Nå er de norske eplene her!

Saftige, syrlige, søte norske epler – nå er de endelig her. Da er det bare å fråtse.

 

Syrlige Discovery, saftige Gravenstein, fagre Åkerø, friske Summerred og søte Rød Aroma – alle har sitt særpreg, og det er lett å finne en favoritt.

 

Dette er tiden for å spise eplene akkurat som de er, men vi skal også bake, sylte og ikke minst juice med de friske eplene.

 

Epler inneholder C-vitaminer og mye kostfiber som gjør godt for fordøyelsen. Det meste av C-vitaminene sitter like under skallet, derfor er det best å spise eplet med skallet på.

 

Både Hardanger, Telemark og områdene langs Sognefjorden er store på epler. Men den norske sesongen er kort, så det gjelder å gripe muligheten når du har den.

 

Eplene holder seg best i kjøleskapet, og så lenge det ikke blir for tørt, holder de seg godt.

 

artikkel_epler2.png

 

 

Bakte epler med mandeldekke

 

4 porsjoner

 

  • 4 middels store epler
  • 1 dl sukker
  • 3 dl vann

 

Mandeldekke:

  • 50 g smør
  • 50 g mandelflak
  • ½ dl sukker
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ss kremfløte
  • 1½ ts malt kanel

 

  1. En superenkel dessert med litt karamellaktig topping. Server den med rømme, vaniljekesam eller iskrem til.
  2. Sett ovnen på 225 grader.
  3. Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del dem i to.
  4. Kok opp sukker og vann, og kok eplene halvmøre i sukkerlaken.
  5. Ta opp eplene og la dem renne godt av.
  6. Bland alle ingrediensene til røren, bortsett fra kanel, i en liten kjele. Sett den på middels varm plate og rør til smøret smelter. Ikke la det koke, for da sukrer det seg.
  7. Legg eplene i en ildfast form med snittflaten opp. Fyll kjernehuset med mandelrøren og strø på kanel.
  8. Bak eplene midt i ovnen i ca. 15 minutter til de er møre.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
https://www.frukt.no/oppskrifter/bakte-epler-med-mandeldekke/

 

 

Potetsalat med epler og pesto

 

6 porsjoner

 

  • 1 kg små poteter
  • 1 rødløk
  • 150 g baconterninger
  • 2 syrlige, faste epler
  • Litt sitronsaft
  • 100 g fetaost i terninger
  • 75 g grønn pesto
  • Basilikum

 

  1. Kok potetene møre og avkjøl dem.
  2. Finsnitt løken.
  3. Stek baconet sprøtt.
  4. Skjær eplene i tynne båter og pensle dem med sitronsaft så de ikke blir brune.
  5. Smuldre osten.
  6. Vend alt med pestoen og riv noen basilikumblader på toppen.

 

 

Bagett med kyllingsalat

 

4 porsjoner

 

  • 1 eple, revet
  • 1 gulrot, revet
  • 1 vårløk
  • 200 g revet kylling
  • 100 g lett crème fraîche
  • 50 g lettrømme
  • 2 ts potetmel
  • Karri, salt og pepper
  • 4 grove bagetter
  • Grønn salat

 

  1. Finhakk eplet og gulroten og snitt vårløken. Ha det i en bolle og tilsett revet kylling.
  2. Rør inn crème fraîche, rømme og potetmel. Potetmelet gjør at konsistensen blir passe tykk.
  3. Smak til med karri, salt og pepper.
  4. Del bagetten på langs, legg på salatblader og et godt lag med kyllingsalat.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no.
https://brodogkorn.no/oppskrift/bagett-med-kyllingsalat/

Redaksjonen 07. jul 2020