Hva er egentlig forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig? Hva skal du velge til hva? Fakta om innhold og bruk, pluss tips til oppskrifter med kjøttdeig.

Kjøttdeig eller karbonadedeig?

Hva er egentlig forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig? Og hva skal du velge til hva?

Kjøttdeig og karbonadedeig har mange likhetstrekk, men er forskjellige produkter. Både pris, helse, smak og hva du faktisk skal lage, betyr noe for valget ditt.

 

Kjøttdeig er den mest brukte varianten, som stort sett er rimeligere i pris og smaker mye. Den inneholder også mest fett.

 

Hva er egentlig forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig? Hva skal du velge til hva? Fakta om innhold og bruk, pluss tips til oppskrifter med kjøttdeig.

 

Karbonadedeig er en magrere deig, som mange sverger til når de vil unngå for mye fett. I tillegg til kjøttdeig og karbonadedeig av storfe, kan du velge deiger av både svin og kylling – varianter som er magrere enn vanlig kjøttdeig, og ypperlige alternativer om du vil spise mindre rødt kjøtt. Det finnes også andre deiger og farser,  som for eksempel kjøttdeig av lam. 

 

 

 

Ikke ett fett 

Kjøttdeig kan inneholde inntil 14 prosent fett, maks fem prosent vann og en prosent salt i tillegg til kjøtt. Noen kjøttdeiger er ikke tilsatt salt og vann, så sjekk på pakken dersom det er viktig for deg og ditt kosthold.

 

Skal du lage kjøttkaker, er kjøttdeig absolutt førstevalget. Dette fordi de blir saftigere. For at deigen skal være lettere å forme, er det en fordel at den inneholder litt salt.

 

  

Kjøttdeig egner seg også godt til burgere, kjøttpudding, taco, pastasauser og gryteretter. Når du lager burgere bør du unngå å kna deigen for mye, for da kan den bli seig.

 

 

Karbonadedeig kan inneholde samme mengde vann og salt som kjøttdeig, men bare inntil seks prosent fett. De fleste produsentene tilsetter under fem prosent fett. Salt- og vannfrie varianter finnes også på markedet.

   
Vil man unngå animalsk fett, er karbonadedeigen et godt alternativ til kjøttdeig, men fordi den inneholder mindre fett er den også mindre smaksrik og saftig.

 

Hva er egentlig forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig? Hva skal du velge til hva? Fakta om innhold og bruk, pluss tips til oppskrifter med kjøttdeig.

 

Karbonadedeigen egner seg veldig godt til karbonader, men blir litt for kompakt til burgere. Ellers er denne deigen et godt og magrere alternativ når du skal tilberede taco, gryter og kjøttsauser.

 

 

Kjøtt- og karbonadedeiger av svin og kylling er gode valg om du vil skjære ned på forbruket av rødt kjøtt, og om du ønsker å variere litt i smak. De kan brukes i de samme rettene, og et godt tips til variasjon kan også være å blande ulike typer kjøtt- og karbonadedeiger.

 


Hvorfor salt og vann? 

Isvann tilsettes deigene under kverning, for å holde temperaturen lav og minske faren for bakterievekst.

 

Salt binder vannet i deigen, og hemmer til en viss grad også veksten av bakterier. I deiger uten salt og vann, bruker man flytende nitrogen for å holde produksjonsutstyret kaldt. Dette er en dyrere prosess, og produkter uten vann og salt er derfor noe dyrere.

 

Kilder: gilde.no og bramat.no
Anne Wennberg 08. apr 2017