Biff stroganoff er en enkel gryte å lage, og denne versjonen kan du ha klar på 30 minutter.

Biff stroganoff stammer fra Russland, men er blitt en kjær favoritt hos mange nordmenn for lenge siden. Dette er en enkel gryte å lage, og det finnes utallige varianter og versjoner på denne klassikeren. Det strides om det skal være tomatpuré i gryten eller ikke, men slike diskusjoner trenger vi ikke å gå inn i. Her er det bare å tilsette tomatsmaken, for det gjør gryten nydelig god!

Biff stroganoff kan lages med alle typer oksekjøtt, det er bare hvor raskt du vil ha den klar som avgjør hvilket stykningsdel du benytter. I oppskriften under har vi brukt mørt oksekjøtt som gjør at retten er klar på 30 minutter. Har du kjøtt som ikke er mørt trenger det lenger koketid for å bli godt, og da må du legge det til i tilberedningstiden.

Mørt kjøtt som smelter på tungen får du også til med en tradisjonell lapskaus.

I gryten skal det også være creme fraiche, rømme eller kremfløte for å få en mild og rund gryte, og valget vårt falt på fløte. Sammen med litt sitronsaft og sennep gir dette en nydelig smak. Gryta smaker også fantastisk sammen med et nystekt surdeigsbrød.

Biff stroganoff er en enkel gryte å lage, og denne versjonen kan du ha klar på 30 minutter. Oppskrift på biff stroganoff med potetmos.

Oppskrift på biff stroganoff

Til 4 personer trenger du: 

  • 400-600 g mørt oksekjøtt
  • 1-2 ss paprikapulver
  • 2 ss smør
  • 1-2 løk
  • 100 g bacon
  • 200 g sjampinjong
  • 1 ss tomatpure
  • 1 dl kjøttkraft
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts sennep
  • Salt og pepper

Potetmos

  • 3 poteter per person
  • Smør
  • Melk
  • Kruspersille
Biff stroganoff er en enkel gryte å lage, og denne versjonen kan du ha klar på 30 minutter. Oppskrift på biff stroganoff med potetmos.

Slik gjør du:

  • Del kjøttet i biter på 1x2 cm og legg det utover en tallerken. Strø paprikapulveret over og bland godt.
  • Del løken i halve ringer, baconet i terninger og sjampinjongen i skiver. Stek først baconet til det blir sprøtt og legg det så til sides. La baconfettet være igjen i gryten, slik at du kan steke i dette. Om det blir for lite baconfett så sper du på med smør etter hvert.
  • Stek løken til den blir blank, og soppen til den får en gyllen stekeskorpe. Legg til side sammen med baconet etter hvert som det blir ferdig.
  • Stek kjøttet til det blir godt brunet på hver side. Ha så over tomatpuréen og bland godt. Bland i løk, bacon og sjampinjong før du heller over kraften og blander godt. Ha i fløten, sitronsaft og sennep. La småkoke i 5-10 minutter og krydre godt med salt og pepper før servering. 
  • For å lage potetmos koker du enkelt opp skrellede poteter delt i terninger. Potetene er ferdig kokte når du kan stikke en kniv gjennom uten særlig motstand. Avhengig av terningstørrelsen tar dette ca 10-15 minutter. Hell så av kokevannet, tilsett en god spiseskje smør og mos ved hjelp av en potetstapper eller en visp. Hell så i litt og litt melk i gangen og rør godt. Stopp når du har fått din ønskede konsistens på stappen, den kan være tynn eller tykk alt etter smak og behag. Krydre med salt og pepper og server med det samme. 
  • Server biff stroganoff med potetmos og frisk kruspersille på toppen.