Vondt i magen? Prøv ingefær
Ingefær gir mye smak og gjør godt for kroppen.
Sliter du med fordøyelsesplager? Føler du deg forstoppet, eller har det motsatte problemet? Uansett kan ingefær være løsningen.
Ingefær, eller zingiber officinale, er en gammel plante som har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina. Arten tilhører ingefær-familien og blir brukt som krydder i mange matlagingstradisjoner verden over. Men vel så viktig som ingrediens på kjøkkenet, er ingefær som medisinplante.
Det er nesten ikke grenser for hva ingefæren kan utrette, skal man tro ulike naturmedisinske retninger. Innen tradisjonell kinesisk medisin blir frisk ingefærrot brukt som slimløsende middel, for å styrke hjertet og mot revmatisme, tannpine og alt som har med forstyrrelser i væskebalansen å gjøre.
Fin for magen
Det er imidlertid ingefærens effekt på fordøyelsen som kanskje er mest kjent og benyttet. Ingefærroten styrker og roer ned magen, stimulerer appetitten og er fin å lukte på hvis du skulle være plaget av morgenkvalme eller reisesyke. Det er ikke uten grunn at ingefærøl ofte anbefales mot kvalme.
Samtidig er også frisk ingefær en effektiv stopper mot søtsug! Ifølge tradisjonell kinesisk medisin er søtsug et tegn på ubalanse i kroppen.
Den kinesiske strategien er å spise mer bitter mat, for å korrigere dette. Det kan derfor være lurt å ha litt frisk ingefær liggende i tilfelle suget skulle melde seg.
Tips! Skrell ingefærroten med en teskje! Da slipper du å skjære bort mer enn nødvendig.
Ingefærroten inneholder mange antioksidanter. Den sies å stimulere hjerte og blodomløp, og skal således lindre angina.
Å spise mat med ingefær eller drikke ingefærte kan også være bra for den som sliter med kalde hender eller føtter.
Ingefær er også kjent for å ha en effekt mot giktsmerter. I massasje kan essensen av ingefær være god for de som sliter med muskelsmerter eller leddbetennelser. Oljen skal visstnok også hjelpe mot ødem og revmatisme når det trengs varme.
Roten til det gode
Ingefæren er en flerårig urt med en hvit eller gul blomstrende stilk og mørkegrønne blader som vokser opp fra en tykk jordstengel. Det er rotstokken som blir brukt. Den består av en rekke knoller med gråbrunt, matt og litt ru skall.
Ingefær kom til Europa som krydder i middelalderen, og ble verdsatt for sine infeksjonshemmende virkninger under pesten. Det er imidlertid asiatene som bruker ingefær mest i rå form. Ingefær er en av de viktigste ingrediensene i karripasta som brukes mye i thaikjøkkenet.
Også her hjemme blir bruken av fersk ingefær stadig mer vanlig. Enten det er i wok, ved siden av sushien eller i spennende gryter, setter ingefæren en herlig spiss på smaken. Du kan presse biter av ingefær i hvitløkspresse eller rive den i rivjern.