Tenk at to ingredienser som kål og kjøtt kan bli så godt etter noen timer i gryta! Her er triksene som gjør fårikålen enda bedre.

Fårikål må være den en av de enkleste og beste høstmiddagene vi har her i landet! Tenk at to ingredienser som kål og kjøtt kan bli så godt etter noen timer i gryta! Dette er tradisjonsmat som det er verdt å ta vare på.

Hver høst bugner det av kål og fårekjøtt i butikkene, og det er ingenting som gir bedre mat og helse enn å spise råvarene når de er i sesong.

Denne retten krever tid, men minimalt med innsats, og er derfor fin å lage en dag du likevel er hjemme. Fårikål som søndagsmiddag gir en fantastisk god restemiddag til mandagen, og restemiddag gir jo minimalt med oppvask. Perfekt start på uken, der altså!

 

Enkel middag

 

For å lage fårikål trenger du bare fårekjøtt, kål, pepper, salt og litt vann. Fårekjøttet kan være kjøtt fra lam eller sau, hodekål finner du i frukt- og grøntdisken til en slikk og ingenting, og pepper, salt og vann finnes i de fleste hjem.

Så er det bare å fylle en gryte lagvis og la gryten stå og putre i 2-3 timer mens du gjør andre ting. Trenger du forslag sa du? Les en bok, rydd en skuff, gjør litt yoga eller se en film. Eller kanskje kan du lage en enkel dessert til gjestene?

Fårikål er nemlig en slik middag som gir akkurat like mye jobb enten du lager til 2 eller til 8 personer. Her er det bare å invitere middagsgjester, så kan du imponere de som tror dette er en tidkrevende og vanskelig middag å lage! Vet ikke gjestene at dette er mat som lager seg selv, så er det jo ingen grunn til å røpe den hemmeligheten. 

Til 4 personer trenger du:

2-2,5 kg fårikålkjøtt av lam eller sau
2 kg kål
3 ss pepper (hele korn)
2 ts salt
ca 3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Legg ca halvparten av kjøttet med fettsiden ned i en stor gryte.
  2. Del kålen i båter og legg ett lag over kjøttet. Strø over salt og pepper. Gjenta til du har fått alt kjøtt og kål i gryten.
  3. Hell vannet i gryta og kok opp under lokk. Skru ned varmen og la kjøttet dampe seg, fortsatt under lokk, i 2-3 timer. Du ser enkelt når kjøttet faller fra beinet, da er fårikålen ferdig.
  4. Server fårikål med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og sjy fra bunnen av gryten.

 

Tips:

  • Kok alltid fårikålen heller litt for lenge enn litt for lite. Kjøtt som ikke løsner fra beinet er ikke særlig god å spise.
  • Om du vil ha en litt tykkere saus, og ikke har noen gjester som ikke tåler hvetemel, kan du strø 2 ss hvetemel mellom lagene av kjøtt og kål før koking.
  • Fårikål smaker ennå bedre dagen etter, så lag en raus porsjon slik at du er så heldig at du får rester.