Hjemmebakte rundstykker gjør turopplevelsen enda bedre. Stek dem på turen, eller bak dem hjemme.

Bake i skogen - kan man virkelig det?

– Ja, det er fullt mulig og veldig koselig, sier Linn Jåthun, som er prosjektleder i Den Norske Turistforening (DNT).

 

Det er så kjekt å ha med ordentlig god mat på tur, det løfter hele opplevelsen

Linn Jåthun

DNT har utviklet en rundstykkeblanding sammen med Møllerens, som bare skal røres ut med vann. De lanserte produktet Grovbrød- og turstykkemiks på sosiale medier med hasjtaggen #turstykker.

Du kan røre ut deigen på tur og steke rundstykkene på en flat stein over bålet, eller i en stekepanne på hytta. Hasjtaggen tok ikke helt av på Instagram, men hvis du sjekker den får du absolutt se noen vakre bilder av rundstykker i flott, norsk natur. Og helt fjernt er jo ikke konseptet: – Det blir litt som å ha med deig til pinnebrød, sier Jåthun.

Matmuffins er perfekt turmat 

Hun har selvsagt prøvd produktet og går god for både smaken og opplevelsen. Men hun understreker at man kan fint bruke sin egen favorittdeig, eller lage sin egen blanding av mel, salt og gjær for å røre ut med vann.

Og selvsagt, du må gjerne bake ut rundstykkene hjemme, smøre dem og ta dem med som en tradisjonell niste. Med godt pålegg er det et fullgodt alternativ!

– Det er så kjekt å ha med ordentlig god mat på tur, det løfter hele opplevelsen, sier Jåthun. 


Foto: brododogkorn.no

 

Til grove turstykker trenger du: 
15 g salt
50 g gjær/tørrgjær
30 g margarin
500 g fullkornhvetemel
500 g hvetemel
6 dl vann

Hvis du vil bake på tur: Bruk tørrgjær og bland alt det tørre i en beholder. Ta med vann i flaske, og rør ut på tur. Legg store skjeer på en stekepanne (med lokk, helst), og stek over bålvarme.

Regn med 20 minutter per omgang, litt avhengig av hvor stort og varmt bålet ditt er. Rundstykkene vil heve under lokket. Pass på at ikke du er for nær varmen, da brenner du undersiden, men heller ikke så langt unna at du ikke får gjennomstekte rundstykker.

Hvis du vil bake hjemme: Rør ut gjær i lunkent vann. Rør inn salt, smør og mel til du har en jevn, fast deig. La heve minst 30 minutter. Rull rundstykker og etterhev 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader, stek i 15-20 minutter.

Slik blir du en dreven turkokk

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TURMAT FINNER DU HER