Grillmat er enkelt og supergodt! Tips og oppskrifter til den beste grillmaten - fisk, kylling, kjøtt, grønnsaker og frukt.

Grilltips – slik lykkes du med grillmaten!

Grillmat er genial hverdagsmat!

Vi gir deg de beste grilltipsene, slik at du enklere lykkes med grillmaten og kan ha middagen klar på rekordtid.

 

220303-u28-prix-bannere-1200x800-GP.jpg

 

Det aller enkleste er å dele opp grillmaten i biter, pakke i folie og legge på grillristen. Der passer den seg helt selv! Deretter pakker du opp ferdig middag etter 5–15 minutter! Ikke bare beholder maten all smaken og saftigheten, den blir sunnere også: Ingen vitaminer forsvinner i prosessen.

  

 

Trebarnsmor Kristine Storli Henningsen, som blant annet skriver bloggen Antisupermamma, deler sine grilltips. Hun fyller for eksempel hele middagen i folie og slenger pakken rett på grillen.

 

Folien fyller hun enten med kjøtt eller fisk, samt grønnsaker og gjerne poteter delt i fire – i tillegg til krydder og en klump smør. Hun liker å gjøre det enkelt: 

 

– Jeg gidder aldri marinere grillmaten på forhånd, men et tips er å pensle koteletter med litt sennep når de legges på grillen, det blir kjempegodt. Og jeg bruker alltid kaldrørte sauser. Rømme blandet med ett eller annet ferdigpulver, tzatziki dippsaus eller annet.

 

 

Grilltips til kylling og kjøtt

 

Kylling er superraskt å grille. Gni stykkene inn med paprikapulver, salt og pepper, pensle med litt olje og legg dem på risten (disse trenger 5–10 minutter på hver side). Deretter kan du grille grønnsaker i folie ved siden av. Kutt grønnsakene i små biter eller strimler, så blir alt ferdig omtrent på samme tid!

 

Du kan også pakke inn kyllingen og grille den i folie. Da får du riktignok ikke de fine grillstripene, men kjøttet blir en tanke mer saftig.

 

 

Koteletter passer perfekt som grillmat. Et grilltips er å først grille på sterk varme så de får stekeskorpe og de lekre grillstripene, deretter steker du i noen få minutter på svakere varme. Det samme gjelder når du steker biff og annet kjøtt. Tilbehøret kan du grille samtidig i folie. 

 

Skal du grille hamburgere, er det aller best å kjøpe dem rå. Det går kjemperaskt å grille dem uansett, og resultatet blir saftigere.

 

  

Grilltips til fiskemiddagen

 

Laks, steinbit, kveite og makrell er blant fisketyper som passer godt som grillmat. Hva med å for eksempel grille laksepakker? Du trenger bare noen små fiskestykker, og grønnsakene i små biter. Hele middagen trenger bare 5–15 minutter på grillen. Her er våre beste grilltips til grilling av fisk:

 

Første grilltips: Putt fiskebitene og tynne skiver eller strimler av grønnsaker i et stykke folie, krydre med salt og pepper og ha på en smørklatt eller to – pluss litt skviset sitron. Pakk godt sammen og sleng på grillen.

 

 

Vil du prøve noe ekstra spennende? Pakk små fiskestykker inn i de ytterste, største bladene av en purre og surr sammen med ståltråd. Herligheten skal grilles i ca. 5 minutter, huske å snu pakken etter halve tiden.

 

Dersom du liker fisken mer sprøstekt utenpå, kan du droppe innpakning. Bare husk å pensle fisken med litt olje først, så henger den ikke fast i grillristen. Et annet grilltips er å ha egne grillrister til fisken: Disse slenges bare rett på grillen, er meget enkle å snu og kan kjøpes for en rimelig penge der det selges grillutstyr.

 

 

Grilltips når du skal grille poteter

 

Poteter kan pakkes inn i folie og legges rett på det varme grillkullet. Beregn god tid hvis potetene er store – minst en tim. Om du deler potetene i tykke skiver og krydrer med salt og pepper før du pakker dem inn i folien blir de ferdige etter et kvarters tid på grillen.

 

For litt ekstra spennende smak, smuldre litt blåmuggost over potetskivene før de grilles. Nam!

 

Grillmat er enkelt og supergodt! Tips og oppskrifter til den beste grillmaten - fisk, kylling, kjøtt, grønnsaker og frukt.

 

Vegetarvennlig grilltips

 

Grillen er vegetarvennlig så det holder! Bruk det du har av grønnsaker – paprika, løk, hvitløk og squash, for eksempel. Del opp i biter eller strimler, og legg alt i folie som er penslet med smør eller olje. Deretter er det bare å krydre med salt og pepper – sleng gjerne på noen ferske urter også. Pakk dette godt sammen og grill i et kvarters tid. Deilig!

 

 

Har du forresten smakt grillet asparges? Det er nemlig så godt at du ikke trenger noe annet av grønnsaker ved siden av! Skjær av et par centimeter nederst på stilken, og pensle aspargesene med litt olivenolje – gjerne blandet med skviset sitron. Grill et par–tre minutter og krydre med salt og pepper. Enkelt!

 

Sopp kan du med fordel også grille: Vårt grilltips er å legge skivet sopp i et stykke folie smurt med smør eller olje, og bland dette med litt hvitløk – enten presset eller finhakket. Krydre med salt og pepper og legg pakken på grillen i et kvarters tid. Voilá!

 

 

Grilltips til dessert på grillen

 

Frukt pakket i folie blir nydelig dessert! Pakk inn bananer med skallet på og legg dem på grillen der den ikke er altfor varm – eller legg dem rett på grillkullet når det er i ferd med å kjølne. Etter få minutter er bananene halvsmeltet inni skallet, og du har en deilig, myk dessert.

 

 

For å gjøre denne desserten ekstra søt kan du skrelle bananene, lage et snitt i dem på langs og fylle på med hakket sjokolade. Pakk godt sammen i folie og stek! Du kan også pakke inn nektariner eller fersken i skiver, og steke dem på samme måte. Alt dette smaker kjempegodt som det er, eller du kan toppe det med litt is, kesam eller yoghurt.

 

(Kilder: matprat.no, godfisk.no, lise finckenhagen, kk.no, aperitif.no)

Merete Holger Storli 10. jun 2017