Her er triksene som gjør det enkelt å lage verdens beste plommesyltetøy.

Plommer er den frukten som man går og venter og venter på og så plutselig er sesongen her og treet og hagen flommer over av disse deilige myke små kulene. Det er fritt frem for stor og liten å spise så mange man bare orker, og likevel er treet og bakken fortsatt full av frukt. Har du ikke tre i hagen selv, er jeg sikker på at det finnes en nabo, en venn eller en fjern slektning som veldig gjerne vil dele av sin overflod litt ut i sesongen.

Har du for mye plommer og ikke vet helt hvordan du skal bruke dem etter at den første ihuga plukkingen og spisingen er overstått? Lag plommesyltetøy da vel!

Plommesyltetøy er himmelsk å smøre utover et nystekt rundstykke en sen høstkveld, og gjør at du lett kan drømme deg tilbake til høstens fine farger og deilige temperatur en kald vintermorgen. Du kan krydre plommesyltetøyet med ditt favorittkrydder, eller la plommene vere helt naturell. Det er lett å lage, og krever lite av deg på kjøkkenet for å bli vellykket!

Hvordan lage syltetøy

For å lage hjemmelaget syltetøy trenger du egentlig bare to ingredienser: plommer og sukker. Lar du disse koke sammen til plommesyltetøyet blir tykt og godt,  har du nydelig pålegg som du kan ha på glass og sette i kjøleskapet eller legge i fryseboksen. Men for at syltetøyet skal bli raskere ferdig finnes det noen triks.

I all type frukt finnes det naturlig pektin og syre som er med på å lage syltetøyet tykt så det kan smøres på brødskiven uten å renne utover tallerkenen. Syren er med på å frigjøre pektinet i frukten, slik at det virker som fortykningsmiddel.

Hvor mye pektin og syre som finnes i frukttypen du vil lage syltetøy av, varierer etter type og etter hvor moden frukten er. Er frukten for moden vil det være lite pektin i den, og evnen til å få stivt syltetøy vil være redusert.

Plommer er regnet for å ha middels pektininnhold og lavt syreinnhold, selv om dette kan variere. For å få stivt plommesyltetøy er det derfor lurt å tilsette syre, for eksempel saft fra en sitron, som kan være med på å frigjøre pektinet i plommene når dette kokes sammen. Ved litt over 100 grader reagerer sukker, pektin og syre, og syltetøyet vil bli stivt når det avkjøles.

TIPS: Dersom du har tenkt å lage store mengder og oppbevare over lengre tid kan det være lurt å bruke syltepulver som du finner i butikken. I disse er det pektin men også konserveringmiddel som gjør at syltetøyet blir ekstra holdbart. De ulike merkene har ulik fremgangsmåte og det varierer om pulveret skal tilsettes i begynnelsen eller på slutten, les på baksiden av pakken.

 Til 2-3 glass plommesyltetøy trenger du:

  • 1 kg plommer
  • ½ dl vann
  • 300-400 g sukker
  • 1 sitron
  • 2-3 stjerneanis (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Ha plommer og vann i en vid kjele. Plommene kan du gjerne dele i to eller fire for å korte ned koketiden litt. Plommesteinene trenger du ikke fjerne ennå.
  2. La plommene koke til de er møre, og plukk ut plommesteinene etter hvert som de flyter opp til overflaten. Hvor lang tid dette tar er avhengig av plommer, temperatur og størrelse på gryten, men ca 15-20 minutter. Trekk gryten av varmen og ha i saften fra sitronen.
  3. Rør inn sukkeret, smak deg frem hvor mye som trengs etter hvor søte plommene er. Rør godt slik at alt sukkeret er oppløst. Sett kjelen tilbake på varmen og kok opp. La småkoke/putre til syltetøyet tykner, ca 20-30 minutter. Ha i stjerneanisen om du vil siste 15 minuttene.
  4. Hell det varme syltetøyet over på rene og steriliserte glass og skru på lokket med det samme. Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig, og i kjøleskap etter åpning.