Med enkle grep lager du din egen, saftige hamburger. Lær av proffene. Slik lager du hamburger bedre enn på restaurant. Oppskrift på hamburger.

Bli en burgermester

Med enkle grep lager du din egen, saftige hamburger. Garantert bedre enn på restaurant!

Uten å bruke mye tid kan du lære deg å bli en burgermester hjemme. Form kjøttdeig til burgere og stek i panna. Så er variasjonsmulighetene uendelige: Hva med en cheeseburger med blåmuggost, for eksempel? Eller kanskje en kyllingburger av kyllingkjøttdeig med bacon?

 

Første bud for å få en perfekt og saftig burger, er å steke den riktig. Her har vi spurt en ekte burgerekspert: Tarje Haakstad er daglig leder for Døgnvillgruppen, burgerrestauranter som ligger i Oslo (på Vulkan og Tjuvholmen) og Stavanger. Han er også medforfatter av «Burgerboka».

 

Med enkle grep lager du din egen, saftige hamburger. Lær av proffene. Slik lager du hamburger bedre enn på restaurant. Oppskrift på hamburger.

 

 

Her er burgerekspertens råd:

 

1. Burgere må ha litt fett i seg, så ikke velg den magreste kjøttdeigen. Vi synes ikke man bør gjøre så mye med selve kjøttet. Salt, pepper og eventuelt litt egg for å binde holder i massevis. La kjøtt smake kjøtt, og så varierer vi heller smakene i selve tilbehøret! Men vil man prøve noe nytt, gir litt grov sennep i kjøttdeigen ekstra god smak.

 

2. Press kjøttet ut til 1,5 cm tykke burgere. Stek dem på middels sterk varme til de er gjennomstekte, ca. 10-12 minutter. Stek dem først på den ene siden, så på den andre – halve tiden på hver side (ikke snu dem rundt og rundt). De bør komme rett fra kjøleskapet og saltes lett når de stekes.

 

 

3. Hamburgerbrødene må alltid varmes. Del brødet, smør det med olje (på kuttsidene) og strø litt hvitløkpulver på for ekstra smak. Sett brødene midt i ovnen på 180 grader i et par minutter. Du kan også grille dem i grillpanne, hvis du har det.

 

 

 

 

Ovnssteking

Skal du lage hamburgere til mange, kan du bruke stekeovnen. Det beste resultatet får du ved å brune dem lett i panne først, og så slenge dem i ovnen.

Lag burgere med tykkelse på 1,5 cm. Brun dem lett i pannen, og stek videre 200 grader i 10-12 minutter, til de er gjennomstekte.

 

– Jeg vil anbefale å steke burgerne først og så holde dem varme i ovnen, sier Tarje Haakstad.

 

NB! Gravide, små barn og personer med nedsatt immunforsvar skal ikke spise medium stekte hamburgere.

 

3 favoritter

Pulled pork-burger: Legg ferdig pulled pork eller pulled beef i stekeovnen (enkel bruksanvisning på pakka), og gjør i stand burgerbrødene og tilbehøret mens det varmes opp. Dette kjøttet er på forhånd langtidskokt og så mørt at du bare kan dra det fra hverandre med en gaffel. Sunt og godt, og nydelig som hamburger!

 

Kyllingburger: Bland kyllingkjøttdeig med litt finhakket bacon, et egg og krydder etter smak, for eksempel paprika, hvitløk og chili.

 

Cheeseburger: Mange typer hvitost egner seg, men det bør være en ost som har litt kraftig smak, som cheddar, gorgonzola, jarlsberg eller sveitser. En tykk skive blåmuggost kan gi en helt ny opplevelse til burgeren. Osten legger du på burgeren når den er snudd, slik at den smelter litt nedover på sidene. Nam!

  

 

 

Tilbehør

Standard tilbehør til burger er burgerbrød, løkringer, sylteagurk, salatblader og tomatskiver.

 

Tarje Haakstad lister opp mye godt som du kan ha i stedet for brød – eller i tillegg: Coleslaw, stekte poteter, potetsalat, chips, en enkel salat.

 

En riktig stekt hamburger med kanskje litt ost og annet digg, er mer enn godt nok i seg selv. For mange er ketsjup og sennep standard. Men vil du lage dressing også, kan denne blandes sammen på ett minutt:

  • 1dl rømme eller kesam
  • 1dl majones
  • 2 ss ketsjup
  • 1 ss bbq-saus
  • Litt salt, pepper og feks chilipulver
Merete Holger Storli 10. jun 2017