Om vinteren er appelsinene på sitt beste, og det er nå du bør lage appelsinmarmelade! Lag en stor porsjon, fyll fryseboksen og nyt den gode appelsinsmaken resten av året.

Appelsinmarmelade smaker fantastisk til frokost, og med litt god planlegging kan du ha solskinn på brødskiva hele året. 

Appelsinmarmelade lager seg faktisk nesten selv, ved hjelp av sukker og syre fra sitron. Sitronen bidrar til å frigjøre pektinet i appelsinen som virker som et tykningsmiddel og gjør marmeladen stiv. Du trenger derfor ikke syltetøypulver hvis du tar tiden til hjelp.

Har du dårlig tid, bør du derimot tilsette en pakke syltetøypulver og koke etter anvisning på pakken. Pass uansett på at du lar appelsinene koke en stund, slik at skallet mykner. I appelsinmarmelade skal det nemlig være skall i tynne skiver. Det gjør at marmeladen ser fantastisk flott ut, men bidrar også med ekstra bitterhet.

Bruk appelsinmarmelade til mye

Liker du ikke bitter smak, kan du bruke bare det oransje skallet på appelsinene. Bruk et zesterjern, skrell deretter av det hvite under det oransje skallet, og fjern det.

Appelsinmarmelade er nydelig på nybakte rundstykker, sammen med ost og kjeks eller som fyll i boller eller annen gjærbakst. Eller hva med å prøve deg på surdeigsbrød til? Det er enklere enn du tror. 

 

Slik får du best mulig holdbarhet

Appelsinmarmelade kan fylles på varme, steriliserte glass og oppbevares mørkt og kjølig i en bod hvis du ikke har plass i fryseren. Da må du passe på å skumme godt av underveis og fylle glassene helt fulle mens marmeladen fortsatt er rykende varm.

Skru på lokket og sett gjerne glasset opp-ned når det avkjøler seg. Det vil danne seg vakuum i glasset, og dette gjør at holdbarheten blir opp mot ett år.

Eksotisk smak på appelsinmarmeladen

I oppskriften under er det brukt kanel, men du kan gjerne bruke vaniljestang, anis eller chili i stedet. Eller kanskje lage flere versjoner? Smak uansett på marmeladen etter at den har kokt en times tid. Kanskje trenger du mer sukker enn oppgitt? Ingen appelsiner smaker det samme, så her må du tilpasse for hver gang.

 

Oppskrift på appelsinmarmelade

 

Til ca 2 liter ferdig marmelade trenger du: 
1 kg appelsin
1 sitron
5 dl vann
Ca 500 g sukker
1-3 kanelstenger

Slik gjør du:

1. Skrell halvparten av appelsinene og del fruktkjøttet i mindre biter. Vask resten av appelsinene godt og del de først i to halve, så i fire båter og deretter i tynne skriver. Ha både appelsinene med og uten skall i en vid gryte og fyll på med vannet. Press saften ut av sitronen og tilsett denne også.

2. Kok opp appelsinskiver og vannblandingen og la småkoke under lokk i 30 minutter. For å få mest mulig klart og bakteriefritt syltetøy bør du fjerne skummet som legger seg på toppen. Gjør du dette blir du belønnet med syltetøy som har lengre holdbarhet.

3. Etter koking i 30 minutter tilsetter du sukkeret og rører til alt er oppløst. Smak på appelsinmarmeladen og rør eventuelt inn mer sukker om det trengs. Noen appelsiner er veldig søte, andre har mindre sødme, så her kan du justere smaken selv. Legg kanelstangen i og la blandingen koke i ca 3 timer uten lokk, til det har tyknet og du kan ta syltetøytesten.

4. Syltetøytesten: Legg en stor spiseskje appelsinmarmelade på en tallerken. La syltetøyet avkjøles to-tre minutter og dra så pekefingeren igjennom. Dersom syltetøyet flyter tilbake og blir til en klatt igjen, må det koke litt lenger. Dersom syltetøyet forblir i to deler er det stivt nok og ferdig kokt.

5. Fyll appelsinmarmeladen på rene glass eller i små bokser og nyt på nystekt brød. Appelsinmarmeladen holder seg noen uker i kjøleskap, men bør fryses for lenger oppbevaring.

Tips: Hjemmelaget appelsinemarmelade er perfekt som vertinnegave!