Finnbiff er perfekt å servere både til hverdags og fest. Slik varierer du den deilige viltgryten.

Viltkjøtt er noe av det reneste og magreste kjøttet du kan spise, og fortjener en hedersplass på det norske middagsbord. Dyr som har levd i ett med naturen hele sitt liv smaker ekstra godt.

Reinsdyrkjøtt er brukt som mat i flere tusen år, lenge før det ble vanlig med tamrein og mer strukturert drift. Den gang jaktet man reinsdyr som vilt blant annet ved hjelp av store fangstgraver. Fra 15-1600-tallet økte mengden tamrein gradvis, og nå er vi så heldige at vi enkelt kan jakte i frysedisken på butikken etter reinsdyrkjøtt.

Her er en annen klassiker med variasjonsmuligheter: Lapskausen!

I frysedisken finner du nemlig reinsdyrskav som er perfekt kjøtt for en deilig finnbiff. Tynne skav av kjøtt trenger kort koketid og er enkelt å tilberede. Under finner du oppskrift på en enkel finnbiffgryte som fint kan serveres en helt vanlig hverdag.

Finnbiff er nydelig hverdagsmiddag, og her er tipsene til å gjøre finnbiff om til festmat også. Med enkle variasjoner kan du stadig lage nye varianter.

Finnbiff til fest

Vil du servere finnbiff til fest, kan du lett pimpe opp gryten:

* Bytt ut litt av kraften med 1-2 dl rødvin.

* Lag eksklusiv potetmos med en liten del sellerirot, jordskokk eller hvitløk som tilbehør.

* Bland inn egenplukkede friske solbær eller tyttebær.

Fårikål er perfekt som søndagsmiddag

Din egen vri på finnbiffen

Finnbiff er en gryte som det finnes uendelige varianter av, og det gjør den perfekt å lage når du vil bruke opp restene fra kjøleskapet.

* Har du rømme eller fløte som må brukes? Bruk det i stedet for crème fraîche!

* Har du grønnsaker som synger på siste verset? Sleng dem i!

* Mangler du solbærsaft? Bruk ripsgelé eller husholdningssaft i stedet.

Variasjonene gir bare en fin personlig vri, og på denne måten kan du servere finnbiff ofte uten at noen blir lei.

Finnbiff er nydelig hverdagsmiddag, og her er tipsene til å gjøre finnbiff om til festmat også. Med enkle variasjoner kan du stadig lage nye varianter.

Oppskrift på finnbiff

Til 4 personer trenger du:
400-500 g reinsdyrskav
150 g bacon
2 ss smør + olje
2 løk
250 g sopp (kantarell, skogsopp eller sjampinjong)
300 g poteter
1 liten sellerirot
3-4 gulrot
4-5 dl kraft (eller vann + buljong)
3 dl crème fraîche
2 ss solbærsaft
5 skiver brunost
6 enebær
Salt og pepper
Frisk timian

Tilbehør:
Potetmos
Tyttebærsyltetøy

Finnbiff er nydelig hverdagsmiddag, og her er tipsene til å gjøre finnbiff om til festmat også. Med enkle variasjoner kan du stadig lage nye varianter.

Slik lager du finnbiff

  1. La reinsdyrskavet bli halvtint.
  2. Del løk i terninger, bacon i biter, og skrell og del alle grønsakene i terninger.
  3. Surr løken i en gryte med litt smør og olje til den blir blank. Samtidig steker du baconet sprøtt i en stekepanne. Når baconet er ferdig, legger du det til side og bruner kjøttet i stekepannen, bruk baconefettet som ligger igjen i pannen og ha i litt ekstra smør og olje om det trengs.
  4. Ha gulrot, poteter og sellerirot i gryten sammen med løken. Hell over kraften og kok opp.
  5. Rør inn crème fraîche og ha i kjøttet og soppen. La småputre til grønnsakene er møre, ca 15-20 min.
  6. Smak til gryten ved å ha i solbærsaft, brunost, knust enebær, salt og pepper.
  7. Server med potetmos, tyttebærsyltetøy og frisk timian på toppen.