Saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor! Hvordan får du det til? Her er bruksanvisningen for perfekt ribbe.
Lett å lage

6 steg til perfekt ribbe

Saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor! Slik fikser du det, og slik får du spist opp alle restene.

Her kommer bruksanvisning til årets julemiddag. En tradisjonell og velprøvd måte å tilberede den på, trinn for trinn.

 

  • Du får også ideer og oppskrifter til hvordan du kan lage lekre retter av restene. Stekt ribbe holder seg nemlig i flere dager, hvis du oppbevarer den kjølig. 

 

 

1. Kjøp ribbe med mye fett

Kjøp en ribbe med mye fett, da blir den best. Det vanligste er tynnribbe, som slett ikke passer til navnet sitt. Tvert imot har den mye fett og smak.

 

 

Du kan også kjøpe familieribbe, som består av tynnribbe pluss kotelettkam med mye kjøtt.

 

Det beste er å kjøpe ribbe med ferdig rutet svor, da slipper du den jobben og er garantert at snittene går akkurat passe langt inn i fettet.

 

Saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor! Hvordan får du det til? Her er bruksanvisningen for perfekt ribbe.

 

2. Krydre ribben tre-fire dager i forveien

Gni godt med salt og kvernet pepper inn i ribben, pakk den inn i matpapir eller folie og la den ligge i kjøleskapet flere dager før den skal stekes. Da blir den best.

 

3. Damp ribben for å blåse opp svoren

Forvarm ovnen til 200 grader. Legg ribben med svoren ned i en langpanne, hell på 2-3 dl vann (det skal dekke litt opp på svoren), og legg folie over. Pass på at folien sitter tett rundt kanten på langpannen, slik at ikke noe av vannet fordamper. Damp gjerne ribben i en time, da vil svoren blåse seg skikkelig opp og blir lett og sprø.

 

Saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor! Hvordan får du det til? Her er bruksanvisningen for perfekt ribbe.

 

4. Snu ribben og stek ferdig

Etter damping skal du ta ut ribben og fjerne folien. Ribben skal nå snus og steke ferdig med svoren opp. Senk ovnstemperaturen til 180 grader.

 

Du kan velge om du vil steke videre i langpannen eller på rist. Steker du ribben på rist, setter du langpannen under denne og har oppi litt ekstra vann, så det ikke steker tørt. Legg uansett en asjett opp ned midt under ribben for å sikre at fettet ikke blir liggende  på toppen under stekingen. Fettet vil nemlig forhindre at svoren blir sprø.  

 

Ribben skal nå steke i ca halvannen time på 180 grader, hvis det er tynnribbe. Beregn en halvtime lenger hvis det er familieribbe med kotelettkam. Dermed har du god tid til å gjøre noe annet, mens ribben passer seg selv i ovnen.

 

Saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor! Hvordan får du det til? Her er bruksanvisningen for perfekt ribbe.

 

5. Slik får du sprø svor

Hvis svoren ikke er blitt sprø når ribben er ferdigstekt, kan du gjøre følgende:

  • Ta ut ribben og skru overvarmen på fullt, eller sett på grillelementet.

  • Sett ribben høyt opp i ovnen, med ovnsdøren åpen eller på gløtt. Følg med hele tiden, for det skal bare sekunder til før svoren er brent.

  • Hvis det er noen områder hvor svoren blir ferdig før resten, kan du legge litt folie over disse mens resten blir «poppet». 

 

6. La ribben hvile 

Etter steking lar du ribben stå og hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den. Da unngår du at kjøttkraften renner ut når du skjærer, og ribben blir saftigere.

 

Saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor! Hvordan får du det til? Her er bruksanvisningen for perfekt ribbe.

 

 

Ribbe kan godt stekes dagen før

Du kan gjerne steke ribben dagen før den skal spises, så får du mer fri på selve dagen. For at svoren da skal være sprø når den skal spises, må den være sprø når du tar den ut av ovnen dagen før.

 

La ribben stå til den er kald før du pakker den inn i folie. Du kan godt skjære den opp i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Dagen etter legger du ribbestykkene i langpanne sammen med julepølse og det andre dere skal spise, og varmer opp i en halvtime på 200 grader. Så er det servert!

 

 

Ribberester blir lekker mat

Blir det igjen ribbe etter middagen, kan du lage mye godt av restene. Du kan for eksempel smøre noen lefser med dijonsennep og fylle med ribbe pluss sylteagurk eller annet du måtte få lyst på. Krydre med salt og pepper, rull sammen og nyt!

 

 

Har du en wokpanne, kan du lett lage en kjempegod middag av ribberester og grønnsaker. Riv gjerne opp kjøttet med hendene i stedet for å bruke kniv, det gir en litt løsere konsistens. Paprika, sukkererter, løk – bruk det du har av grønnsaker. Hvitløk, chili og soyasaus gir en eksotisk smak på middagen.

 

(Kilder: matprat.no, aperitif.no, klikk.no)

Merete Holger Storli 07. des 2016