Rødt skal det være! Her er to forslag til deilig rød saus som løfter julefavoritten riskrem til nye høyder.

Riskrem er den ultimate desserten på julekvelden, ifølge nesten halvparten av alle nordmenn. Faktisk oppgir så mange som 4 av 10 at de spiser dette på selve julaften, mens andre igjen foretrekker klassikeren karamellpudding.

Men det er ikke bare etter julemiddagen vi koser oss med riskrem. Den luftige julefavoritten med rød saus serveres både i juleselskaper og på nyttårsaften – og heldigvis dukker den opp ellers i året også ...

Riskrem er også velsignet enkelt å lage. Du blander bare kald risgrøt med søt vispet kremfløte. På toppen av riskremen serverer du en søt, rød saus som du enten kan lage av bær eller saft.

Og vips, så er små og store fornøyde – og nissen også!

Mandel i riskremen

På julaften formiddag er det mange som spiser risengrynsgrøt, eller nissegrøt om du vil, gjerne med god spekemat til. En mandel blir gjemt i grøten, og den som finner den blir vinner at en marsipangris eller noe annet godt. 

Den samme hyggelige «konkurransen» passer fint å ta med videre til julekveldens dessert også! Skåld en mandel ved å la den ligge i kokende vann i 2 minutter og deretter dra av skallet. Bland så mandelen godt inn i riskremen og server til spente gjester!

Uansett om du gjemmer mandelen eller ikke kan du gjerne servere en skål med hakkede mandler til, så kan gjestene strø dette over riskremen sin om de ønsker. Det smaker veldig godt! 

En annen dessertfavoritt er multer!

Riskrem er julens enkleste og beste dessert. Her er to forslag til deilig rød saus som løfter julefavoritten riskrem til nye høyder. Oppskrift på riskrem.

To typer rød saus til riskrem

Du kan enten lage saus av fryste bær eller av bærsaft, begge deler er like enkelt. Siden sausen skal serveres kald er dette fint å lage klart dagen før, så slipper du å styre på kjøkkenet mer enn nødvendig på den store dagen.

Bærsaus lager du enkelt ved å mose bær, sukker og vann til passe konsistens. Du kan velge om du vil varme opp sausen og så avkjøle den, eller bare røre den eller blande den i en blender. Sausen kan enkelt serveres som den er, eller siles først.

Saftsaus lager du ved å blande like mengder saft og vann, og gjerne litt ekstra sukker om det trengs. Kok opp blandingen, rør inn potetmel utrørt i litt vann, varm opp til det tykner og avkjøl.

Begge sausene oppbevares i kjøleskap frem til servering, og om du vil unngå snerk kan du drysse litt sukker på toppen eller legge plastfolie på overflaten.

Ikke glem denne i julen: Delfiakaken!

Riskrem er julens enkleste og beste dessert. Her er to forslag til deilig rød saus som løfter julefavoritten riskrem til nye høyder. Oppskrift på riskrem.

Oppskrift på riskrem med rød saus

Til 4 personer trenger du:
4-5 dl kald risengrynsgrøt
3 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Mandler etter ønske

Rød bærsaus:
300 g fryste bringebær
½ dl vann
1 dl sukker

Rød saftsaus:
3 dl rød saft
3 dl vann
1 ss potetmel utrørt i 1 ss kaldt vann

Slik lager du rød bærsaus:

1. Rør sammen bær, vann og sukker i en liten kasserolle til alt sukkeret er oppløst.

2. Sil sausen gjennom et dørslag (eller la være om du ikke er så nøye på om sausen skal være uten bringebærstener).

3. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap frem til servering.

Slik lager du rød saftsaus:

1. Kok opp rød saft og vann.

2. Rør ut potetmelet i kaldt vann. Trekk kasserollen til side og hell i potetmelblandingen i en tynn stråle mens du rører.

3. Varm forsiktig opp til det tykner og trekk kasserollen så til side og sett sausen til avkjøling. Det er viktig at du ikke varmer for lenge og rører for mye, da vil sausen bli seig.

4. Oppbevar sausen i kjøleskap frem til servering.

Slik lager du riskrem:

1. Visp kremfløten luftig med sukker og vaniljesukker. Vend kremen inn i den kalde risgrøten, til du får en jevn blanding. Bruk lette bevegelser, slik at du ikke slår ut luften fra kremen.

2. Server riskrem med hjemmelaget rød saus og hakkede mandler.