Pannekakerøre i sekken får fart på slitne turbein. Lite smaker bedre enn nystekte pannekaker på tur.

Om du er på strandtur en sommerdag, på skogstur i høstferien, på skitur, kajakktur eller telttur: Maten er en stor del av turgleden, og den smaker alltid best ute. Og noe av det morsomste å lage på tur, er pannekaker. Det lukter og smaker så godt, det er sosialt, enkelt å få til, og ikke minst oser det av tradisjon.

Ta med pannekakerøre i en brusflaske eller melkekartong, en lett stekepanne av aluminium, stekespade og litt syltetøy - hvis du ikke satser på å plukke bør i skogen. Skal du på en lengre tur er en pose pannekakemiks lettere å bære, og vann til å røre den ut med finner du i bekken. 

Tykkelsen spørs på hva du putter i røra, men husk at tykke pannekaker trenger mer tid og svakere varme når de stekes. Derfor er de tynne pannekakene ofte lettere å lage på tur, særlig om du tenner bål. Husk også å tilsette smør eller olje i røra, så slipper du å dra det med deg på tur.

Skal du steke pannekaker på bål må du også sørge for langt nok skaft på enten panna eller stekespaden, slik at du ikke brenner deg hele tiden mens du snur kakene. Hva som er «langt nok» avhenger naturligvis av bålet. Desto mindre bål, jo kortere skaft. Med noen få tips lykkes du som turkokk. 

Husk bålregelen: "Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann."  Her må man altså vise forsvarlighet og passe på at bålet er forsvarlig slukket før man forlater bålstedet. Et lite stormkjøkken er en god investering og gjør det enkelt å steke pannekaker uansett årstid og terreng. 

PRØV OGSÅ: Nystekte havrekjeks i sekken

 
Foto: brodogkorn.no
 

TYKKE PANNEKAKER (4 personer)
4 egg
2 ½ dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
2 dl melk
50 g smør

Slik gjør du: 

1. Smelt smør og avkjøl.

2. Skill eggene og rør plommene sammen med melken og ha i smøret.

3. Vend inn mel og bakepulver.

4. Stivpisk eggehvitene og vend inn. Røra vil falle sammen mens den ristes i sekken, men bakepulveret vil fortsatt heve kakene. Hvis du vil sikre luftig eggehvite må de piskes opp og vendes inn rett før steking.

PRØV OGSÅ: Pinnebrød på bålet


Foto: brodogkorn.no
 

Godt til turpannekaker:
* Fjellet og skogen er som et kjempestort spiskammers. Både bær og sopp er godt til pannekaker! Og hvorfor ikke bruke pannekake til stekt ørret?
* Hvis du tar med tilbehør hjemmefra hemmes du bare av hvor mye du orker å bære. Smør, syltetøy og sukker er klassikere, det samme gjelder sprøstekt bacon.
* En hjemmelaget ratatouille er kjempegodt inni en sammenrullet pannekake, og det metter godt.
* Du kan legge osteskiver oppå pannekakene når du har snudd dem og steker andre siden, slik at den smelter litt. Legg gjerne skinke på også.
* Gjør som polfarerne (og amerikanerne); legg på en god kladd smør under deilig lønnesirup.
* Skal pannekakene være dessert, kan du ta med krem i en sprøyteflaske og ha bær til.

Visste du at...
...å lage pannekaker på tur ikke er en nymotens greie? Roald Amundsen, Fritjof Nansen og Otto Sverdrup hadde med seg kokken Adolf Lindstrøm på sine polarekspedisjoner. Lindstrøm var berømt for sine pannekaker, eller hotkjekker, som de kaltes. Dette var tykke pannekaker, og det gikk med store mengder til hver frokost. Hver mann fikk en stor stabel med en god klatt smør og masse sirup. Nam! 

(Kilde: Friluftsliv.no)
 
FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TURMAT FINNER DU HER