Havrekjeks er både godt, sunt og trendy. Disse godbitene lager du på 1-2-3.

Havrekjeks har en barndomsnostalgi ved seg, men det er også en kjeks som har tålt moderne tider. Kule kafeer serverer gjerne havrecookies til en kopp kaffe, men de aller beste havrekjeksene lager du faktisk selv.

De er perfekte til kaffekosen eller til å ta med på tur! Bare en liten advarsel - de har lett for å forsvinne i en fei, så et godt tips er å lage dobbel porsjon med det samme du er i gang.

Prøv også: Verdens beste focaccia.

Den sunne havren

Havre er en av våre sunneste kornsorter og vår viktigste kornsort fra middelalderen og frem til etter 2. verdenskrig.

Hele havregryn er alltid bra å ha i skapet. Da kan du kjapt og lettvint lage både varm havregrynsgrøt eller en deilig, kald kjøleskapsgrøt. Store havregryn metter godt, fordøyes langsomt og holder blodsukkeret stabilt lenge. Havregryn er også fulle av sunne kostfiber.

Og - du kan lage de deiligste havrekjeks med havregryn.

Men når det er sagt: Havrekjeks høres kanskje sunnere ut enn de egentlig er, for det er også smør og sukker i disse godbitene. Likevel, kjeksene er supergode og tross alt sunnere enn kjeks laget med bare vanlig hvetemel.

Eksperimenter med innholdet

Havrekjeks er deilige for hele familien. Bare fantasien setter grenser for hva du kan tilsette havrekjeksene for å lage din egen vri.

Her er noen forslag til smakstilsetning:

  • Rosiner
  • Sjokoladebiter
  • Nøtteblanding
  • Tranebær
  • Tørket frukt
  • Frysetørkede bringebær
  • Eplebiter
  • Marshmallows
  • Peanøtter
  • Hasselnøtter
  • Brunostbiter

Oppskrift på havrekjeks

Grunnoppskrift gir 12-14 kjeks

Dette trenger du:

  • 100 g smør, romtemperert
  • 1 dl hvitt sukker
  • 1 dl brunt sukker
  • 1 egg
  • 2,5 dl hvetemel
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 ts bakepulver
  • 0,2 ts salt 
  • + 1 dl av den smakstilsetningen du ønsker.

Slik gjør du det:

  1. Rør smør og sukker (både hvitt og brunt) hvitt og kremete. Visp deretter inn egget.
  2. Bland sammen de tørre ingrediensene (mel, havregryn, bakepulver og salt) og smakstilsetningen, f.eks. rosiner. Nå blander du det tørre inn i eggeblandingen.
  3. Rull jevnstore deigkuler som du setter på bakepapir på stekebrettet.
  4. Stekes på 180 grader i 10-15 minutter. Steketiden vil variere ut fra hvor store deigkuler du lager, så følg med og ta dem ut når de begynner å bli litt lysebrune i kanten. Da er kjeksene seige og gode.
  5. Ta kjeksene ut og la dem avkjøle på rist. Oppbevares på boks eller glass når de er helt kalde.