
RIKTIG OPPBEVARING AV FRUKT OG GRØNT
God smak er ikke tilfeldig
Det er fort gjort å slenge agurken i kjøleskapet, appelsinene i fruktbollen og hvitløken på kjøkkenbenken, men er det riktig oppbevaring av frukt og grønt? Og hvilke frukt og grønt bør egentlig oppbevares i pose? Her er tipsene du trenger for å gi frukt og grønt et fruktbart liv.
Frukter som modnes - som epler, plommer, tomater og pærer - produserer stoffet etylen—en gass med en søtaktig lukt som fremskynder modningsprosessen. Derfor bør ikke disse fruktene oppbevares i direktekontakt med andre fruktslag og grønnsaker.
Frukt og grønt som modnes bør heller ikke oppbevares for kaldt. For eksempel stopper tomatene og melonenes modningsprosess dersom de ligger i kjøleskap, mens epler trives bedre i lav temperatur. En generell tommelfingerregel er at det som dyrkes i varme strøk ikke liker kalde kjøleskap.
Derfor bør du spise norsk frukt og grønt
Med unntak av tomat, agurk, artiskokk, aubergine og squash (som alle, bortsett fra artiskokken, dyrkes i varme strøk eller i drivhus), er det få grønnsaker som skal gjennom en modningsprosess, og oppbevaring av grønnsaker kan derfor med fordel skje i kjøleskapet.
Det er også verdt å merke seg at løkvekster og røtter har ulike egenskaper. Løkvester er naturlig utstyrt for overvintring i tørre forhold og klarer seg fint uten emballasje, mens gulrøtter, sellerirot, persillerot og andre rotvekster tar fort skade av tørr luft og bør oppbevares i emballasje som holder på fuktigheten, som for eksempel plastpose eller lufttett boks.
Og alle foretrekker de mørke rom og stabile temperaturer.
Er du i tvil? Bruk denne huskelisten fra Opplysningskontoret for oppbevaring av frukt og grønt: