Alle har litt hermetikk på lager. Og med enkle grep kan nettopp hermetikken være det som redder middagen. Godt er det også.
Lett å lage

Piff opp hermetikken!

Alle har litt hermetikk på lager. Og med enkle grep kan nettopp disse boksene være det som redder middagen. Godt er det også.

Vi får vel bare innse det, at hverdagsfloka en gang i blant går utover både kreativitet og tid ved grytene. Det gjelder å få maten raskt på bordet, og da er det lurt å ha noen lure knep i ermet.

Ingenting slår fersklaget mat, men i en travel tid er hermetikk et sunt og smakfullt alternativ. Derfor bør alle ha et lite lager stående. Ikke bare holder maten seg svært lenge, du vil garantert sende deg selv en takknemlig tanke når ungene slår seg vrange etter en lang dag i barnehagen eller en uventede gjest dukker opp en dag kjøleskapet er ekstra slunkent.

 

Dette hermetikklageret bør du alltid ha i huset:

  • Tomater
  • Tunfisk
  • Bønner
  • Erter
  • Mais
    ... og ellers alt du vet du lett kan komme til å få bruk for.

Dette er matvarer du på null tid kan drøye maten med samtidig som det smaker godt.

Hva er hermetikk?

Hermetikk er matvarer som er varmebehandlet slik at det er fritt for bakterier og er lagt ned i sterile, tette beholdere.  

Fordi den hermetikken vi kjøper i butikken er blitt varmebehandlet under trykk, har den svært lang holdbarhetstid. Standardbehandlingen er å varme opp den lukkede hermetikken til 120°C i tre minutter slik at bakterier og sopp dør. Denne metoden kalles helkonservering.

 

Alle har litt hermetikk på lager. Og med enkle grep kan nettopp disse hermetikken være det som redder middagen. Godt er det også.

Oppbevaring av hermetikk

Hermetikk merkes etter dagens regler med holdbarhetstid på 3-5 år. Men det er viktig å oppbevare hermetikken på riktig måte.

Her er noen tips det kan være nyttig å følge når du bunkrer opp med hermetikk i skap eller kjeller:

  • Lagre hermetikken din på et kjølig, rent og tørt sted med temperaturer mellom 10° og 23°.
  • Plasser boksene slik at de eldste står fremst og brukes først.
  • Bruk aldri hermetikk har løse eller bulende lokk, som lekker eller har store skader.
  • Oppbevares hermetikken på glass, kan lys forårsake endringer i farge og næringsstoffer.

 

Hermetikk med vri

Middaghermetikk høres kanskje kjedelig ut, men er faktisk et godt alternativ du ikke behøver å skamme deg. Rettene er i utgangspunktet klare til å varmes opp og spises uten at vi behøver å gjøre noe særlig ekstra, og dette er grunnen til at vi på hermetikk som tur- og hyttemat.

 

Men kanskje er det enda viktigere i hverdagen? Med en enkelt vri kan du sprite opp hermetikken til å bli et godt og næringsrikt måltid for hele familien. Her får du tre varianter. 

 

Spagetti à la Capri – ekstra god

Med denne oppskriften får du det du liker så godt ved Spagetti à la Capri. Den blir bare litt rundere i smaken og ekstra god.

 

Til 4 personer trenger du:

  • 1 boks Spagetti à la Capri
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 1 liten løk 1 pakke bacon (ca. 150 g)
  • 200 g sjampinjonger
  • 3 ss olje
  • 1 ts salt
  • ¼ ts pepper

Slik gjør du:

  • Kok opp boksen med tomater i en stor gryte sammen med en halv boks vann. La det stå og småkoke mens du gjør klar de andre ingrediensene. Blir sausen for tykk, heller du bare i mer vann.
  • Stek hakket løk sammen med oppskåret bacon i litt olje til det er mykt. Pass på at det ikke blir brent. Ha løken og baconet opp i tomatsausen.
  • Skjær soppen i biter og stek den forsiktig i litt olje. Ha den over i tomatsausen. Gi et oppkok og rør godt.
  • Til sist heller du i boksen med Spagetti à la Capri. La det stå på middels temperatur i ca. 5 minutter. Rør om av og til slik at alt blir gjennomvarmt. Klart til servering!

 

Spagetti med tunfisk

En boks med tunfisk, tomater og en pakke spagetti har de fleste liggende i skapet. Da er du ikke langt unna denne smakfulle og enkle middagen.

 

Til 4 personer trenger du:

  • 1-2 ss olje
  • 1-2 kløfter hvitløk, finhakket
  • 3 ss finhakket persille
  • 2 bokser hakkede tomater à 400 g
  • 2 bokser med tunfisk i olje à 185 g
  • 500 g spagetti
  • Sort pepper

 

Slik gjør du:

  • Varm oljen i en stekepanne på middels varme. Tilsett hvitløk og stek i 1-2 minutter til det er lett brunet.
  • Legg i persille og rør i 1 minutt før du har i tomatene.
  • Reduser varmen til så vidt over kokepunktet og la det småputre 5 – 10 minutter.
  • Hell oljen fra tunfisken. Bryt fisken opp i passe store biter og la dem småkoke i sausen i 5 minutter.
  • Kok spagettien etter anvisning på pakken. Sil av og legg den varme pastaen i en stor bolle.
  • Rør inn sausen, krydre med sort pepper, og server umiddelbart.

Lys lapskaus med smak av India

Her får den gode, gamle lapskausen selskap av en indisk potetrett og resultatet er til å spise opp!

 

Til 4 personer trenger du:

  • 6 ss olje
  • ½ ss hele sennepsfrø
  • ½ ts chilipulver
  • ½ ss gurkemeiepulver
  • 10 små poteter, ferdigkokt (ca. 600 g før koking) og delt i fire
  • 1 ts salt
  • 1 boks lys lapskaus

Slik gjør du:

  • Fres sennepsfrøene i middels varm olje i en gryte. Er det passe varmt, «hopper» de litt.
  • Tilsett chili, gurkemeie og salt og varm videre i 1 minutt.
  • Ha i potetene og stek dem i 4 minutter mens du vender dem, til potetene er dekket av frøene og har fått sprø, gylne skorper. Potetene er nå blitt gule. Legg på lokk og skru ned varmen. La potetene varmes i 5 minutter til.
  • Ta ut halvparten av potetene. Bland boksen med lys lapskaus i gryten med resten av potetene og la det bli gjennomvarmt. Legg lapskausen på fat eller tallerken og strø de andre potetene over. Klart til servering!

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, University of Minnesota Extension

Redaksjonen 05. sep 2017