Laksefilet er lett å tilberede hvis man følger noen enkle råd. I stekepanne, i ovn eller i wok: Slik lykkes du med laksefilet. Tips og oppskrifter.
Lett å lage

Metodene som gir perfekt laksefilet

Slik tilbereder du laksefilet så den blir saftig og god – uansett metode.

Laksefilet er godt, sunt og lett å tilberede hvis man følger noen enkle råd. Fisken kan tilberedes i stekepanne, i ovn eller på grill. Men uansett metode er det avgjørende at den ikke stekes for lenge. 

 

 Avslutt varmebehandlingen før det hvite proteinstoffet kommer ut. Lar du laksefileten steke for lenge, kan du se dette hvite piple ut, da er det sannsynlig at du har stekt den tørr. Dette gjelder alle varmebehandlingmetoder, sier Iselin Bogstrand, som er matfaglig ansvarlig ved Norges sjømatråd.

 

Laksefilet er lett å tilberede hvis man følger noen enkle råd. I stekepanne, i ovn eller i wok: Slik lykkes du med laksefilet. Tips og oppskrifter.

 

Her er tipsene Iselin kommer med:

 

1. Bruk en god og varm stekepanne

Stek laksefileten i en god panne som er ordentlig varm.  Da får fisken en fin og gyllen stekeskorpe. Lær deg å kjenne kjøkkenutstyret ditt og prøv gjerne med én fiskebit i første omgang.

 


2. Med eller uten skinn?

Har du valget, så velg laksefilet med skinn. Skinnet holder kjøttet sammen. Det bidrar til at laksen blir mer saftig. Stek først med skinnsiden, eller der det har vært skinn, ned. Ikke fyll opp stekepannen med for mange laksebiter. Da synker temperaturen og stekeskorpen uteblir.

 

3. Vær tålmodig!

La laksen få ro og fred i pannen! Den løsner fra pannen når den er klar for å snus. Når du har snudd laksen i stekepannen, kan du ha i litt meierismør.

 

Laksefilet er lett å tilberede hvis man følger noen enkle råd. I stekepanne, i ovn eller i wok: Slik lykkes du med laksefilet. Tips og oppskrifter.

 

Slik steker du laksefilet riktig

I stekepanna: Romtemperer laksefileten før du steker den. Den blir raskere ferdig, og stekeresultatet blir jevnt. Husk å tørke av fisken med tørkepapir før den stekes. Salt laksen etter eget ønske.

 

Ovnsbakt: Legg laksefilet i ildfast form og stek på 180 grader i 1015 minutter. Øk til 200 grader hvis du har pakket fisken inn i folie. Grønnsaker kan godt ligge i bunnen av formen, under laksefileten, eller sammen med fisken i folie.

 

 

Wok: Wok først grønnsaker og saus, så lar du laksefilet i biter trekke på toppen under lokk til den skiver seg lett. For eksempel kan du woke grønnsaker med kokosmelk. Legg laksefilet i biter over ferdig freste grønnsaker i kokosmelk, legg på lokk og la trekke. Se eksempel på oppskrift her.  

 

Serveringstips

Det er mye tilbehør som passer til laks:

  • Alt av grønnsaker, etter sesong og smak.
  • Salat, vårløk, agurk, avokado. 
  • Pureer og mos. 
  • Rømme, sitron eller  bare en god olivenolje.
  • Poteter, pasta, couscous eller ris. 

 

Saftig laks i ovn servert med grønne grønnsaker og ris smaker godt i en travel hverdag. Superkjapp oppskrift på laks i ovn med grønnsaker.
LAKS I OVN MED GRØNNSAKER

Saftig laks i ovn servert med grønne grønnsaker og ris smaker godt i en travel hverdag. Prøv denne oppskriften!

Kristine Moen Lippard 05. sep 2016