Hodekål – hodet fullt av C-vitaminer

Hodekål er klassikeren – bare tenk på fårikål. Men den er også ganske spenstig. Koreansk kimchi og japanske kålpannekaker viser hvor allsidig hodekålen er.

 

Hodekål er knasende sprø og saftig, og med kraftig og litt søtlig smak. I salat, råkost eller wok kommer nettopp den deilige sprøheten til sin rett.

 

Du kan for eksempel lage en helt enkel råkost av finsnittet hodekål og revne gulrøtter med en dressing av sitronsaft og litt sukker eller rosiner som gir litt sødme. Råkosten er spesielt god til stekt fisk.

 

Enda litt mer spennende blir det hvis du rører inn revet eple og hakket gressløk og lager en dressing av rømme smakt til med litt pepper. Det gir fiskepinnene et lite hverdagsløft.

 

Hodekål inneholder få kalorier, men mye kostfiber, C og K-vitaminer.

 

Norsk hodekål får du hele året. Den tåler lagring og holder seg sprø og fin i kjøleskapet, gjerne i plast.

 

artikkel_hodekaal2.png

 

 

Okonomiyaki – japanske pannekaker

 

4 porsjoner

 

  • 5 dl hodekål, finsnittet
  • 1 ts salt
  • 1 gulrot, grovrevet
  • 1 finhakket løk
  • 2 ss ingefær, finhakket
  • 1 ½ dl hvetemel
  • 2 egg
  • ½ dl vann
  • 2 ss soyaolje

 

Sennepsmajones:

  • 4 ss majones
  • 4 ts god sennep
  • 1 ts sitronsaft

 

Til servering:

  • 4 ss hoisinsaus
  • 2 finsnittet vårløk
  • 2 ss ristede sesamfrø
  • 4 reddiker, i tynne skiver

 

  1. Ha finsnittet kål og salt i en bolle. Kna det godt med hendene. Det er bare fint om kålen slipper litt væske. Bland i gulrot, løk og ingefær.
  2. Rør sammen mel, egg og vann, og bland det med grønnsakene. Det blir en ganske tykk røre.
  3. Varm oljen i en middelstor stekepanne. Stek en stor, tykk pannekake eller flere små. Stek dem i 2-3 minutter på hver side.
  4. Rør sammen ingrediensene til sennepsmajonesen.
  5. Topp okonomiyakien med tynne striper av sennepsmajones og hoisinsaus. Bruk gjerne en liten sprøytepose og lag mønster.
  6. Ha vårløk, sesamfrø og reddikskiver på toppen.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
https://www.frukt.no/oppskrifter/okonomiyaki/

 

 

Enkel koreansk kimchi

 

1 stort glass

 

  • ½ hodekål
  • 6 gulrøtter
  • 15 reddiker
  • 1 ss salt
  • 2 ss fiskesaus
  • 4 cm ingefær
  • 1 rød chili
  • 6 fedd hvitløk

 

  1. Finsnitt kål, gulrøtter og reddiker.
  2. Vend det med salt og fiskesaus.
  3. Finhakk ingefær, chili og hvitløk, og bland det godt med grønnsakene.
  4. Er du glad i sterk mat kan du godt ha i mer chili.
  5. Ha alt over i et stort syltetøyglass, og press grønnsakene godt ned så det blir luft på toppen.
  6. Legg et kålblad, en tallerken eller plastlokk på toppen av grønnsakene og sett noe tungt på toppen som vekt.
  7. La kimchien stå under press på kjøkkenbenken i 3 dager. Press litt på vekten innimellom slik at væsken som dannes dekker grønnsakene.
  8. Vend kimchien med en gaffel og ha den over i et lufttett glass. Sett den i kjøleskapet. Den kan spises med det sammen, men er bedre etter et par uker.

 

Oppskriften er en variasjon på en oppskrift fra Tine.no.
https://www.tine.no/oppskrifter/lunsj-og-smaretter/forretter-snacks-og-tapas/kimchi

 

 

Kålstuing

 

4 porsjoner

 

  • Ca. 750 g hodekål
  • 1 l vann
  • 1 ts salt
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • ½ ts revet muskatnøtt

 

  1. Skjær hodekålen i terninger. Kok opp vann og ha i kålen og saltet. Kok kålen i 5-10 minutter til den er så vidt mør. Hell av kokevannet og la kålen renne av.
  2. Rør melet med litt av melken i en kjele så det ikke blir klumper. Tilsett resten av melken og smøret. La det småkoke i 3-4 minutter mens du rører. Smak til med salt, pepper og revet muskat.
  3. Ha kålen i sausen og server den til kjøttkaker eller røkte kjøttpølser for eksempel.
Redaksjonen 07. jul 2020