En rykende fiskesuppe smaker og varmer godt. Suppe er genial turmat!

Når du åpner termosen, slår duften av hav og sjø imot deg. Kanskje du også har med litt ekstra reker til å ha oppi? Du kan fort lage en god fiskesuppe på et kvarter hjemme, så fyller du bare opp termosen. 

Her er oppskrift på tre fiskesupper du lager hjemme, og én du kan lage på tur: 

Laksesuppe

Et stykke laks, en vårløk, fiskebuljong og litt créme frâiche eller fløte er en veldig enkel og smakfull suppe. Suppa blir ekstra god hvis du surrer vårløken i litt smør et par minutter før du har oppi kraft, créme frâiche og fiskebiter. En kvart kilo laks er passe til en halv liter fiskekraft og et par spiseskjeer créme frâiche. Smak til med salt og pepper og annet krydder etter ønske.

PRØV OGSÅ: Matmuffins med skinke i tursekken


Foto: Per Sollerman
 

Denne suppa kan du også bruke som grunnlag for andre varianter, ved å tilsette flere grønnsaker, krydder, skalldyr, biter av fiskepudding og annet. Til all slags fiskesuppe er det ekstra godt med litt grønt oppi: Gressløk, dill eller persille – enten tørket eller ferskklippet. Grønnsaker som smaker knallgodt i fiskesuppe er gulrot, persillerot, sellerirot, ingefær, purre, vårløk, løk, hvitløk, tomater, chili, brokkoli, blomkål, fennikel eller paprika. 

Et stykke brød kan dessuten være fint å ha til suppa, hvis du regner med å bli veldig sulten. Eller ta med en liten pakke brødkrutonger å ha oppi suppa like før den skal spises. 

Enkel suppe med torsk og reker

Har du frossen torsk, kan det være lurt å tine den litt før du skjærer den opp. Den skal skjæres i terninger. Skjær gulrot i små biter, purre i ringer, løk og hva du måtte ha i huset eller ønsker å ha i suppa. Surr dette i smør eller olje i 3-4 minutter og hell så på fiskebuljong (en terning per halvliter vann). La det koke ti minutter, før du har oppi fisketerningene og la det hele trekke 4-5 minutter.

Suppa skal ikke koke når fisken er kommet oppi, bare trekke like rundt kokepunktet. Tilsett et par dl matfløte og krydder etter ønske. Ta med reker eller krepsehaler i en boks for seg, og ha disse oppi like før suppa skal spises. De blir fort seige hvis de blir liggende i suppa for lenge.

PRØV OGSÅ: Bakt potet på bålet

Les også: Maten som funker på tur!

Sterk røkelakssuppe

Røkelaks gir en sterk og god smak på fiskesuppa. Med litt løk og hvitløk til blir den en suppe som virkelig varmer. Finhakk løk og hvitløk (4-5 fedd til en halvliter suppe) og surr det i smør i noen minutter. Bland 3-4 dl vann med en halv fiskebuljongterning, hell over og la koke fem minutters tid før du eventuelt siler suppa – hvis du vil – og har oppi et par spiseskjeer fløte eller créme frâiche. Til slutt tilsetter du røkelaksen skåret i skiver. Smak til med salt.

Suppe på bål og stormkjøkken

En rykende varm fiskesuppe smaker ekstra godt på tur. Oppskrift på fiskesuppe og tips til turmat.

Du kan fint lage suppe på bål og stormkjøkken. Putt fisk, eventuelt skalldyr og en fløteskvett/créme frâiche i tette bokser og sett det nedi gryta, da unngår du lukt i sekken. Sett også oppi et kjøleelement for å holde det kaldt. Har du frossen fiskekraft, fungerer denne som et kjøleelement i seg selv. Det er lurt å kutte opp grønnsakene og ha dette i poser før du drar ut.

Man blir sulten på tur, og når maten skal lages, kan det tenkes at du vil være glad for å slippe disse forberedelsene. Å lage fiskesuppe ute gjøres stort sett på samme måte som på komfyren inne. Fres grønnsaker i litt smør/olje, hell på vann/kraft/buljong, og så fisken etter noen minutter. Litt fløte, krydder, gressløk eller annet – så er det bare å lange i seg.  

Til fiskesuppe trenger du:
* 1 kg skall av reker, hummer eller sjøkreps
* 1 l vann
* 1 løk, i biter
* 1 gulrot, i biter
* 1 krydderkvast
* Olivenolje
* Salt, pepper og sukker

Slik gjør du: 

  1. Fres skallet i en kjele med litt olje og tilsett løk og gulrot. Hell på vann til det dekker skallene og kok opp.
  2. Skru av varmen og la det trekke i 30-60 minutter. Sil av. Smak til med salt, pepper og sukker.

Med noen få tips lykkes du som turkokk. 

Husk bålregelen: "Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann."  Her må man altså vise forsvarlighet og passe på at bålet er forsvarlig slukket før man forlater bålstedet. Et lite stormkjøkken er en god investering og gjør det enkelt å steke pannekaker uansett årstid og terreng. 

(Kilder: aperitif.no, godfisk.no, klikk.no, mytaste.no, matprat.no)
 
FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TURMAT FINNER DU HER