Til hovedinnhold

Nå er det sesong for skrei

Skrei

Skreifisket er en liten begivenhet. Fra januar til april kommer skreien inn til norskekysten for å gyte. Den er ekstra fast og fin i fisken, så benytt sjansen når sesongen er her.

Skive av ovnsbakt skrei med stekt bacon, grønn ertepuré og smørsaus.

Skreifisket er en fantastisk historie som handler om tilhørighet og kampen for tilværelsen.

Historien har sin begynnelse i områdene rundt Lofoten og så langt sør som til Stadt. I løpet av de tre, fire første månedene i året vender den store torsken tilbake fra Barentshavet og til det stedet den selv ble unnfanget, for å gyte.

Til vanlig holder skreien til i Barentshavet der den beiter på lodde og krill, reker og sild. Men når den er blitt fem år gammel fører instinktene den tilbake til norskekysten. Der finner den en make, og sammen sørger de for at noen millioner torskeegg blir befruktet. Eggene flyter med havstrømmene nordover igjen og utvikler seg etter til små fiskelarver som beiter på plankton i havet. De som overlever gjentar den samme syklusen igjen etter fem år. Da er de store og sterke nok til å legge bak seg mil på mil mot norskekysten igjen.

Skreifisket er en årlig begivenhet ikke minst i Lofoten, men også i kystområdene litt lenger sør – og etterhvert også i hele Norge.

Allerede i begynnelsen av januar begynner folk å etterspørre skreien, men den sikreste sesongen er i februar/mars. Så sant ikke fisket slår helt feil. Men de siste årene har vært gode skreisesonger.

Skreien er en torsk, men torsk er ikke nødvendigvis skrei. Forskjellen er at skreien lever i Barentshavet og svømmer til kysten for å gyte, mens den vanlige kysttorsken holder seg langs kysten hele tiden.

Fordi skreien svømmer langt er den mer muskuløs og derfor litt fastere i fisken enn kysttorsken. Den flaker seg fint og kommer ofte med fin rogn. Smaken på torsk og skrei er likevel ikke så forskjellig at du ikke kan bruke dem om hverandre.

Skreimølje er en tradisjonsrett som består av skrei, rogn og lever. Fisken, lever og rogn skal bare trekke, og alt serveres rykende varmt med poteter og gjerne godt flatbrød til.
Sesongen er så kort, og derfor benytter vi sjansen til å spise skrei når vi har muligheten.
Den faste og fine fisken med den milde smaken passer i uendelige varianter. Du bruker der du ellers ville ha servert torsk. 

Flotte oppskrifter på skrei

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn