
BROKKOLIGRATENG MED MAKARONI
Brokkoligrateng er god og enkel middag og en fin måte å få i barna sunn brokkoli. Prøv denne oppskriften!
Fast food til middag trenger ikke være usunt. Slik lager du sunn middag som hele familien vil elske!
Det kan være en utfordring å få barna til å spise det de egentlig trenger, særlig av fisk og grønnsaker. Her serverer vi noen gode råd, og tips til rask og sunn middag i hverdagen.
– De fleste barn liker én eller flere grønnsaker, og da bør de i hvert fall få det – om det så blir gulrot hver dag. Så kan man utfordre dem til prøve å noen nye med jevne mellomrom, sier Lise von Krogh, ernæringsbiolog i bramat.no og foredragsholder med egen matblogg.
En fiskekake i hamburgerbrød med litt grønt er sunn middag! Foto: Favorittoppskrifter.no
Et annet godt tips kan være å mose grønnsaker som løk og hvitløk for å gjemme dem i annen mat, for eksempel en kjøttsaus, eller potetmos.
– Da oppnår man i hvert fall at de får næringsstoffene i seg, og en forsiktig tilnærming til flere smaker. Ellers er det noen barn som trenger å få spise de ulike delene av middagen hver for seg. Det må de få lov til. Når maten er tydelig på tallerkenen, og ikke sammenblandet, kan dette også hjelpe på appetitten, sier von Krogh.
Ernæringsbiologen har selv et barn i den kresne alderen, og snakker av personlig erfaring: – Hjemme hos oss er det lov å smake og lukte, og spytte ut igjen, men det er viktig å prøve. Og som en del av tilvenningen er det lurt å legge litt på tallerkenen også av det som ikke blir spist, og øke aksepten og kjennskapen til maten. Dessuten prøver vi alltid å ha noe på bordet som barnet liker.
Fiskepinner er sunn middag som er kjapt å lage. Foto: Favorittoppskrifter.no
Fisk er også et tema som går igjen blant småbarnsforeldre, og Lise von Krogh har en klar anbefaling: – Det er bedre å gi barna fiskepinner, fiskeboller, fiskepudding og fiskekaker enn ikke å gi dem fisk. Det er atskillig bedre med fiskepinner enn pølser. De bør selvsagt innehold mest mulig fisk, som gir verdifull omega 3, mineraler og gode proteiner, så sjekk hva som står på pakken. Fiskeprodukter som fiskepinner, er dessuten en god kilde til jod, som vi ser at særlig barn og voksne kvinner lett kan få for lite av.
Det viktigste er altså at barna smaker, og at litt fisk og grønnsaker er bedre enn ingenting. Vær tålmodig, og gå foran som et godt eksempel selv, så vil det gå bedre og bedre. Og ikke vær for hard med de små, for de kjenner smakene sterkere enn voksne. De har over tre ganger så mange smaksløker som oss.
Fisketaco, eller fiskepinner i tortillalefse, er sunn middag. Foto: Favorittoppskrifter.no
Husk også at det fra naturens side har hatt en funksjon å være skeptisk særlig til de bitre smakene i barndommen, for bittert kan bety giftig, og surt kan tyde på forråtnelse. Og det tok kanskje en stund for deg som voksen også å like kaffe? Mange grønnsaker er litt bitre, og barn må lære å like dem.
Ta barna med på matlagingen, så kommer interessen lettere. Grønnsaker man selv har kuttet opp smaker kanskje bedre? Det er lurt å prøve.
Lise von Krogh presenterer en deilig sunn middag på bloggen sin; grønnsaksgrateng med ost og makaroni. Den vil være super for barn som har kommet litt på glid når det gjelder grønnsaker. God sunn middag!