Ingen førjulstid uten julekake! Her er tipsene som gjør den ekstra god.

Julekake kalles både julebrød og hvetekake, og for noen er dette en deilig gjærbakst som bakes hele året.  Det kan vi godt forstå, for bare duften av julekake i seg selv er nok til å fremkalle smil hos både små og store. Kaken nytes best lun fra ovnen i skiver som den er, eller med et tykt lag smør og brunost. 

I tradisjonell julekake skal det være rosiner og sukat, men det blir mer og mer vanlig å bare bruke rosiner. Sukat er små biter av syltet og kandisert skall av sitrusfrukten søtsitron eller sukatsitron med en søtsyrlig smak. Vil du ha sukat i julekaken din kan du tilsette det samtidig med rosinene, i omtrent lik mengde som rosiner.

Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.

Slik får du perfekt julekake:

  • Bruk så lite mel som nødvendig når deigen eltes sammen. Det er mye lettere å få en luftig og lett bakst med for lite mel enn for mye. Bruk melet som er til overs for å justere deigen etter at den har hevet første gangen.
  • Ha god tid når du skal bake julekake. Gjærbakst blir aller best når den får tid på benken til å utvikle seg.
  • La julekaken avkjøle etter steking i minst 15 minutter før du skjærer i den, hvis ikke vil du få et deigete brød.

Fryseren full av julekake

Julekake er populært i førjulstiden, mens vi fremdeles venter og gleder oss til alt det gode som skal komme. Lager du julekake før jul, kan du legge den i fryseren og nyte godt brød uten å få melsøl på bordet i høytiden. Smart, eller hva? 

Slik blir det best: La julekaken avkjøle helt og pakk den så inn i en tett brødpose/plastpose. Legg i frysen. Når du skal servere den lar du julekaken tine på kjøkkenbenken. Rett før servering varmer du den noen få minutter på 150 grader varmluft. 

Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.

Oppskrift på julekake

Til 1 stk trenger du:

  • 3 dl H-melk
  • 500-600 g hvetemel
  • 75 g sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  •  ½-1 pk tørrgjær
  • 75 g smør
  • 100 g rosiner
  • 1 egg til pensling
Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.

Slik lager du julekake:

  1. Legg rosinene i en bolle med lunkent vann.
  2. Varm melken til den blir fingervarm, 37 grader, og hell den i bakebollen. Ha i 500 g mel, resten sparer du til justering og utbaking etterpå, sukker, salt, kardemomme, egg og tørrgjær.
  3. Elt på middels hastighet i 5-10 minutter til deigen er jevn og glatt.
  4. Ha i smør i terninger og elt videre i 5-10 minutter.
  5. Hell av vannet på rosinene og la de elte med siste minuttene, slik at de er godt fordelt i deigen.
  6. Dekk bakebollen med ett klede og la heve i 1 time på et lunt sted.
  7. Skrap deigen ut av bakebollen og bruk så lite av melet du har igjen som mulig for å få en fin deig å jobbe med. Elt lett sammen og bruk godt melet bakebord for å forme brødet.
  8. Legg brødet over på bakepapirkledd stekebrett og dekk med et kjøkkenklede.
  9. La brødet etterheve i 30 minutter, i mens ovnen varmer seg opp til 180 grader over- og undervarme.
  10. Visp sammen egget og pensle brødet forsiktig. Bruk en skarp kniv og lag noen snitt i overflaten av brødet.
  11. Stek brødet midt i ovnen i 30-40 minutt, til det er gyllent under og du kan høre en hul lyd når du banker på det.
  12. Avkjøl brødet på rist og nyt deilig julebrød med smør og brunost på.
Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.