Få ting er bedre enn å lage turmaten på bål eller primus. Nyt nystekte pannekaker og sveler mens dere tar en pust i bakken.

Det er både godt og gøy å lage turmat underveis. Har du laget ferdig røra på forhånd, har du raskt ferdig varm og nystekt mat når dere har funnet et godt rastested.
Husk at det er generelt bålforbud i Norge i perioden 15.april til 15. september, for å forhindre skog- og lyngbranner. Heldigvis har mange kommuner tilrettelagt for egne grill- og bålplasser som kan brukes hele året, bortsett fra perioder med stor skogbrannfare. Det er viktig å sjekke bålreglene i den aktuelle turkommunen før du gjør opp ild. Du kan også ta med primus eller stormkjøkken, det kan være gode alternativer til bål.

Denne turmaten lager du underveis:

Pannekaker er turmat du lager underveis.

Pannekaker er noe å glede seg til for turgåere i alle aldre.

Herlige turpannekaker
Duften av nystekte pannekaker gjør seg ekstra godt når man tar en hyggelig rast på turen. Røra lager du ferdig hjemme, og tar med i en stor brusflaske eller melkekartong. I tillegg trenger du en lett stekepanne og stekespade, og litt syltetøy. Skal dere gå tur i et godt bærområde, kan dere også plukke bær til pannekakene underveis. Plukker dere et lite spann med blåbær, kan du lett knuse dem med en gaffel, og få en hurtigvariant av rørte blåbær. Det smaker kjempegodt til disse gode pannekakene.

Oppskrift på gode turpannekaker finner du her
 

Sveler er turmat du lager underveis.

Saftige og gode sveler kan nytes på tur og når du kommer fram til hytta.

Tradisjonsrike sveler
Sveler, eller lapper som de også kalles, er tradisjonsrik norsk kaffemat. Du spiste kanskje sveler på siste fergetur langs norskekysten? Men du kan selvfølgelig ta med en svelerøre på tur i fjellet eller skogen også. I sveler bruker man tradisjonelt natron, hjortesalt og surmelk for å få den gode smaken, men hemmeligheten bak disse svelene fra Møre og Romsdal er å bruke tjukkmjølk i røra. Fra gammelt av har man brukt takke for å steke sveler, men en stekepanne går også bra. Har du med primus eller stormkjøkken på tur kan du lage små, tykke lapper som nytes helt nystekte mens dere raster. Noen foretrekker smør og sukker, eller smørkrem på svelene, andre vil gjerne ha brunost eller syltetøy på. Svelene blir god rastemat uansett.
 
Oppskrift på sveler finner du her

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TURMAT FINNER DU HER