Til hovedinnhold
middagstips

Helstekt kalkunfilet blir saftigst slik!

Helstekt kalkunfilet blir en saftig og god middag hvis du steker den riktig. Server gjerne med en frisk og sprø waldorfsalat og sjysaus.

Helstekt kalkunfilet blir saftigst slik!

1t / 15min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til helstekt kalkunfilet:

kalkunfilet (eller kalkunbryst)

salt (smak til)

pepper (smak til)

smør

Waldorfsalat:

røde druer

stangselleri

eple

valnøtter

kremfløte

majones

sukker

salt (smak til)

pepper (smak til)

Sjysaus:

smør

hvetemel

vann (ca)

stekesjy (fra kalkunfileten)

Fremgangsmetode

Brun kalkunfileten på begge sider i en stekepanne med smør, og krydre godt med salt og pepper.
Legg fileten over i en ildfast form, stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av kjøttet, og sett formen i forhåndsvarmet ovn på 170 ˚C over- og undervarme.
Stek til termometeret viser 64 ˚C, det tar ca 40 minutter, før du tar den ut av ovnen.
La kjøttet hvile, gjerne under aluminiumsfolie, i 15 minutter før du deler det i skiver.

Waldorfsalat

Vil du servere med waldorfsalat, lager du den klar mens kalkunfileten er i ovnen.
Visp fløten til myk krem sammen med sukkeret, og bland inn majones, litt salt og pepper.
Del druer i to, stangselleri og epler i biter og vend inn sammen med valnøttene. Oppbevares kjølig frem til servering.

sjysaus

Lag saus ved å smelte smør i en vid gryte.
Rør inn hvetemel, og rør rundt på middels varme til jevningen har en fin og brun farge. Spe med vann litt etter litt, og rør kraftig mellom hver gang for å unngå klumper.
Hell til slutt i stekesjyen fra kalkunfileten, og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm frem til kalkunen har fått hvile i 15 minutter.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆