

Fornem salat

Kalkunfilet er best når den blir servert lun eller varm. Velger du å servere kjøttet lunt, passer Waldorfsalat godt til. Vil du servere det varmt, anbefaler vi ovnsbakte rotgrønnsaker og brun sjysaus til.

Den populære Waldorfsalaten, med sin søte og syrlige smak, har sitt opphav fra et av New Yorks mest fasjonable hotell: Waldorf Astoria. Det finnes mange varianter av den deilige salaten, men de fleste har en base av eple, selleri, druer og valnøtter som er blandet i en majones- og kremdressing. 

Ovnsbakte rotgrønnsaker kan bakes i stekeovnen sammen med kalkunfileten og smaker søtt og godt. Det eneste du trenger å gjøre med grønnsakene er å dele dem i biter, og dette kan du gjøre lenge før gjestene kommer. Mens alt koser seg i ovnen har du god tid til å røre sammen sausen, som får ekstra god smak med litt stekesjy fra kalkunen. Mmmm!

Har du lyst på det lille ekstra kan du servere tyttebærsyltetøy til, eller hva med å forsøke litt ripsgelé? Litt søtt til den salte sausen er himmelsk.

Tre tips for vellykket kalkunfilet

1. Brun kalkunfileten på begge sider for karamellisert smak på ytterkant.

2. Bruk steketermometer, og unngå å steke kalkunfileten for lenge. 

3. La fileten hvile i 15 minutter før du skjærer i den.

Kalkunfilet er magert kjøtt som er enkelt å tilberede og servere. Oppskrift på saftig kalkunfilet med Waldorfsalat og sjysaus.

Oppskrift på kalkunfilet med deilig tilbehør

Til 4 personer trenger du:
700 g kalkunfilet eller kalkunbryst
Salt og pepper
2 ss smør

Waldorfsalat:
200 g røde druer
4-5 stangselleri
1 eple
100 g valnøtter
2 dl kremfløte
1,5 dl majones
1 klype sukker
Salt og pepper

Ovnsbakte grønnsaker
12 poteter
4 gulrøtter
1/2 sellerirot
Litt olivenolje
Salt og pepper

Sjysaus
2 ss smør
2 ss hvetemel
4-5 dl vann + stekesjyen fra kalkunfileten

 Slik lager du saftig kalkunfilet:

 1. Brun kalkunfileten på begge sider i en stekepanne med smør, og krydre godt med salt og pepper.
 2. Legg fileten over i en ildfast form, stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av kjøttet og sett formen i forhåndsvarmet ovn på 170 ˚C over- og undervarme.
 3. Stek til termometeret viser 64  ˚C, det tar ca 40 minutter, før du tar den ut av ovnen.
 4. La kjøttet hvile, gjerne under aluminiumsfolie i 15 minutter før du deler det i skiver.
Kalkunfilet er magert kjøtt som er enkelt å tilberede og servere. Oppskrift på saftig kalkunfilet med Waldorfsalat og sjysaus.

Slik lager du Waldorfsalat:

 1. Vil du servere med waldorfsalat, lager du den klar mens kalkunfileten er i ovnen.
 2. Visp fløten til myk krem med sukkeret og bland inn majones, litt salt og pepper.
 3. Del druer i to, stangselleri og epler i biter og vend inn sammen med valnøttene. Oppbevares kjølig frem til servering.

 Slik lager du ovnsbakte grønnsaker:

 1. Del potetene i to eller fire og legg dem i en ildfast form.
 2. Ringle over litt olivenolje og sett formen midt i ovnen på 250 grader i 10-12 minutter.
 3. Del opp gulrot og sellerirot og legg sammen med potetene. Tilsett litt mer olivenolje, samtidig som du skrur ned varmen til 170  ˚C.
 4. Legg den ferdig brunede kalkunfileten fra stekepannen over på grønnsakene, og la alt steke sammen til kalkunen er ferdig.
 5. Ta så ut kalkunfileten og la den hvile i 15 minutter, mens grønnsakene venter i ovnen.
 6. Stikk med gaffel i grønnsakene for å kjenne om de er ferdige. Synes du de fremdeles er litt harde, kan du la dem stå fem minutter til på 170  ˚C.

Slik lager du sjysaus:

 1. Lag saus ved å smelte smør i en vid gryte.
 2. Rør inn hvetemel og rør rundt på middels varme til jevningen har en fin og brun farge. Spe med vann litt etter litt, og rør kraftig mellom hver gang for å unngår klumper.
 3. Hell til slutt i stekesjyen fra kalkunfileten og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm frem til kalkunen har fått hvile i 15 minutter.