Det blir jul uansett, men den blir mye mer velsmakende med fersk julekake! Her er tipsene som gjør den ekstra god.

Julekake kalles både julebrød og hvetekake, og for noen er dette en deilig gjærbakst som bakes hele året. Det kan vi godt forstå, for bare duften av er nok til å få humøret til å stige flere hakk!

Kaken er aller best når den serveres lun fra ovnen. Den er nydelig akkurat som den er,  eller med et tykt lag smør og brunost. 

I tradisjonell julekake skal det være rosiner og sukat, men det blir mer og mer vanlig å bare bruke rosiner. Sukat er små biter av syltet og kandisert skall av sitrusfrukten søtsitron eller sukatsitron med en søtsyrlig smak. Vil du ha sukat i julekaken din kan du tilsette det samtidig med rosinene, i omtrent lik mengde som rosiner.

Juledesserten over alle – her er sausene som løfter riskremen

Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.

Slik får du perfekt julekake:

1. Bruk så lite mel som nødvendig når deigen eltes sammen. Det er mye lettere å få en luftig og lett bakst med for lite mel enn for mye. Bruk melet som er til overs for å justere deigen etter at den har hevet første gangen.

2. Ha god tid når du skal bake julekake. Gjærbakst blir aller best når den får tid på benken til å utvikle seg.

3. La julekaken avkjøle etter steking i minst 15 minutter før du skjærer i den, hvis ikke vil du få et deigete brød.

Prøv juleversjonen av ostekake – med papperkaker i bunnen!

Fryseren full av julekake

Julekake er populært i førjulstiden, og det er lurt å lage noen julekaker når du først er i gang med bakingen, så kan du bare tine opp i løpet av julen. 

Slik blir det best: La julekaken avkjøle helt og pakk den så inn i en tett brødpose/plastpose og legg i fryseren. Når du skal servere den, lar du julekaken tine på kjøkkenbenken. Rett før servering varmer du den noen få minutter på 150 ˚C varmluft. 

Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.

Oppskrift på julekake

Til 1 julekake trenger du:
3 dl H-melk
500-600 g hvetemel
75 g sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 egg
½-1 pk tørrgjær
75 g smør
100 g rosiner
1 egg til pensling

Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.

Slik lager du julekake:

  1. Legg rosinene i en bolle med lunkent vann.
  2. Varm melken til den blir fingervarm, 37 ˚C, og hell den i bakebollen. Ha i 500 g mel, resten sparer du til justering og utbaking etterpå, sukker, salt, kardemomme, egg og tørrgjær.
  3. Elt på middels hastighet i 5-10 minutter til deigen er jevn og glatt.
  4. Ha i smør i terninger og elt videre i 5-10 minutter.
  5. Hell av vannet på rosinene og la de elte med siste minuttene, slik at de er godt fordelt i deigen.
  6. Dekk bakebollen med et klede og la heve i 1 time på et lunt sted.
  7. Skrap deigen ut av bakebollen og bruk så lite av melet du har igjen som mulig for å få en fin deig å jobbe med. Elt lett sammen og bruk godt melet bakebord for å forme kaken.
  8. Legg kaken over på bakepapirkledd stekebrett og dekk med et kjøkkenklede.
  9. La etterheve i 30 minutter, mens ovnen varmer seg opp til 180  ˚C over- og undervarme.
  10. Visp sammen egget og pensle kaken forsiktig. Bruk en skarp kniv og lag noen snitt i overflaten.
  11. Stek kaken midt i ovnen i 30-40 minutter, til den er gyllen under og du kan høre en hul lyd når du banker på den.
  12. Avkjøl på rist og nyt deilig julekake med smør og brunost på.
Nybakt julekake med smør og brunost... Her er tipsene som gjør julekaken ekstra god. Oppskrift og fremgangsmåte på julekake.