Tenk at to ingredienser som kål og kjøtt kan bli så godt etter noen timer i gryta! Her er triksene som gjør fårikålen enda bedre.

Fårikål må være den enkleste og beste høstmiddagen som finnes! 

I 1972 ble fårikål kåret til Norges nasjonalrett av Nitimes lyttere– og i 2014 fikk fårikål 45 % av stemmene i en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI for Landbruks- og Matdepartementet. 

3 tips til perfekt fårikål

1. Kok alltid fårikålen litt for lenge enn litt for kort. Kjøttet må løsne fra beinet for å smake godt.

2. Om du vil ha en litt tykkere saus, kan du strø 2 ss hvetemel mellom lagene før koking.

3. Fårikål smaker enda bedre dagen etter, så lag en raus porsjon slik at du er så heldig at du får rester.

Slik lager du verdens beste lammelår

 

Enkel middag

For å lage fårikål trenger du bare fårekjøtt, kål, pepper, salt og litt vann. Fårekjøttet kan være kjøtt fra lam eller sau, hodekål finner du i frukt- og grøntdisken. 

Så er det bare å fylle en gryte lagvis og la den stå og putre i to-tre timer mens du gjør andre ting.  

Prøv en annen tradisjonsrik kjøttrett: Finnbiff!

Oppskrift på klassisk fårikål

Til 4 personer trenger du:
2-2,5 kg fårikålkjøtt av lam eller sau 
2 kg kål 
3 ss pepper (hele korn) 
2 ts salt 
Ca 3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Legg ca halvparten av kjøttet med fettsiden ned i ei stor gryte.
  2. Del kålen i båter og legg ett lag over kjøttet. Strø over salt og pepper. Gjenta til du har fått alt kjøtt og kål i gryta.
  3. Hell vannet i gryta og kok opp under lokk. Skru ned varmen og la kjøttet dampe seg, fortsatt under lokk, i to-tre timer. Du ser enkelt når kjøttet faller fra beinet, da er fårikålen ferdig.
  4. Server fårikål med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og sjy fra bunnen av gryta.