Tenk at to ingredienser som kål og kjøtt kan bli så godt etter noen timer i gryta! Her er triksene som gjør fårikålen enda bedre.

Fårikål må være den en av de enkleste og beste høstmiddagene vi har her i landet. Dette er tradisjonsmat som det er verdt å ta vare på, og det gjør vi til gagns!

Fårikålen ble kåret til Norges nasjonalrett først av Nitimes lyttere i 1972 – og igjen i 2014 hvor hele 45 % stemte på fårikålen i en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI for Landbruks- og Matdepartementet. 

Og ikke nok med det, siste torsdagen i september er det fårikålens dag hvert år. Så du er i godt selskap når du setter over fårikålgryta i høst!

Denne retten krever tid, men minimalt med innsats, og er derfor fin å lage en dag du likevel er hjemme. Fårikål som søndagsmiddag gir en fantastisk god restemiddag til mandagen, og restemiddag gir jo minimalt med oppvask. Perfekt start på uken, der altså!

Slik lager du verdens beste lammelår

 

Enkel middag

For å lage fårikål trenger du bare fårekjøtt, kål, pepper, salt og litt vann. Fårekjøttet kan være kjøtt fra lam eller sau, hodekål finner du i frukt- og grøntdisken til en slikk og ingenting, og pepper, salt og vann har du jo som regel uansett.

Så er det bare å fylle en gryte lagvis og la den stå og putre i to-tre timer mens du gjør andre ting. Som å slappe av, eller kanskje kan du lage en enkel dessert til gjestene?

Fårikål er nemlig en slik middag som gir akkurat like mye jobb enten du lager til to eller til åtte personer. Her er det bare å invitere middagsgjester, så kan du imponere de som tror dette er en vanskelig middag å lage! Vet ikke gjestene at dette er mat som lager seg selv, så er det jo ingen grunn til å røpe den hemmeligheten. 

Prøv en annen tradisjonsrik kjøttrett: Finnbiff!

3 tips til perfekt fårikål

1. Kok alltid fårikålen heller litt for lenge enn litt for lite. Kjøtt som ikke løsner fra beinet er ikke særlig godt å spise.

2. Om du vil ha en litt tykkere saus, kan du strø 2 ss hvetemel mellom lagene av kjøtt og kål før koking.

3. Fårikål smaker enda bedre dagen etter, så lag en raus porsjon slik at du er så heldig at du får rester.

Til 4 personer trenger du:
2-2,5 kg fårikålkjøtt av lam eller sau 
2 kg kål 
3 ss pepper (hele korn) 
2 ts salt 
Ca 3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Legg ca halvparten av kjøttet med fettsiden ned i ei stor gryte.
  2. Del kålen i båter og legg ett lag over kjøttet. Strø over salt og pepper. Gjenta til du har fått alt kjøtt og kål i gryta.
  3. Hell vannet i gryta og kok opp under lokk. Skru ned varmen og la kjøttet dampe seg, fortsatt under lokk, i to-tre timer. Du ser enkelt når kjøttet faller fra beinet, da er fårikålen ferdig.
  4. Server fårikål med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og sjy fra bunnen av gryta.