Oppskriften på den perfekte piknik er enkel. Sjekk hvordan du lager en opplevelse gjestene aldri vil glemme.

Båttur, strandtur eller gjester i hagen? Sats på piknik neste gang du skal ha gjester i sommer. En piknik passer nesten overalt; i parken, i skogen og på bilturen. Du kan til og med ha piknik på gulvet inne om det skulle komme regn. 

Tenk på oppbevaring og innpakking, at alle skal sitte godt og at maten skal være enkel å frakte og enkel å få i seg. Husk drikke og at det skal tørkes/vaskes og ryddes opp. Det er ikke vanskeligere.

Hva skal vi spise? 

Tenk på at det lurt å lage noen få retter enn å styre med fire typer brød, tre salater og to desserter. Husk også at maten skal være lett å transportere – og tenk mat som holder seg i varmen. Maten bør være lettspist også, den bør være oppskåret, innpakket og ikke for grisete å spise. Salt, pepper, dressing, ketchup og lignende er dessuten kjekt å huske på.

Ost og kjeks er deilig piknikmat som krever minimalt med forberedelser. En potetsalat og en pakke spekemat er også kjempeenkelt, og noe som alle blir mette av. Eller hva med en spekematsalat?

Blader og små blomster fra tusenfryd er spiselige og kan brukes i salaten

Smørbrød er heller ikke kjedelig om vi tenker litt annerledes enn hverdagspålegget. Jazz opp brødskiva med roastbiff istedenfor kokt skinke, og brie som erstatning for gulosten. Potetlefser, pitabrød eller tortillas er ypperlig å pakke inn pålegget med. 

 Vil du legge litt mer i matlagingen er pai deilig piknikmat. Avkjølt pai er også veldig enkelt å spise. Matmuffins er også i kategorien praktisk piknikmat. Her har du alle smaker i én håndfull (eller skal vi si munnfull?).

Bruk naturens spiskammer: Villbringebær, markjordbær, bjørnebær og ramsløk. Nam!

Frukt og grønt er godt tilbehør, men skjær helst opp på forhånd. Det er for eksempel litt klønete å dele en vannmelon på tur. Til slutt må vi ha litt godt til kaffen. Det kan være lurt å droppe klissete desserter og kaker, sats heller på sveler som er perfekt kaffemat.

Innpakking og oppbevaring

Maten kan pakkes i papir, glass eller matbokser. Pakk inn lefser, wraps og lignende enkeltvis i matpapir. Brett matpapir halvveis rundt brødskiver og rundstykker slik at du har noe å holde i, uten å bli klissete. Tomme syltetøyglass og barnematglass til dressing. Salat eller taco kan også legges lag på lag i norgesglass eller lignende. Matbokser er kjekt til salat, gjerne én til hver.

Oppskriften på den perfekte piknik er enkel. Sjekk hvordan du lager en opplevelse gjestene aldri vil glemme. Tips og huskeliste til piknik.

Juice, brus eller vann på flaske gjør at du slipper å ta med krus eller glass. Vil du bruke ordentlige glass, kan de stå stødigere i brett beregnet på steking av muffins. Ordentlig bestikk er miljøvennlig og lekkert, men plast er lettere. Vekt har mye å si om piknikutstyret skal fraktes langt. Du kan lage kjøleelementer av flasker med saft, brus eller juice ved å la dem ligge i fryseren til de blir halvfrosne. Eller fyll en termos med isbiter. Da er det lett å kjøle ned drikken.

Husk tørkepapirrull, våtservietter eller våte kluter i plastposer. Pene servietter er koselig i tillegg. Husk også plastposer både til søpla og det som skal tas med hjem igjen.

Bruk et teppe eller piknikpledd som er stort nok til at all maten kan legges utover. Litt av moroa med piknik er at alt maten synes. God piknik!

Sjekkliste

Samle gjerne alt du har av piknikutstyr i en piknikkurv eller i kjølebagen. Det gjør det raskere å forberede turen neste gang. Her er tips til hva som er lurt å ha med:

  • Noe å bære i. Kjølebag er smart – eller bruk kjøleelementer i en kurv eller pikniksekk. En piknikkurv er lekkert, men en pikniksekk er mer praktisk.
  • Noe å sitte på. Et eller flere pledd med plass til alle, også maten. Sitteputer og sitteunderlag gjør det bedre å sitte.
  • Noe å spise med og av. Foruten glass, servise og bestikk trenger vi noe å tørke oss på (servietter, tørkepapir eller aller helst våte kluter i plastposer). En plastfjøl og skarp kniv til å skjære opp ost, frukt, tomater og alt som ikke er skåret opp på forhånd.
  • Og det lille ekstra… En parasoll beskytter mot sterk sol for spedbarn eller eldre. Ta gjerne med et campingbord og en duk. Solkrem er lurt! 

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TURMAT FINNER DU HER