Med planlegging kan du spare mye tid og penger. 15 smarte tips som hjelper deg å  spare tid og penger i butikken.
Lett å lage

Spar tid og penger i matbutikken

Bruker du unødvendig mye penger på matbudsjettet? Slik sparer du tid og tusenlapper i butikken.

Etter bolig er mat den største utgiftsposten for mange nordmenn. Med litt planlegging og ved å følge noen smarte tips kan det være mye å spare, både i form av kroner og øre, men ikke minst også i form av tid. 

Her er våre 15 beste spare-tips: 

 

1. Sett opp et matbudsjett

Sjekk SIFOs forbrukskalkulator, som du finner på sifo.no. SIFO er Statens institutt for forbruksforskning og har laget et referansebudsjett. Her kan du se hva andre statistisk bruker i måneden på blant annet mat og drikke, slik at du har noe å sammenligne med.

 

2. Inkluder hele familien

Gir du etter for ungenes vil ha-masing i butikken? Hvis også barna er inkludert i både planlegging og handling kan de få en bedre forståelse for hva mat koster. Kanskje blir de også mer fornøyd med ukas middager?

 

 

3. Sjekk hva du har i skuffer og kjøleskap

Hva lurer nederst i fryseren? Kanskje dere kan bruke noe av gjemte basisvarer kreativt? Kanskje hadde du alt noe i kjøleskapet som bør spises opp? Hvis du har flere poser mel i skapet, kan du prøve deg på å bake brød. Med oversikt vet du også hva du trenger å handle inn, og kan planlegge.

 

4. Velg med hodet

Det er ikke slik at dyrere alltid er bedre og billigere verre. Sjekk innholdsfortegnelsen og velg det rimeligste alternativet hvis du er fornøyd med det. Butikkenes egne merkevarer er ofte et billigere valg. Vips, penger spart.

 

 

5. Begrens handlingen    

– Lag en ukeplan over alle måltider. Matinnkjøp en gang i uken bør holde hvis du planlegger, mener Karin Håland Bjørheim, butikksjef for Prix Prestamarka på Tou i Ryfylke.

 

6. Følg med på tilbudene

Samsvarer du ukeplanen med tilbudene i lokalbutikk, er det ekstra mye å spare. Tilbud til alle kunder fins på nett, i kundeaviser og de ulike i lokalbutikkene.

 

 

7. Benytt deg av medlemskap

Medlemsapper gir i tillegg personlige tilbud tilpasset varene du handler. Enkelte varer får medlemskundene gratis på kjøpet, mens andre varer kan komme med 20-30% avslag. Du får også en rekke andre medlemsfordeler, som ekstra gode bonuser på frukt og grønt.

 

8. Planlegg restematmåltider.

Vi kaster enorme mengder mat, hver av oss rundt 50 kilo i året. Det er mye søppel, matsløsing og ikke minst penger som kunne vært brukt bedre. Planlegger du og familien, kan dere tenke igjennom alt på handlerunden hvordan dere kan bruke restematen. Kokeboken Restekjærlighet gir deg gode tips og ideer til retter du kan lage med middag fra i går.

 

 

9. Handle stort på tilbud

Skal du gjøre storhandel, er det lurt å følge med på dager eller uker med gode tilbud av basisvarer eller frysevarer som det går mye av. Posemat som supper, gryteretter og potetstappe fra Toro eller andre ferdigmatprodusenter holder seg lenge.

 

– Når butikken tilbyr 30% avslag på frosne fiskeprodukter, er det klart at du kan spare mye på å gjøre storinnkjøp av frossenmat, sier Håland Bjørheim.

 

Familiepakker og økonomipakker er som regel billigere i forhold til mengde. Pass på at det er mat med lang holdbarhet eller størrelser familien faktisk vil spise opp.

 

 

10. Kjøp sesongvarer

Det er vanlig at butikker over hele landet kjører tilbud på mat for spesielle anledninger, som kake til morsdag, boller og krem til fastelavn. Ellers i året kan det være smart å kjøpe frukt, grønt og bær i sesong, når hyllene bugner av kortreiste råvarer. Her kan du ofte gjøre gode kupp.

 

11. Bli lommekjent

Spar tid ved å bli godt kjent med nærbutikken din. Kan du hyllene og hva de inneholder, går handlingen lettere. Du får bedre oversikt over vareutvalg og kan lettere følge med på priser – og gode tilbud.

 

 

12. Følg planen

– La handlelisten styre deg gjennom hyllene. Ikke bli fristet til å handle alt som ikke står på lappen. Det er et valg du må ta, selv om det ikke er enkelt, sier Håland Bjørheim.

 

13. La deg inspirere

Du finner middagsforslag på kjedenes nettsider, i de ulike butikkene og i kampanjeaviser. Facebook oppdateres også jevnlig med forslag til middagsretter med matvarer du garanteres finner i de ulike butikkene.

 

 

14. Spis før shopping  

Vi har antakelig alle gjort den tabben. Uansett hvor gode intensjoner du har, går du oftere på en unødvendig matsmell om du lusker rundt i butikken på tom mage.

 

– Da er det impulsen som gjelder, og du slenger oppi korga det du får lyst på akkurat der og da, kommenterer Håland Bjørheim, og oppsummerer:

 

15. Ta kontrollen

– Skal du spare på matinnkjøp, må du planlegge. Følg med på tilbud og tenk langsiktig. Da har du kontrollen.

 

(Kilder: SIFO, ForMat-prosjektet) 
Tina Aasen 16. mar 2017