Brokkoli – sunt og godt på stilk

Alle liker brokkoli. Eller – det er kanskje å ta i litt. Men sannheten er at selv de som er mest skeptiske til grønnsaker gjerne liker brokkoli.

 

Og brokkoli er ikke det dummeste du kan være glad i. For dette er en liten energibombe. Den inneholder faktisk mer C-vitamin enn appelsiner.

 

K-vitamin er det ikke alle som har et forhold til, men det er viktig for å bygge et sterkt skjelett og unngå beinskjørhet. Og der er brokkoli en viktig kilde. I tillegg gir brokkoli det viktige B-vitaminet folat og kalium, og du får i deg litt proteiner.

 

Men først og fremst er jo brokkoli veldig godt og veldig fint å bruke i wok og som lettvint tilbehør til middagen. Det er godt å lage suppe av brokkoli, og den er fin i en grønnsakspai.

 

Mange nøyer seg med å bruke knoppene, men stilken er faktisk veldig søt og god.

 

Er du glad i å juice, kan du for eksempel prøve å blande 4 brokkolibuketter, ½ ananas, 1 bunt persille og litt revet ingefær.

 

Pakk den gjerne i plast når du legger den i kjøleskapet.

 

artikkel_brokkoli2.png

 

 

Pasta med brokkoli og hasselnøtter

 

4 porsjoner

 

  • 400 g tagliatelli eller annen båndpasta
  • 1 brokkoli
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 75 g parmesan, revet
  • 50 g hasselnøtter
  • 1 sitron, revet skall
  • Flaksalt og pepper

 

  1. Kok pasta etter anvisning på pakken.
  2. Del opp brokkolien i små biter, stilken også. La brokkolien koke med pastaen de siste 3-4 minuttene.
  3. Hell av det meste av kokevannet, men la det være igjen ca. 1 dl i kjelen. Rør inn hvitløken og det meste av parmesanen.
  4. Rist hasselnøttene i tørr stekepanne.
  5. Ha pastaen over i et serveringsfat. Dryss over hasselnøtter, resten av parmesanen revet sitronskall, flaksalt og pepper.

 

 

Kyllingwok med brokkoli

 

4 porsjoner

 

  • 600 g kyllingfilet
  • 1 brokkoli
  • 250 g frisk sjampinjong
  • 2 vårløk
  • 2 ss olje til steking
  • 1 pose woksaus
  • 2 ts sesamfrø
  • Ris eller nudler til servering

 

Hvis du vil lage woksausen selv:

  • 4 ss østerssaus (oyster sauce)
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sukker
  • 1 dl kyllingbuljong eller vann
  • 2-3 ss sesamolje
  • ½ ts chiliflakes
  • 2 ts revet frisk ingefær
  • 3 båter finhakket hvitløk

 

  1. Skjær hver kyllingfilet i åtte.
  2. Kutt brokkoli i små buketter og stilken i tynne skiver.
  3. Skjær soppen i båter og strimle vårløken.
  4. Varm en wokpanne eller vid stekepanne og ha i halvparten av oljen.
  5. Stek kjøttet på høy varme til det skifter farge. Krydre med salt og pepper.
  6. Ha kjøttet over i en skål og varm opp resten av oljen. Stek grønnsakene raskt i omganger. Ha kjøttet tilbake i pannen sammen med alle grønnsakene.
  7. Hell woksausen over. Dryss over sesamfrø og server med ris eller nudler.
  8. Hvis du vil lage woksausen selv, visper du sammen alle ingrediensene og heller det over.

 

Oppskriften er hentet fra Matprat.
https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/kyllingwok-med-brokkoli/

 

 

Brokkoli med hvitløk og sesam

 

4 porsjoner

 

  • 600 g brokkoli
  • 4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 ss sesamolje
  • 2 ss ristede sesamfrø

 

  1. Del brokkolien i små buketter og stilken i biter. Kok dem i kokende vann i 2 minutter.
  2. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen.
  3. Ha i resten av ingrediensene og fres det på middels høy varme i 2-3 minutter. Krydre med salt og pepper og server.

 

Oppskriften er hentet fra Matprat.
https://www.matprat.no/oppskrifter/sunn/brokkoli-med-hvitlok-og-sesam/

 

 

 

 

 

Redaksjonen 07. jul 2020