Lei av kjedelig fiskemiddag? Med enkle triks lager du en spennende smaksopplevelse ut av en enkel fiskemiddag.
Lett å lage

10 tips til en mer spennende fiskemiddag

Saltbakt ørret! Torsk i papiljott! Foliefisk! Lyder det fristende? En fiskemiddag trenger slett ikke være kjedelig!

Kokt fisk er godt og sunt. Men hvorfor ikke lage noe skikkelig digg ut av fisken fra butikken eller fryseren? 

Du kan imponere med spennende retter, uten at det behøver å innebære hverken stor innsats eller store utgifter. Her er noen ideer.

 

1. Saltbakt ørret

Du kan saltbake annen fisk også, bare det er hel fisk med skinn, uten innmat.

 

Beregn 1-2 kilo grovt salt til en hel, stor fisk eller flere små. Du trenger også tre eggehviter og litt vann. 

Du må ikke, men det blir veldig godt om du fyller buken på fisken med godsaker som dill, gressløk, hakket bladpersille, hakket purre, litt sitron.

Bland eggehviter og salt, tilsett vann til det blir en tykk grøt. Pakk grøten godt rundt fisken og legg det i en ildfast form eller på stekebrett. Etter 40-50 minutter i ovnen ved 200 °C, er fisken ferdig. Mindre fisk er ferdig etter en halvtimes tid.

 

 

2. Fiskeburgere

 

Bytt ut hamburgeren med fiskekaker, og du har verdens enkleste fiskemiddag. Varm fiskekaker i ovnen. Legg inn hamburgerbrød de siste par minuttene.

 

Stek gjerne noen løkringer og legg i fiskeburgeren sammen med tomatskiver, litt salat og remulade. Nam!

 

 

 3. Torsk i papiljott

 

Lag gjerne flere små papiljotter enn en stor. Legg et stykke torsk – det kan også være kveite eller steinbit – på et stykke bakepapir eller folie.

 

Oppå fisken legger du oppstrimlede grønnsaker, gjerne noen kokte scampi også. Skvis litt sitron over, legg på en klatt meierismør, krydre med salt og nykvernet pepper. Klipp dill eller gressløk over hvis du har lyst.

 

Bind papiret sammen på toppen med en hyssing, pass på at pakken er tett. Stekes på 200 grader i 15–20 min.

 

 

 

4. Laksepasta

 

Laks og pasta med en god saus er nam-nam for både store og små. Basis for sausen er creme fraiche eller matfløte, og så spørs det hva dere har lyst på i tillegg: Biter av stekt bacon og sopp er kjempegodt i sausen. Erter, små brokkolibuketter, et par fedd finhakket hvitløk eller klippet gressløk gjør susen.

 

Sausen er enkel å lage: Surr hvitløk i smør. Hell oppi 3 dl creme fraiche eller fløte og kok opp. Ha i grønnsaker og kok opp igjen. Laks i terninger og bacon/sopp has oppi til slutt, og så lar du det hele stå og trekke like under kokepunktet til fisken er gjennomkokt, ca 5 minutter. Bland alt sammen med kokt pasta.

 

  • TIPS: Bland gjerne litt blåmuggost i sausen, det gir en fantastisk ekstra smak, i hvert fall for de voksne.

 

 

5. Urtepanerte fiskepinner

 

Sei er en fisk som du godt kan lage fiskepinner av. Bland 3–4 ss hvetemel, salt og pepper i en bolle. Pisk sammen et egg og et par ss melk i en annen bolle, og klipp opp en potte urter i en tredje.

 

Skjær seien i strimler og dypp dem først i melet, så egget og til slutt urtene før pinnene stekes.

 

  • TIPS: Du kan godt bytte ut hvetemelet med polentagryn, det gir også en sprø og fin stekeskorpe.

 

 

6. Fiskegryte med tomat

 

Skjær grønnsaker som løk, paprika, gulrot og/eller purre i terninger og stek i 2–3 minutter. Hell over 1 boks hermetiske tomater og kok blandingen i ca 10 minutter.

 

Krydre med salt og pepper og legg på fisk i passende serveringsstykker. Legg på lokk og la det så småkoke i 7–10 minutter. Du kan godt servere retten med pasta.

 

 

7. Fiskewok

 

Fisketyper som steinbit, laks og ørret er fine å bruke til wok. Bruk en pose ferdige wokgrønnsaker eller skjær ferske grønnsaker i strimler. Finhakket hvitløk, chili og ingefær setter spiss på smaken.

 

Wok fiskebiter ca 5 minutter og legg dem til side. Wok grønnsakene ca 5 minuttter og tilsett fisken igjen. Smak til med soyasaus.

 

 

8. Ovnsbakt laks med ost

 

Ost setter en ekstra spiss på smaken hvis du skal steke laks i folie. Du kan bruke den osten du vil, vanlig gulost, mascarpone, blåmuggost eller parmesan. 

 

Legg et lag ost på folien og fisken oppå. Krydre med salt og pepper. Putt gjerne på tynne skiver hvitløk og tynne strimler chili også, i tillegg til eventuelt andre grønnsaker.

 

Fyll på litt mer ost på toppen, pakk folien sammen og bak i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter (litt avhengig av størrelsen på fiskestykket).

 

 

 

 

9. Fisketaco

 

Litt lei av den evinnelige kjøttdeigen til taco? Bytt den ut med sprøstekte terninger av fisk panert med tacokrydder, og du har en ny og spennende rett. Torsk eller laks, steinbit eller sei – de fleste fisketyper passer godt til taco.

 

Legg fisketerningene på tortillalefser sammen med salat, vårløk, tomat, agurk og rømme eller rømmesaus (rømme blandet med litt revet ost og salsa etter ønske). Så er det bare å hive innpå. Nam!

 

 

10. Fiskepizza

 

Hvem har sagt at man ikke kan bruke fisk på pizzaen?

 

Smør 2–3 ss sennep på en pizzabunn og strø godt med revet ost over. Skjær fisk i terninger og grønnsaker i strimler, spre det utover. Krydre med salt og pepper og eventuelt annet krydder etter smak. Dryppe litt olje over og stek som anvist på pizzabunnpakken. 

 

 

(Kilder: godfisk.no, aperitif.no, matprat.no, godt.no)

Merete Holger Storli 29. apr 2017