Lapskaus er genialt å servere til mange. Sjekk hvordan du lager det på den tradisjonelle og den raske måten.

Lapskaus er kjent og kjær tradisjonsmat for de aller fleste nordmenn. Deilig gryte med kraft som smaker himmelsk av kjøtt og massevis av grønnsaker. Kjøttet har fått koke så lenge at det smelter på tungen, og det er derfor ikke rart at dette ofte blir servert til store sammenkomster.

Det finnes flere teorier om hvor denne tradisjonelle retten stammer fra, og en av tre hovedteorier er at den kommer nettopp fra Norge og Skandinavia. Sjømenn skal ha brakt med seg denne gode gryten over til England og Liverpool, der scouse, som stammer fra lapskaus, fortsatt er en populær rett.

Ordet lapskaus kommer opprinnelig fra Tyskland, men ligner også på det latviske ordet labs kauss, som er to andre mulige opphavssteder. Uansett hvor retten kommer fra, kan vi være stolte av at dette er norsk tradisjonsmat, som er verdt å ta med videre til neste generasjon.

Lapskaus til fest

 

Lapskaus er festmat som gjerne blir servert til nattmat i bryllup eller i etterlag etter begravelse. Typisk et sted hvor man skal mette mange, og det ikke er lett å si når maten skal serveres. Denne gryten kan nemlig gjerne putre en time lenger uten at det gjør noe, eller lages ferdig og så varmes opp når det er klart for servering. Salt, god mat som er lett å spise uten at man trenger å dekke bordet fint. En suppetallerken i hånden og en skje, så kan alle gjester få i seg varm og deilig mat.

Lys og mørk lapskaus

 

Lapskaus finnes i uttallige varianter og kan lages etter hva man har tilgjengelig av råvarer. Likevel finnes det to hovedtyper, nemlig lys og mørk. Den lyse lapskausen lages typisk av svinekjøtt eller flesk, mens den brune lages av storfekjøtt. Begge to har rikelig med grønnsaker i seg, oftest poteter, gulrot, rotgrønnsaker og purreløk. Men her kan du variere og velge ut dine favoritter.

Rask lapskaus

 

Tradisjonell lapskaus lages på kjøtt som trenger relativt lang koketid, slik at mindre mørt kjøtt blir silkemykt og man får en deilig kjøttkraft. Men har du dårlig tid, eller vil servere lapskaus en hverdag etter jobb og skole, kan det ordnes. Bruk de møre stykkene av kjøtt, eller gode pølser, så trenger ikke gryten å koke så lenge. Grønnsaker i terninger trenger uansett ikke mer enn 10-15 minutter koketid, og vips så er middagen ferdig!

Fikk du lyst på lapskaus du også? Under finner du oppskrift på deilig brun type. 

Oppskrift på brun lapskaus

 

Til 4-6 personer trenger du:

  • 800 g storfekjøtt (gjerne høyrygg eller bog)
  • 1 ss smør
  • 1 løk
  • 4-5 gulrøtter
  • ¼ sellerirot
  • 4 vårløk (eller 1 purre)
  • 10-12 poteter
  • 2 beter (kan sløyfes)
  • 1 liter kraft (eller vann + buljong)
  • Salt og pepper
  • Kruspersille

Slik gjør du:

  1. Del kjøttet i terninger og brun det i en gryte sammen med smøret.
  2. Hell over kraften (eller vann + buljong) og la koke til kjøttet er nydelig mørt og tyggemykt, det tar 1-1,5 time.
  3. Skrell og del alle grønnsakene i terninger og ha dem i gryten sammen med kjøttet. Etterfyll eventuelt med vann dersom ikke alt dekkes.
  4. La småkoke til grønnsakene er møre, det tar ca 15 min, rør av og til.
  5. Krydre med salt og pepper.
  6. Server nydelig lapskaus med hakket kruspersille og flatbrød til.