Smelt sjokolade, bland med litt fløte og kanskje en liten klatt smør. Dypp biter av frukt oppi, og sjokoladefondue gjør turlykken komplett.

Fondue kom for fullt her i landet på 70-tallet. Vi samlet oss rundt bordet med den småputrende gryten i midten og med hvert vårt par lange fonduegafler.

Vi tredde kjøttbiter på gaflene og puttet dem oppi gryta med olje.

Vi tredde loffbiter på gaflene og putten oppi gryta med smeltet ost.

Og så var det sjokoladefondue. Den ultimate søte kosen. Fruktbiter på gaflene, oppi den flytende sjokoladen – nam og atter nam.

Ja, sjokoladefondue er egentlig smeltet sjokolade, men gjerne med litt fløte og kanskje en spiseskje smør oppi.

Du skal få slippe å slepe med deg fonduegryte på tur. Det holder med en vanlig liten turkjele, eller rett og slett litt aluminiumsfolie.

Skjær gjerne opp den frukten du vil «balsamere» i sjokolade, på forhånd.

Men du kan også bruke tørket frukt, bær – eller biter av formkake. Godt blir det uansett!

1. Lag sjokoladefonduesaus

Bland sjokolade – mørk eller lys etter ønske – med fløte og eventuelt en ss smør. Til en 300 grams sjokoladeplate passer det med ca halvannen dl fløte, men smak deg frem til du får sausen slik du vil.

Hakk opp sjokoladen, eller bare brekk den opp mens den er i papiret, ha den i kjelen og tilsett fløte – eventuelt smør. Varm rolig opp mens du rører sakte.

TIPS: Glad i kaffe? Da kan du blande kaffepulver i fløten før du smelter den sammen med sjokolade.

Den enkleste varianten er å fylle et stykke folie med sjokoladebiter eller revet sjokolade, pakke godt sammen og «grille» til sjokoladen har smeltet.  

2. Dypp – og nyt

Så er det bare å dyppe biter av frukt eller annet godt i sausen og nyte umiddelbart.

Du kan bruke nærmest hva som helst av frukt:  Bananbiter, fersken, fersk ananas, steinfrie druer, kiwi, melon (ikke vannmelon), jordbær... 

Tørket frukt, fiken og annet egner seg også glimrende.

Kakebiter fra formkake-typen, som ikke er tørre, blir ekstra søtt og godt.

Det samme gjelder marshmallows – søtt på søtt hvis du føler at du trenger ekstra piff til blodsukkeret…

TIPS: Det er ingen ting i veien for å grille marshmallows, frukt eller annet over bålet før du dypper det i sjokoladesausen!