Kålrot – struttende full av C-vitamin

Kålroten er en kuling – gul og kulerund, sprø og søt i smaken. Og så er den like god kokt som rå og holder seg godt gjennom hele vinteren.

 

Kålrot – eller kålrabi om du vil – er kanskje litt traust og lever litt i skyggen av pinnekjøttet, røkte kjøttpølser og annet salt kjøtt. Men den kan godt få lov til å skinne litt.

 

Strimle den og bruk den i wok eller i råkostsalat, eller skjær den i staver og server dem til en rømmedipp.

 

Fordi den er så full av C-vitaminer så strutter den av sunnhet. I tillegg får du i deg B-vitaminet folat og godt med kostfiber.

 

Kålroten holder seg hele vinteren hvis den bare lagres mørkt og kjølig, gjerne ned mot 0 grader. Den holder seg ekstra godt hvis den er pakket i plastfolie.

 

artikkel_kaalrot1.png

 

 

Kålrotstappe/kålrabistappe

 

4 personer

 

  • 1 kg kålrot
  • 1 l vann
  • 1 dl kremfløte eller matfløte
  • 3 ss smør
  • 2 ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts revet muskatnøtt

 

  1. Dette er klassikeren til pinnekjøtt og annet salt kjøtt.
  2. Skrell kålroten og del den i mindre biter.
  3. Kok dem møre i usaltet vann.
  4. Hell av kokevannet og mos kålroten med en potetstamper. Du kan eventuelt erstatte litt av fløten med noe av kokevannet.
  5. Rør inn fløte og smør, og smak til med salt, pepper og muskat.

 

Oppskriften er hentet fra Matprat.
https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/kalrotstappe/

 

 

Honningstekt kålrabi med chili og ingefær


4 personer

 

  • 1 kålrabi
  • 2 gulrøtter
  • 2 ss smør
  • 4 ts flytende honning
  • 2 cm ingefær, revet
  • 1 rød chili, hakket
  • ½ ts salt
  • ½ lime

 

  1. Skjær 1 kålrabi og 2 gulrøtter i staver og kok dem knapt møre i lettsaltet vann.
  2. Hell av kokevannet og damp grønnsakene tørre.
  3. Stek dem raskt i 2 spiseskjeer smør og 4 teskjeer flytende honning.
  4. Finriv 2 cm ingefær og hakk 1 chili. Rør ingefær, chili og en klype salt sammen med grønnsakene. Press over noen dråper limesaft.

 

 

Vegetarwok med rotgrønnsaker

 

4 personer

 

  • 1 kålrot
  • 1 søtpotet
  • 4 jordskokker
  • ½ sellerirot
  • 1 persillerot
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts frisk ingefær, revet
  • 4 ss olivenolje
  • 4 ss søt chilisaus
  • 1 dl alfalfaspirer
  • Salt og pepper

 

  1. Skrell og skjær grønnsakene i tynne strimler.
  2. Finhakk chilien og hvitløken og riv ingefæren.
  3. Fres chili, hvitløk og ingefær i olje i 1 minutt.
  4. Tilsett grønnsakene og stek dem i ca. 5 minutter til de er knapt møre. Rør hele tiden.
  5. Bland inn søt chilisaus og tilsett spirene til slutt.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Server woken med byggris.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
https://www.frukt.no/oppskrifter/wok-med-blandede-rotgronnsaker/

 

Redaksjonen 07. jul 2020