Karbonader til middag er alltid en suksess. Disse er inspirert av hvordan de spiser karbonader i Danmark, med hvit saus og kokte poteter.

Karbonader med hvit saus er egentlig ganske ukjent for oss i Norge, men en stor favoritt i nabolandet vårt Danmark. Om du legger skepsisen til side fra å tenke at hvit saus bare passer til fiskeboller, fiskekaker og fisk vil du oppdage en enkel og digg hverdagsmiddag. Denne retten er også populær hos barna, der det meste blir bedre med litt hvit saus på toppen.

For å lage karbonader trenger du karbonadedeig, litt krydder og gjerne noe som binder det godt sammen. Ved å blande inn litt potetmel er du sikker på at kakene ikke smuldrer opp, og du får en fin konsistens. Pass på at du bruker en kniv og banker lett på overflaten av kakene før de går i stekepannen. Da lager du et fint rutemønster som gir en bedre stekeskorpe og hindrer kakene i å trekke seg så mye sammen, slik at de forblir mest mulig flate.

Den hvite sausen smaker aller best om den får ett hint av muskatnøtt, så pass på at du har dette krydderet i skuffen. Du kan gjerne benytte en frossen grønnsaksblanding i stedet for ferske grønnsaker, da er de jo allerede oppkuttet for deg.

God smak på karbonadene

I stedet for worchestershiresaus som er brukt i oppskriften under er det andre krydder som også gir god smak og en ekstra piff til karbonader. Prøv å bytte ut med:

  • muskatnøtt
  • ingefær
  • chili
  • paprikapulver

Du kan også vende karbonadene i sammenvispet egg og så i brødsmuler eller kavring før du legger dem i pannen. Da får du en sprø panering rundt, som gir en fin variasjon på middagen.

Får du for mye mat kan du pakke de ustekte karbonadene tett og legge dem i fryseboksen i stedet for i pannen. Da har du ferdigpreppede hjemmelagde karbonadekaker til en dag du har lyst på enkel middag uten så mye oppvask.

Karbonader til middag er alltid en suksess. Prøv en dansk vri, med hvit saus og kokte poteter! Oppskrift på karbonader med hvit saus.

Oppskrift på karbonader med hvit saus

Dette trenger du: 

Karbonader:

  • 500 g karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • 1 ss potetmel
  • ½ ts pepper
  • 1 ts worchestershiresaus
  • Smør til steking

Hvit saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss mel
  • 5 dl melk
  • ¼ ts muskatnøtt
  • salt og pepper
  • 4-6 gulrøtter
  • 200 g erter

Tilbehør:

  • Kokte poteter
  • Kruspersille
Karbonader til middag er alltid en suksess. Prøv en dansk vri, med hvit saus og kokte poteter! Oppskrift på karbonader med hvit saus.

Slik gjør du det:

  1. Sett over poteter, siden dette tar lengst tid.
  2. Rør sammen karbonadedeig, potetmel, worchestershiresaus, salt og pepper og del i 8 deler. Form til runde, flate karbonader og bruk en kniv til å lage rutemønster på overflaten.
  3. Stek karbonadene i smør til de er gyldne på middels høy varme, og hold dem varme på lav temperatur til resten er ferdig.
  4. Lag hvit saus ved å smelte smør og så røre inn melet. Spe med melken litt etter litt, og rør kraftig mellom hver gang, slik at du unngår klumper i sausen. La sausen småkoke i 3-5 minutter, krydre med muskat, salt og pepper. Skrell og del gulrot i terninger, på samme størrelse som ertene. Ha i erter og gulrot, og la dem trekke i sausen til de er gjennomvarme, 3-4 minutter er nok.
  5. Server karbonader med kokte poteter, hvit saus og frisk kruspersille på toppen. Velbekomme!
Karbonader til middag er alltid en suksess. Prøv en dansk vri, med hvit saus og kokte poteter! Oppskrift på karbonader med hvit saus.