Til hovedinnhold

Metodene som gir perfekt laksefilet

Laksefilet er godt, sunt og lett å tilberede hvis man følger noen enkle råd. Fisken kan tilberedes i stekepanne, i ovn eller på grill. Men uansett metode er det avgjørende at den ikke stekes for lenge.

To rå laksefileter på matpapir, med friske stenger av gressløk.

Slik tilbereder du laksefilet så den blir saftig og god – uansett metode.

– Avslutt varmebehandlingen før det hvite proteinstoffet kommer ut. Lar du laksefileten steke for lenge, kan du se dette hvite piple ut, da er det sannsynlig at du har stekt den tørr. Dette gjelder alle varmebehandlingmetoder, sier Iselin Bogstrand, som er matfaglig ansvarlig ved Norges sjømatråd.

Bla helt ned i artikkelen for å finne 4 deilige oppskrifter med laks!

Her er tipsene Iselin kommer med

1. Bruk en god og varm stekepanne

Stek laksefileten i en god panne som er ordentlig varm.  Da får fisken en fin og gyllen stekeskorpe. Lær deg å kjenne kjøkkenutstyret ditt og prøv gjerne med én fiskebit i første omgang.

2. Med eller uten skinn?

Har du valget, så velg laksefilet med skinn. Skinnet holder kjøttet sammen. Det bidrar til at laksen blir mer saftig. Stek først med skinnsiden, eller der det har vært skinn, ned. Ikke fyll opp stekepannen med for mange laksebiter. Da synker temperaturen og stekeskorpen uteblir.

3. Vær tålmodig!

La laksen få ro og fred i pannen! Den løsner fra pannen når den er klar for å snus. Når du har snudd laksen i stekepannen, kan du ha i litt meierismør.

Slik steker du laksefilet riktig

I stekepanna:

Romtemperer laksefileten før du steker den. Den blir raskere ferdig, og stekeresultatet blir jevnt. Husk å tørke av fisken med tørkepapir før den stekes. Salt laksen etter eget ønske.

Ovnsbakt:

Legg laksefilet i ildfast form og stek på 180 grader i 10–15 minutter. Øk til 200 grader hvis du har pakket fisken inn i folie. Grønnsaker kan godt ligge i bunnen av formen, under laksefileten, eller sammen med fisken i folie.

Wok: 

Wok først grønnsaker og saus, så lar du laksefilet i biter trekke på toppen under lokk til den skiver seg lett. For eksempel kan du woke grønnsaker med kokosmelk. Legg laksefilet i biter over ferdig freste grønnsaker i kokosmelk, legg på lokk og la trekke.

Serveringstips

Det er mye tilbehør som passer til laks!

  • Alt av grønnsaker, etter sesong og smak.
  • Salat, vårløk, agurk, avokado. 
  • Pureer og mos. 
  • Rømme, sitron eller  bare en god olivenolje.
  • Poteter, pasta, couscous eller ris. 
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆