For et perfekt resultat på engangsgrillen, bør du følge disse 10 rådene. Tips og oppskrifter til grilling med engangsgrill.

Slik lykkes du med engangsgrillen

Gjør du alt riktig, fungerer engangsgrillen til langt mer enn pølser. Her er 10 tips som garanterer et godt grillresultat.

 

1. Planlegg engangsgrillingen

Husk fyrstikker eller lighter og egnet fat til å ha grillmaten på. Ta også med olje salt, pepper og gjerne litt sitron i sekken. Hvis du har en liten og tett flaske, hell gjerne litt olje over på denne. Nå får du i tillegg endelig bruk for de små posene med salt, pepper og ketchup som du har samlet på!

 

 

2. Vent til grillen er klar

Tennflaket øverst i engangsgrillen skal brenne opp, flammene gi seg og kullet gå fra sort til grått før engangsgrillen er klar. Dette vil ta omtrent 20 minutter. En av de største grilltabbene vi gjør er å slenge på maten før grillen er klar. Dette gjelder særlig for engangsgrillen, fordi avstanden til kullet er så kort at maten lettere blir brent.

 

 

3. Vær nøye med plasseringen av engangsgrillen

Sett for all del ikke engangsgrillen rett på gress! Da etterlater den en svidd, stygg firkant. Finn noen steiner eller annet ikke-brennbart materiale og bygg opp under. Mange engangsgriller kommer med støtteben, men vær uansett forsiktig med å grille på eller nær gress. Finn helst sand eller berggrunn, og bygg uansett opp underlag så grillen ikke lager merker.

 

 

4. Krydre godt med salt og pepper på begge sider

Fisk, kjøtt, kylling og grønnsaker har godt av litt smaksforsterking.  

 

5. Pensle gjerne med litt olje før steking

Dette vil også hjelpe mot at fisk, kjøtt eller grønnsaker setter seg fast i gillrillene, som kan skje – særlig hvis du griller fisk.

 

 

6. Ikke snu kjøttet for tidlig

Griller du koteletter eller biff vil kjøttet gjerne henge fast i engangsgrillen, og slippe taket først når den har fått en god, grillet hinne. Først da er det på tide å snu og steke andre siden.

 

 

7. Ikke legg for store stykker på engangsgrillen

Engangsgrillen er ikke plassen for store steker eller rå poteter som tar lang tid. Den egner seg ypperlig til mindre stykker kjøtt eller kylling, pølser og til fiskepakker i folie. Reker er for eksempel kjemperaske å grille.

En engangsgrill brukt riktig skal vare i én- til halvannen time.

 

 

8. Grillspyd er smart!

For ekstra god smak, marinér terninger av kjøtt og grønnsaker på forhånd og træ gjerne spydene først når du har kommet frem til grilldestinasjonen – så brekker de ikke på veien.

Aubergine og squash i tynne skiver fungerer også fint på liten grill. Pensle olje på begge sider og krydre med salt og pepper.

 

9. Ikke legg på for mye mat på en gang!

En tabbe som særlig gjelder engangsgrill er å legge på for mye grillmat på en gang. Grillen er avhengig av luft og du kan risikere at den mister piffen og dør ut fordi den ikke får puste.

 

10. Husk å kjøle ned engangsgrillen

Hvis du ikke kan vente til den er helt kald, hell på rikelig med vann.  Husk derfor alltid å ta med minst en liter ekstra vann hvis du ikke befinner deg nær sjøen. Rydd alltid opp, ta engangsgrillen med hjem når den er kald og kast den i søpla.

 

Kilder: DJ Barbecue, greatbritishbbq.co.uk, bbcgoodfood.co.uk, godt.no.

Tina Aasen 10. jun 2017