
CHILI CON CARNE
Prøv denne oppskriften!
Kjøttdeigens muligheter er uendelige. Og få liker den bedre og spiser den oftere enn oss nordmenn. Slik blir du en kløpper på kjøttdeig.
Den er kjapp, lettvint og uhyre allsidig. Nordmenn elsker kjøttdeig og karbonadedeig, i alle mulige former. Årlig spiser vi i snitt over syv kilo kjøttdeig hver, på lørdagspizza, til spagetti, på tacokvelden, som snacks og i smakfulle gryter som skal mette store familier og hele vennegjenger.
Fordi den er så rask å tilberede og et relativt rimelig alternativ kan du bruke kjøttdeigen som hovedingrediens i kjappe middager som chili con carne, bolognese, taco, britisk pai, hjemmelaget lørdagspizza og ikke minst tradisjonelle norske kjøttkaker.
Burritos er blitt manges favoritt, og er enkelt å lage. Stek kjøttdeig, varm lefser, fyll med kjøtt og sunne, gode grønnsaker: Agurk, tomat, løk, mais, salat. Salsasaus på glass, gjerne litt revet ost – og ferdig!
Vi vil ha smaken av kjøttdeig – men hvorfor? Akkurat det handler om kjemi! Den gode, skorpete steikesmaken som kan få tennene til å løpe i vann, kalles Maillard-reaksjonen. En bruningsreaksjon oppkalt etter en fransk kjemiker. Du må steke kjøttet på over 100 grader for å oppnå denne smaken, hvor sukkeret i kjøttet reagerer med protein som danner ulike populære smaks- og luktstoffer.
En stekepanne med tykk bunn er best egnet til å steke kjøtt på sterk varme. Gå helst for en jernpanne eller en stålpanne som tåler en støyt. En stekepanne som scorer høyt på tester og som anbefales for kjøttelskere er jernpanna som Hellstrøm har trykket til sitt bryst og selger under sitt navn, fra produsenten de Buyer.
Med kjøttdeig kan du fråtse i ulike kulturer og smaker, fra italienske bolognese til mexicansk taco og små, spanske kjøttboller – såkalte albondigas. Men de er ikke så dumme de norske tradisjonene heller, som de deilige hjemmelagde kjøttbollene i tykk, brun saus, ertestuing og poteter.
Kilder: forskning.no