Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Det er fort gjort å slenge agurken i kjøleskapet, appelsinene i fruktbollen og hvitløken på kjøkkenbenken, men er det riktig oppbevaring av frukt og grønt? Og hvilke frukt og grønt bør egentlig oppbevares i pose? Her er tipsene du trenger for å gi frukt og grønt et fruktbart liv.

 

Oppbevar frukt og grønt i samme familie sammen

 

Frukter som modnes - som epler, plommer, tomater og pærer - produserer stoffet etylen—en gass med en søtaktig lukt som fremskynder modningsprosessen. Derfor bør ikke disse fruktene oppbevares i direktekontakt med andre fruktslag og grønnsaker.

 

Frukt og grønt som modnes bør heller ikke oppbevares for kaldt. For eksempel stopper tomatene og melonenes modningsprosess dersom de ligger i kjøleskap, mens epler trives bedre i lav temperatur. En generell tommelfingerregel er at det som dyrkes i varme strøk ikke liker kalde kjøleskap.

 

Derfor bør du spise norsk frukt og grønt

 

Oppbevaring av grønnsaker – glad i kulde

 

Med unntak av tomat, agurk, artiskokk, aubergine og squash (som alle, bortsett fra artiskokken, dyrkes i varme strøk eller i drivhus), er det få grønnsaker som skal gjennom en modningsprosess, og oppbevaring av grønnsaker kan derfor med fordel skje i kjøleskapet.

 

Det er også verdt å merke seg at løkvekster og røtter har ulike egenskaper. Løkvester er naturlig utstyrt for overvintring i tørre forhold og klarer seg fint uten emballasje, mens gulrøtter, sellerirot, persillerot og andre rotvekster tar fort skade av tørr luft og bør oppbevares i emballasje som holder på fuktigheten, som for eksempel plastpose eller lufttett boks.

 

Og alle foretrekker de mørke rom og stabile temperaturer.

 

 

prix_artikkel_oppbevaring-gronnsaker-2.jpg

 

Oppbevaring av frukt og grønt – 5 fun facts

  • Agurken trives aller best på kjøkkenbenken, ikke i kjøleskap.
  • Hvitløk holder seg inntil et halvt år i kjøleskap.
  • For lengst mulig holdbarhet, oppbevar bananene i plastpose med små hull i.
  • Blomkål holder inntil en måned dersom den er pakket i plastpose i kjøleskapet.
  • Har gulrøttene stilk på blir de fort slappe. Fjern stilken og legg gulrøttene i en pose i kjøleskapet. Da holder de seg i 2-3 uker.

 

Er du i tvil? Bruk denne huskelisten fra Opplysningskontoret for oppbevaring av frukt og grønt:

 

Oppbevaring av frukt og grønt i romtemperatur

  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avokado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Aubergine
  • Squash

 

Oppbevaring av frukt og grønt i kjøleskap

  • Steinfrukter
  • Bær
  • De aller fleste grønnsaker
  • Epler
  • Pærer

  

Kilder: frukt.no, nrk.no

Redaksjonen 15. apr 2020