For å få luftige og ekstra gode kanelboller er det to ting du må huske på.

Kjenner du den gode duften bare ved å se bildet eller høre navnet? Kanelboller er noe av det som lukter aller best fra kjøkkenet, og nybakt gjærbakst er en sikker vinner å servere til små og store gjester.

Kanelboller kan snurres, tvinnes, rulles eller knytes – her er det bare fantasien som setter grenser. Du kan også velge om du vil lage en blanding av smør, kanel og sukker som du stryker utover deigen, eller om du smører først og så strør kanel og sukker over.

Eller kanskje du vil lage din egen vri og bytte ut kanel og sukker med for eksempel syltetøy, sjokolade eller pistasje? Mmmmm!

For å få luftige og ekstra gode kanelboller er det to ting som er ekstra viktig å passe på. Oppskrift på verdens beste kanelboller.

To triks som gir luftige kanelboller

 

For å få luftige og gode boller er det uansett to ting som er ekstra viktig å passe på:

  1. La deigen få god tid både under elting, heving og etterheving. Sett gjerne av 2–3 timer når du skal bake gjærbakst for best resultat. Det er perfekt å bake en dag du likevel skal være hjemme og gjøre andre ting.
  2. Elt inn smøret til slutt for å få luftige boller. Bland alt, unntatt smøret, i en bolle og la kjøkkenmaskinen elte deigen i 5–10 minutter til du har en jevn deig. Ha så i smøret i terninger og elt videre i 5–10 minutter til. Dette gjør at glutenet får utvikle seg på best mulig måte, og resultatet er ekstra gode boller.

Lager du kanelboller og gjemmer i fryseren er du alltid beredt til uventede gjester eller en spontan tur i fri mark. Kanelboller kan nemlig gjerne lages god tid i forveien og fryses ned. Har du baksten klar i fryseren trenger de bare noen få minutter i ovnen før de er som nybakte igjen, eller de kan tine i sekken på vei mot turmålet.

For å få luftige og ekstra gode kanelboller er det to ting som er ekstra viktig å passe på. Oppskrift på verdens beste kanelboller.

Oppskrift på kanelboller

 

Til ca 24 stk trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 5 dl H-melk (37 grader)
  • 150 g sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1 pk tørrgjær
  • 150 g smør i terninger


Fyll:

  • 2–3 ss smør
  • 2–3 ts kanel
  • 2–3 ss sukker


Pynt:

  • 1 egg
  • Perlesukker
For å få luftige og ekstra gode kanelboller er det to ting som er ekstra viktig å passe på. Oppskrift på verdens beste kanelboller.

Slik gjør du: 

  1. Hold tilbake 50 g av hvetemelet til utbaking. Ha resten av hvetemelet sammen med melk, sukker, salt, kardemomme, egg og tørrgjær i en bolle og elt i kjøkkenmaskin på sakte/middels hastighet i 5–10 minutter.
  2. Ha i smør i terninger og elt videre i 5–10 minutter til du har en samlet, jevn deig.
  3. Dekk til bakebollen og la heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
  4. Skrap deigen ut av bollen og elt inn resten av melet dersom deigen er klissete. Ha deigen på godt melet bakebord og kjevle til et stort rektangel. Kjevler du det langt og smalt blir det mange små boller, kjevler du det kort og bredt blir det færre og større boller. Her kan du gjøre som du vil.
  5. Smør smøret utover hele flaten og strø over jevnt med sukker og kanel.
  6. Rull sammen til en rull og del i ca 1 cm tykke stykker som legges på bakepapir på stekebrett. La etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.
  7. Pensle med sammenvispet egg og strø perlesukker på. Stek midt i ovnen på 200 grader over- og undervarme i ca 15 minutter, til kanelsnurrene er gyldne.
  8. Avkjøl på rist.
For å få luftige og ekstra gode kanelboller er det to ting som er ekstra viktig å passe på. Oppskrift på verdens beste kanelboller.