Frossen fisk trenger faktisk ikke å tines. Men den må tilberedes på riktig måte for å bli god og saftig. Sjekk hvordan du lykkes med frossen fisk.
Lett å lage

Slik tilbereder du frossen fisk

Frossen fisk er ofte ferskere enn fersk! Men det er en del ting som er avgjørende for at måltidet blir vellykket.

Frossen fisk er rimelig og sunn middag, men dessverre ofte undervurdert. Faktisk kan den nemlig være enda bedre enn fersk fisk fra butikken, hvis du bare vet hvordan du tilbereder den.  
 

– I butikken er frossen fisk ofte ferskere enn fersk fisk. Den er dratt opp på havet og fryst umiddelbart, mens annen fisk ofte er en uke gammel eller enda eldre hvis den er vakuumpakket, opplyser Anders Iden, kokk og fagsjef hos Findus.

 

Hemmeligheten til suksess ligger i tining og tilberedning. Hvis fisken ser dvask og vassen ut har du rett og slett tint den for raskt! – Cellene i fisken utvides ved frysing, og derfor er det viktig å tine fisken langsomt. Det som skjer, er at den slipper mye væske som renner av den. Kjøkkenbenken er egentlig for varm til å tine fisk, forteller Iden.

 

Frossen fisk trenger faktisk ikke å tines. Men den må tilberedes på riktig måte for å bli god og saftig. Sjekk hvordan du lykkes med frossen fisk.

 

– Frossen fisk trenger ikke tines

Mange tar opp fisken kvelden før og lar den tine i kjøleskap. Det går helt fint. – Men det gjør aldri jeg, sier Anders Iden. 

 

Frossen fisk trenger nemlig ikke å tines! Tvert imot kan det være en fordel å ta den rett fra fryseren og tilberede den fra frossen tilstand. Skal du steke den i stekepanna, er det imidlertid smart å halvtine den først. Det gjør du ved å etterligne miljøet fisken trives best i – nemlig havet. 

 

– Ta fisken ut av pakken og legg den i et kar med salt vann. Saltet binder væsken i fiskekjøttet. Bruk samme saltmengde som i havet på rundt tre prosent – det vil si 30 gram eller omtrent en spiseskje salt per liter vann. Når den har ligget der i 20–30 minutter avhengig av størrelse på fiskestykket, skyller du den og tørker over kjapt med kjøkkenpapir.

 

– La gjerne fisken være frossen i midten når du steker den, anbefaler Iden. Når fisken ikke er gjennomtint, får du et saftigere resultat.

 

 

– Bak torsk i ovn 

Idens favorittfiskerett er bakt torsk i ovn. Kjapt, enkelt og minimalt med oppvask. – Baker du frossen fisk i ovn blir den ferdig omtrent samtidig med grønnsakene. Tinte fiskestykker kan bli tørre og kjipe innen grønnsakene er klare, sier han. 

 

Grønnsakene gir han gjerne et oppkok i vann først, kun et par minutter for å skape en kokehinne før de legges i form sammen med fisken. Han topper formen med mye hvitløk, løk, en god olje, urter som basilikum og oregano, litt salt, pepper, en god boks gode tomater og fetaost øverst.

 

En dæsj hvitvin setter i tillegg en ekstra spiss på fiskesøet som danner seg i bunnen. Fra frossen tilstand steker han det hele på 180 grader i omtrent en halvtime – litt avhengig av størrelsen på fisken. 

 

Bruk steketermometer også til fisk

Halvtint fisk i form trenger kortere tid, og det beste er å bruke steketermometer. Fisk er nemlig delikate saker. For å sikre et godt resultat er det smart å bruke steketermometer og holde et øye med kjernetemperaturen i fisken.

 

Når det er 60 grader inni fisken, kan den fjernes fra varmekilden. Den vil nemlig ettersteke litt etter at du har tatt den av platen eller ut av ovnen. Makstemperatur for fisk er 70 grader – da er den ferdig og på grensen til overstekt.

 

 

Tre vanlige fisketabber

Det er i hovedsak tre tabber som går igjen når vi skal tilberede fisk:

 

  1. Fisken stekes for hardt

  2. Fisken stekes for lenge

  3. Vi undersalter fisken

Når du steker halvtint fisk, ønsker du en fin brunfarge på den ene siden. Det betyr at varmen må være kraftig nok, men ikke på full speed. Hvis høyeste temperatur på stekeplaten er ti, sett den på rundt syv.

 

Stek gjerne i en kombinasjon av nøytral olje og smør, da får du en fin karamellisering på fisken samtidig som olje og smør tåler en høyere temperatur enn smør alene. La olje-smørblandingen bli forsiktig brun før du legger på fiskestykkene.

 

Iden har flere triks på lur: – Stek fisken kraftig på den ene siden, snu fisken, skru varmen helt ned eller av og la den kose seg og trekke i stekepanna de siste minuttene. Da får den hvilt seg ferdig. Salte og pepre etter smak. Pass på å ikke ha for mye fisk i stekepanna. Særlig siden den er kald og litt frossen holder det med to fileter, tipser Iden. 

 

Når er fisken ferdig stekt?

Steketiden avhenger også her av størrelse på fisken, men rundt 10 minutter er en pekepinn – og når eggehvitstoffene tyter ut av fisken er det et tegn på at fisken er ferdig.

 

Særlig laks er en fisk mange foretrekker litt rå helt innerst. Samtidig er laks en fet fisk som er lettere for mange å tilberede enn hvit fisk fordi det skal mer til før den blir tørr. Men selv her er det best å være forsiktig: – Steker du fet fisk for lenge og den blir tørr, kan den i verste fall smake tran – og det er ikke noe deilig, sier kokken. 

 

 

Du koker vel ikke fisken?

Fisk skal som kjent ikke koke, men trekke – og heller ikke her trenger du å tine fisken. Tvert imot er det best å la være.

 

Kok opp vann med salt, ha i fisken og la den trekke. Pass på at vannet holder en temperatur på 70–80 grader. Det skal ikke fosskoke, da ødelegges det delikate fiskekjøttet. Blir vannet kaldt når du har i den frosne fisken skrur du varmen opp og tar gryta av kokeplata før vannet begynner å koke. Torsk skal trekke 8–10 minutter avhengig av størrelse.  

 

Frossen fisk trenger faktisk ikke å tines. Men den må tilberedes på riktig måte for å bli god og saftig. Sjekk hvordan du lykkes med frossen fisk.

 

Slik salter du fisken til trekking

– Selv om fisk svømmer i saltvann, er ikke fiskekjøtt salt i det hele tatt. En tabbe folk ofte gjør, er at de undersalter fisken. Fisk krever endel salt i forhold til kjøtt som smaker mye i seg selv, sier Iden, som bruker en saltvannsoppløsning på tre prosent også her. Altså, la fisken trekke i samme saltprosent som du finner i sjøvann.

 

Torsk er nydelig å både bake og trekke, mens laks kan brukes til nesten alt! Hva med sei?

 

– Personlig synes jeg sei kan bli for kraftig til å bakes i ovn, så jeg friterer den gjerne. Jeg lager en tempuramiks av eggeplomme, kaldt vann og mel, dypper seiflak som først har fått litt soyasaus på seg i røren – deretter friterer jeg flakene kjapt i rapsolje. Kjempegodt! Da spiser guttungen min sei som bare det, røper Iden.  

Tina Aasen 25. apr 2017