Rein matglede på røros
LokalmatI fire generasjoner har familiebedriften Stensaas levert reinsdyrkjøtt av prima kvalitet. Når viltsesongen er i gang er Stensaas klar med nye produkter.
FJELLET
har tatt høstfargene på og det er et lite bitt i lufta på Røros. Det er den tiden på året hvor reinen beveger seg fra sommerbeite til vinterbeite. Reinsdyrsesongen starter i september og varer til februar. Men antall rein og tidspunkt for slakt følger ingen fast kalender, til det spiller vind og vær en altfor stor rolle. - Det gjør denne jobben både spennende og uforutsigbar. En slakt kan være alt fra 40 dyr til flere hundre, forteller Johanne Stensaas. Hun er fjerde generasjon i familiebedriften Stensaas Reinsdyrslakteri utenfor Røros. Hun jobber nå som markedsjef, men er klar for å overta som daglig leder den dagen pappa Arnstein Stensaas trekker seg tilbake. - Dette er en unik næring, og jeg har fortsatt mye å lære om driften. Vi setter gamle tradisjoner veldig høyt, blant annet er vi avhengig av å ha en god dialog med reineierne. Vi har samarbeidet veldig bra i mange generasjoner, forteller Johanne.
HELÅRSDRIFT
Stensaas Reinsdyrslakteri er i gang hele året, med slakt av vilt og storfe. Bedriften har rundt 40 ansatte fordelt på 26 årsverk, og nesten alle har en eller annen tilknytning til bygda Brekken og veldig mange er i familie. Salgssjef Magne Strickert er nevøen til Arnstein Stensaas, og har alltid visst at han ville jobbe i familiebedriften. Jeg var her sammen med besteforeldrene mine fra jeg var liten, og har alltid vært fascinert av naturen, den samiske kulturen og dyrene som lever fritt hele året, forteller han.
REINSDYR TIL JUL
Historien til familiebedriften startet i 1890, med reinhandel. Siden den gangen har utviklingen gått fra såkalt buskslakting, hvor bare innvoller og innmat ble tatt ut før dyret ble fraktet med hest og slede til gården, til dagens moderne slakteri med strenge hygienekrav og fokus på dyrevelferd. - Vi er veldig opptatt av at dyrene skal behandles bra. Dyr som slaktes her skal ha ro og hvile og oppleve så lite stress som mulig, forteller Johanne. Reinsdyrene lever fritt i naturen hele året, men blir nøye overvåket av reineierne. Reinkjøtt er en ettertraktet råvare, men det er ikke mulig å øke produksjonen, Reinkjøtt er en ettertraktet råvare, men det er ikke mulig å øke produksjonen, da det ligger begrensninger på hvor mange rein et reinbeitedistrikt kan ha fra myndighetenes side. Derfor er rein en eksklusiv råvare som mange forbinder med fest og store anledninger. Særlig til jul er reinsdyr blitt populært. - Vi ser at stadig flere velger reinsdyr på julaften. Det kan være et kompromiss i familier som har både ribbe og pinnekjøtttradisjoner, hvor det er vanskelig å bli enige om en felles julemiddag.
LOKALMAT PÅ RØROS
Røros er de siste årene blitt en viktig matdestinasjon. Faktisk ble Røros nominert i kategorien Matdestinasjon 2017 i Embla Nordic Food Award. Stensaas har over 70 ulike produkter i sortimentet; både viltkjøtt, rakfisk og spesialprodukter fra eget pølsemakeri. - Verdiene våre er å videreforedle mest mulig lokalt, og få mest mulig ut av hvert dyr. Folk er opptatt av å lage mat fra bunnen, og mange har mye kunnskap og stiller høye krav til kvaliteten på råvarene. Kundene er opptatt av at viltkjøtt er ren og sunn mat, og etterspør mer innmat som lever og hjerte, forteller Magne.
Tørket reinsdyrhjerte er et nytt produkt som Stensaas Reinsdyrslakteri snart skal lansere. I tørkeskapet i produksjonslokalene henger reinsdyrhjertene på rekke og rad. De ble saltet og hengt opp for fire dager siden og skal henge til tørk i cirka tre uker. Pølsemester Stein Nordbrekken, som er tremenning til Arnstein, følger prosessen nøye.
- Tørket hjerte er etterspurt av kundene våre, og da må vi følge med og drive produktutvikling. Derfor er det så flott å ha Johanne her, for hun tenker nytt. Kombinasjonen av fagfolk med lang erfaring og hennes nye ideer, tror jeg er avgjørende for fremtiden til denne familiebedriften, mener Stein Nordbrekken.