Til hovedinnhold

Skal man skrelle poteter, eller ikke?

Stekt, most, kokt, grillet eller fritert

Poteten er en allsidig luring som har vært en viktig del av det norske kostholdet gjennom tidene.

Poteten er Ikke bare er en historisk livredder, men den funker til nesten alt og spiller ofte en stødig birolle i utallige retter.

Skrelle, eller ikke skrelle poteter?

Selv om vi som potetnasjon har god koll på hvordan man tilbereder poteter, er det likevel ett spørsmål som stadig dukker opp før potetene havner i gryta, panna eller ovnen: skrelle, eller ikke skrelle poteter? Og er det et spørsmål om smak eller næring?

Svaret er både og, men det er særlig sistnevnte, altså næring, som er den ubestridelige fordelen ved å ikke skrelle. Det er nemlig i og like under skallet mesteparten av fiberen og mineralene ligger.

Dropp å skrelle poteter

Derfor oppfordres det til å alltid tilberede og spise potetene med skallet på, og du kan med fordel droppe å skrelle potetene. Men poteter kommer i mange farger, former og ikke minst smaker. Sorter som Ringerikspotet og Gulløye har et grovere skall enn f.eks nypotet og mandelpotet, og blir derfor ofte skrelt før servering.

Tommelfingerregelen er imidlertid enkel: Spis skallet når skallet er tynt, men tilbered alle poteter med skallet på! (og spis gjerne alltid skallet uansett, da får du i deg mer av det som er bra!)

Der det er liv er det næring – ikke skrell poteter

Til forskning.no forklarer Søren Krogh Jensen, seniorforsker ved institutt for husdyrbiologi ved Århus universitet i Danmark, at konsentrasjonen av næring i frukt og grønt setter seg der veksten vokser. I potetens tilfelle, i likhet med for eksempel epler, pærer, plommer og druer, skjer det rett under skallet, og derfor er det også der næringen primært sitter.

Så ta en potet, og spis gjerne skallet. Ikke bare er det sunnere, det er også fort gjort!

kilder: forskning.nobramat.nobondelaget.no