Lenge leve norske jordbær!

Norske jordbær – ingen sommer uten

For mange er det ikke ordentlig sommer før det står norske jordbær i frukthyllene, eller langs landeveiene på improviserte piknikbord under stripete parasoller. For oss nordmenn har det norske jordbæret nærmest en ikonisk status, og det er jo ikke så rart, for vi kan vel alle enes om at det søte, norske jordbæret er helt fantastisk godt — kanskje best i verden?

Slik skal det naturligvis fortsette, og det takket være hardtarbeidende jordbærprodusenter som Hans Jakob Fossaas. På Nøtterøy i Vestfold og Telemark produserer han 150 tonn norske jordbær i året for Coop, og Fossaas har en klar formening om hva slags jordbærsorter han vil dyrke.

200303-u26-prix-bannere-1200x800-2.jpg

 

–Vi har dyrket mye Frida-jordbær, og har nå beveget oss litt over på en type som heter Saga. Noen liker å dyrke importerte sorter da disse ofte har litt lengre holdbarhet, men vi holde oss til de norske. Etter min mening er det de som smaker aller best!

 

 

Dyrking av norske jordbær – En risikosport

 

Fossaas startet jordærproduksjonen ved siden av faren sin for 30 år siden. Siden den gang har produksjonen doblet seg. Det er imidlertid ingen selvfølgelige, for det å være jordbærbonde er nærmest som risikosport å regne når det kommer til landbruk.

 

–Å dyrke norske jordbær er alltid spennende da det er så mange uforutsigbare faktorer som spiller inn. Vi dyrker jo på gamlemåten, og jordbær er spesielt følsomme for vær, noe som naturligvis er utfordrende i dette landet. Som en kollega sa til meg: "Du føler at du lever". Vi er nok ikke helt som andre bønder, ler Fossaas.

 

–Samtidig er det nettopp de norske vekstforholdene, lange soldager, det rene vannet og det at man ofte bruker mindre plantevernmidler som gir den ekstra gode smaken, kommenterer han.

 

 

prix_artikkel_norske-jordbaer-2.jpg

 

 

Norske jordbær - Kun det beste er godt nok

 

Selv om "norsk jordbær" er synonymt med kvalitet, har kvalitetskravene økt mye siden Fossaas startet for tre tiår siden. Det medfører blant annet at det å være jordbærplukker handler om mer enn å bare plukke.

 

–Nå bruker jeg stort sett en fast gjeng når vi sanker. Får å ha høy nok kvalitet er vi avhengig av ansatte med høy nok kompetanse innenfor jordbruk. Det har tatt mange å komme dit vi er i dag.

 

 

Når kommer de norske jordbærene dine i butikk?

 

–Rundt St.Hans. Vi får håpe på varme og solrike dager, og små regndusjer på kveldene, da blir de aller best!

 

best-paa-norsk.jpeg

Redaksjonen 15. apr 2020