Server lammelår som smelter på tungen. Inviter venner og familie på et herremåltid de sent vil glemme.

Langtidsstekt lammelår er mat som lager seg selv. Om du gir låret god tid i ovnen er belønningen mørt kjøtt som smelter på tungen. Servert sammen med fløtegratinerte poteter og sjysaus full av smak blir dette en søndagsmiddag som det vil gå gjetord om i lengre tid. Det er bare å invitere inn familie og venner med det samme, her blir det mye mat!

Et godt alternativ dersom du skal servere middag til mange, er en deilig lapskaus. 

Langtidsstekt lammelår er altså perfekt mat å lage om du planlegger litt på forhånd. Låret kan settes inn i ovnen allerede før frokost, så kan du kose deg med maten, gå en lang skitur og likevel ha god tid til å tilberede resten av middagen. Dette er altså perfekt mat på hytteturen!

Trenger du noe å ha med på skituren, er luftige kanelboller et godt alternativ.

Langtidsstekt lammelår som smelter på tungen er et herremåltid. Oppskrift på langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter og sjysaus.

For å langtidssteke et lammelår må man bruke lav temperatur. Jo lenger ned du senker temperaturen på ovnen, jo lenger tid trenger låret. I oppskriften under har vi stekt på 65-70 grader, og latt låret få bli i stekeovnen fra tidlig morgen til ettermiddag. 

Dersom du finner ut at middagsgjestene ikke er så langt unna og du fortsatt trenger flere timer kan du øke temperaturen på stekeovnen siste tiden, og dermed korte ned tiden. 

Når låret er ferdig trenger det tid til å hvile etter at det kommer ut av ovnen. Da har du akkurat nok tid til å sette de fløtegratinerte potetene inn i ovnen og røre sammen sausen. I tillegg er bonusen at du har god tid til å dekke bordet, eller rydde litt, før gjestene kommer.

Langtidsstekt lammelår som smelter på tungen er et herremåltid. Oppskrift på langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter og sjysaus.

Oppskrift på langtidsstekt lammelår

Til 4-6 personer trenger du:

Lammelår

  • 1 lammelår 
  • 1 løk
  • 2-3 vårløk
  • 2 gulrøtter
  • 1 hel hvitløk
  • ca 1 dl vann
  • Frisk rosmarin
  • 1-2 ss flaksalt
  • 1 ss smør

Fløtegratinerte poteter

  • 10-12 poteter
  • 3 dl fløte
  • 2 vårløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-2 dl revet ost

Saus

  • Stekesjyen fra langpannen
  • 2 dl vann
  • 1 ts soyasaus
  • 2 ss husholdningssaft
  • 1 ss smør
  • 1 ss mel
  • salt og pepper

Slik gjør du: 

  • Skjær 6-8 små lommer i overflaten av lammelåret ved hjelp av en liten kniv og stikk et halvt hvitløksfedd inn i hver lomme. 
  • Finhakk rosmarin og mos sammen med romtemperert smør og flaksalt. Gni lammelåret godt inn med denne blandingen. Legg lammelåret i en langpanne og legg grønnsakene delt i grove biter rundt. Fyll på med vann til bunnen akkurat er dekket og sett lammelåret inn i ovnen med et steketermoteter i den tykkeste delen.
  • Dersom du har grillfunksjon kan du la låret steke under grillen i noen minutter slik at overflaten blir gyllen. Har du ikke grillfunksjon kan du hoppe over dette, eller brune låret i en gryte før det går i ovnen.
  • Stek lammelåret på 65-70 grader til steketermoteteret viser 65 grader. Dette tar 6-10 timer, avhengig av ovn og størrelse på lår. Se tips over om du får dårlig tid.
  • Ta lammelåret ut av ovnen og dekk med aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle. La låret hvile og gi plass i ovnen til de fløtegratinerte potetene.

Fløtegratinerte poteter

  • Del potetene i tynne skiver, enten ved hjelp av en mandolin eller en kniv. Del vårløk i biter og finhakk hvitløk.
  • Legg poteter og løk lagvis i en ildfast form og hell over fløte. Dekk formen med aluminumsfolie og sett den midt i ovnen på 200 grader over- og undervarme.
  • La potetene steke i 30 minutter før du fjerner folien og strør over ost. Stek videre i 15-20 minutter til. Sjekk at potetene er møre ved å stikke en skarp kniv gjennom.

Sjysaus

  • Fjern lammelåret fra formen og hell over 2 dl vann. Sett langpannen inn i ovnen igjen, under de fløtegratinerte potetene, og la formen stå der i 5-10 minutter, slik at alle godsakene løsner fra formen. Ta formen ut av ovnen og hell vann og grønnsaker over i en bolle gjennom en sil. Kast grønnsakene, men ta vare på den gode sjykraften.
  • Smelt smør i en liten kasserolle og rør inn mel. Spe med litt og litt av kraften samtidig som du rører kraftig, til du har en jevn saus. Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper og la sausen småkoke til alt annet er klart. Har du en skvett fløte igjen kan du gjerne tilsette denne for litt rundere smak.
  • Server lammelår med fløtegratinerte poteter, rosenkål og sjysaus.