Turkokkenes beste triks er å forberede seg godt. Har du gjort hjemmeleksa, blir turmaten aller best.

– Livet er for kort til å spise frysetørret mat på tur, sier Lars Erik Jensen fra turkokken.no. Han er opptatt av å formidle at det faktisk er mulig å lage noe annet enn ei grilla pølse på tur. At turmat kan være så mye mer. 

På sin siste strandtur lagde Lars Erik grilla tørrfisk med bacon, rotgrønnsaker og en vinaigrette. Til dessert ble det mango, karamellisert i stekepanna og servert med yoghurt krydret med kardemomme og gurkemeie. Strødd over med litt hakkede pistasjnøtter. Veldig enkelt – VELDIG godt! 

PRØV OGSÅ: De beste pannekakene på tur

Turkokkenes beste triks til å lykkes med turmat er å forberede seg godt. Har du gjort hjemmeleksa, blir turmaten aller best. Oppskrifter og tips.

Mango med hakkede pistasjnøtter.... Nam!

Mye kan lages ferdig på forhånd. Deig til pinnebrød og bålpakker med fyll. Supper og pølser kan holdes varme i termos. Pai og matmuffins kan lages hjemme og tas med på tur. 

– Hvis du gjør klar ingrediensene på forhånd, kan du lage kylling panang nesten like raskt og enkelt som en frysetørret kyllinggryte. Det skal ikke så mye annet forarbeid til enn å kutte opp det som skal tilberedes og putte i bokser. Med hjemmeleksa «i boks», kan du ta med deg ungene og lage middagen ute, sier Lars Erik entusiastisk

– Begynn enkelt med spagetti, kjøttdeig og ketsjup, tipser turkokken, som også deler sine turopplevelser på Instagram under navnet @turkokken. 

PRØV OGSÅ: Den tursuppa!

Ta med deg ungene og lag middagen ute

Lars Erik Jensen ,turkokken.no

Sigrid Henjum er kokk og turguide og forfatter av turmatboka Et ute. Hun kommer med følgende råd til turkokken i boka:

Turkokkenes beste triks til å lykkes med turmat er å forberede seg godt. Har du gjort hjemmeleksa, blir turmaten aller best. Oppskrifter og tips.

Turmatekspert: Sigrid Hemjum.

– Kva mat du vel å laga og ta med ut, er avhengig av temperatur og vær, tid, ynske og behov. Skal du gå Skagastølsryggen i Hurrungane eller opp på Lodalskåpa, vil du ha sekken så lett som mogleg – og du skal mest truleg ikkje overnatta. Då treng du ikkje ta med kokeutstyr, og maten kan du laga på førehand heime. Har du noko i sekken som du gler deg til å eta og kanskje spandera på kompisen, vert turen kanskje endå betre!

– Gjer det enkelt, det skal ikkje så mykje til å for å glede og overraske med god mat på tur. Lær deg nokre få planter og skudd som du kan finne ute og bruke. Prøv deg på taco og finn salaten ute, det er stas, sier Sigrid.

Om du skal kjøpe deg nytt utstyr, anbefaler hun en multifuelbrenner. – Då kan du fyra med gass heile sommaren og bensin heile vinteren. Gjer du enkelt vedlikehald, som rensing av dysa og smørjer pakningane, vil han vara lenge.

PRØV OGSÅ: Deilige, mettende matmuffins med skinke 


Grill deg en sandwich på tur! 
 

Turkokkens huskeliste

Ta med utstyr som tar liten plass og har liten vekt:
* Stormkjøkken/rødspritapparat/multifuelbrenner er smart, her får du kjeler, stekepanne og kaffekjele i ett.
* Kniv og skjærebrett kan være lurt å ta med.
* En kopp som inneholder desilitermål er smart.
* Krus, tallerkener og bestikk.
* Mat og drikke, selvfølgelig.

Husk bålregelen: "Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann."  Her må man altså vise forsvarlighet og passe på at bålet er forsvarlig slukket før man forlater bålstedet. Et lite stormkjøkken er en god investering og gjør det enkelt å steke pannekaker uansett årstid og terreng.

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TURMAT FINNER DU HER