Vet du hvilke to krydder man skal ha i medisterkakene?

Medisterkaker hører julen til og er det perfekte tilbehør til for eksempel juleribbe. De er også perfekte å servere i de hektiske dagene før julehøytiden setter inn for fullt.

Kakene lages på samme måte som kjøttkaker, men ved å benytte medisterdeig i stedet for kjøttdeig blir resultatet mildere og litt fetere kaker. 

Medisterkaker hører julen til. Men det er også perfekt å servere medisterkaker til kjapp og deilig middag i de hektiske dagene før jul.

Medisterdeig

Ferdig medisterdeig finnes i butikkene i tiden før jul og er laget hovedsakelig av svinekjøtt, av og til spedd med storfekjøtt, og i tillegg inneholder deigen fett fra svin eller storfe. En medisterdeig inneholder mye mer fett enn svinekjøttdeig, og dette er med på å gi saftige og deilige medisterkaker.

Fettprosenten i medisterdeig er på opp mot 25 % mot vanlig svinekjøttdeigs 9 %. Så det å lage medisterkaker av ren svinekjøttdeig er dermed en dårlig ide som gir veldig tørre kaker.

Krydder til de beste medisterkakene

For å få de beste medisterkakene er det to krydder som må være med: muskat og ingefær. Julesmakene fra disse gode krydderne løfter middels medisterkaker til toppen av skalaen, og anbefales på det varmeste.

I tillegg kan du gjerne være raus med pepperkvernen, siden kakene ellers er milde på smak.

Medisterkaker hører julen til. Men det er også perfekt å servere medisterkaker til kjapp og deilig middag i de hektiske dagene før jul.

Tips til gode medisterkaker

  • For at deigen skal bli best mulig å jobbe med er det viktig at alle råvarene er kalde, og det anbefales derfor at du oppbevarer alt i kjøleskap helt frem til du er klar til å gå i gang med blandingen av deigen.
  • Du har best kontroll ved å tilsette melken litt etter litt, og passe på at alt er blandet inn i deigen før du tilsetter mer, slik at du kan stoppe når deigen er akkurat passe.
  • Stek gjerne en prøvekake først, for å sjekke at kryddermengden er som ønsket og konsistensen er perfekt.
  • Medisterkakene skal ikke gjennomstekes i pannen, men få gyllen farge på hver side. Etterpå kan du enten la dem trekke ferdig i en kasserolle, eller la dem bli gjennomstekt i stekeovnen. Begge deler tar 10-15 minutter.
  • Du kan fint fryse medisterkaker. Du steker dem bare gylne på hver side og avkjøler dem helt før de er klare for fryseren. Oppbevar dem i en tett pose eller boks. Når du skal bruke dem tar du dem opp av fryseren og passer på at de blir skikkelig gjennomstekte før de skal spises ved å benytte en av metodene over før servering.
Medisterkaker hører julen til. Men det er også perfekt å servere medisterkaker til kjapp og deilig middag i de hektiske dagene før jul.

Oppskrift på saftige medisterkaker

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 500 g medisterdeig

  • 1 ts salt

  • 2-3 dl melk

  • ½ ts pepper

  • ½ ts muskat

  • ½ ts ingefær

  • 2 ss potetmel

Slik gjør du:    

  1. Ha medisterdeigen, potetmelet og krydderet i en bolle og bland godt sammen. Dette kan du gjøre i en kjøkkenmaskin eller for hånd, begge deler fungere fint.

  2. Spe med melken litt etter litt, og pass på at alt er godt blandet inn før du tilsetter mer. Stopp når du synes deigen er passe.

  3. Smelt smør i en stekepanne og stek en liten prøvebit for å kjenne at kryddermengde og konsistens er som ønsket. Juster eventuelt.

  4. Form flate medisterkaker ved hjelp av to spiseskjeer, og stek dem gylne i en stekepanne med litt smør. De skal ikke gjennomstekes.

  5. Stek kakene ferdige i 10-15 minutter i en ildfast form på 180 grader midt i stekeovnen, eller la dem trekke omtrent like lenge i en kasserolle med varmt vann og en buljongterning.

  6. Server medisterkaker med tradisjonelt juletilbehør, eller som egen middag med brun saus, poteter og grønnsaker.