julemat
Perfekt julekake
Det blir jul uansett, men den blir mye mer velsmakende med fersk julekake! Her er oppskriften som gjør den ekstra god.
40min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
3 dlhelmelk
500 ghvetemel (+ mer til utbaking og justering)
75 gsukker
1 tssalt
1 tskardemomme
1 stkegg
en halv posetørrgjær
75 gsmør
100 grosiner
1 stkegg til pensling
Fremgangsmetode
Legg rosinene i en bolle med lunkent vann.
Varm melken til den blir fingervarm, 37 ˚C, og hell den i bakebollen. Tilsett mel, sukker, salt, kardemomme, egg og tørrgjær.
Elt på middels hastighet i 5-10 minutter til deigen er jevn og glatt.
Ha i smør i terninger og elt videre i 5-10 minutter.
Hell av vannet på rosinene og la de elte med siste minuttene, slik at de er godt fordelt i deigen.
Dekk bakebollen med et klede og la heve i 1 time på et lunt sted.
Skrap deigen ut av bakebollen og bruk så lite av melet du har igjen som mulig for å få en fin deig å jobbe med. Elt lett sammen og bruk godt melet bakebord for å forme kaken.
Legg kaken over på bakepapirkledd stekebrett og dekk med et kjøkkenklede.
La etterheve i 30 minutter, mens ovnen varmer seg opp til 180 ˚C over- og undervarme.
Visp sammen egget og pensle kaken forsiktig. Bruk en skarp kniv og lag noen snitt i overflaten.
Stek kaken midt i ovnen i 30-40 minutter, til den er gyllen under og du kan høre en hul lyd når du banker på den.
Avkjøl på rist og nyt deilig julekake med smør og brunost på.