For mange blir ikke julefrokosten komplett uten minst én type julesild på bordet. Her er tipsene som tar både tomatsild og rømmesild til nye høyder.

Det viktigste for å lykkes med tomatsild, rømmesild eller en annen type julesild, er å bruke god fisk. Det vanligste er å bruke spekesild og kryddersild.

Kryddersildens store fordel er at den kan benyttes med en gang, men smaken kan ta litt overhånd hvis sausen og tilbehøret er veldig mildt. Den krydrede smaken egner seg veldig god til blant annet tomatsild.

Spekesildfileter må vannes ut, helst i melk, i alt fra to timer til et døgn. Melken gjør den salte fisken mildere, samtidig som den bevarer fiskens gode smak og konsistens. Utvannede spekesildfileteter egner seg veldig godt til rømmesild, for eksempel.

Tomatsild og rømmesild i førjulsgave

Det andre som er viktig er å la de ferdige glassene med nedlagt sild få stå kjølig og trekke i minst ett døgn før de spises. Det gir alle de gode smakene tid til å utvikle seg.

Silda bør oppbevares kaldt hele tiden, og derfor egner glass med hjemmelaget sild seg aller best som førjulsgaver til alle som er glad i sild og spiselige gaver.

Julesild - tomatsild

Oppskrift på tomatsild

Til 1 glass à ca. 5 dl trenger du:

  • 120 g ketchup
  • 2 ss solbærsirup
  • 2 ss rapsolje
  • 3 ss 7% eddik
  • 1 ss vann
  • 1 ss sukker
  • 0,5 ts pepper, grovmalt
  • 1 klype salt
  • 1 rødløk, i tynne skiver
  • 250 g kryddersildfileter
  • 4 nellikspiker
  • 1 laurbærblad

Slik gjør du:

  1. Rør sammen ketchup, solbærsirup, rapsolje, eddik, vann og sukker. Smak til med rikelig med pepper og salt om nødvendig.
  2. Skjær rødløken i tynne ringer. Bruk gjerne mandolin dersom du har det.
  3. Tørk kryddersildfiletene med kjøkkenpapir og del i ca. 2 cm brede biter.
  4. Legg løk og sild lagvis på glass med lokk.
  5. Fordel nellikspiker i lagene og legg laurbærbladet ca. midt i glasset.
  6. Hell tomatsausen over sildebitene, sett på tett lokk og oppbevar kjølig. Tomatsilden klar etter ett døgn.
Julesild- rømmesild

Oppskrift på rømmesild

Til 1 glass à ca. 5 dl trenger du:

  • 250 g spekesildfileter
  • 4 dl melk
  • 1 løk, i tynne ringer
  • 1,5 dl seterrømme
  • 1 ss sterk sennep
  • 1 ss revet sitronskall
  • 0,5 ss 7% eddik
  • 1 ss fersk dill, finhakket
  • 0,5 ss sukker
  • 0,25 ts pepper, grovmalt
  • 1 klype salt 

Slik gjør du:

  1. Legg spekesildfiletene i et ildfast fat og hell over melk. La filetene vannes ut i minimum 2 timer, gjerne lenger.
  2. Skyll og tørk sildefiletene godt og del i ca. 2 cm lange biter.
  3. Skjær løk i tynne ringer. Bruk gjerne mandolin dersom du har det.
  4. Legg løk og sild lagvis på glass med lokk.
  5. Rør sammen seterrømme, sennep, sitronsaft, eddik og dill. Smak til med sukker og nykvernet pepper, og salt om nødvendig.
  6. Hell dressingen over på glasset med sild og løk. Sett på tett lokk og oppbevar kjølig. Rømmesilden bør stå et døgn slik at smakene får utviklet seg.