Kjøttdeig har du sikkert stekt mange ganger, men vet du hvordan tilberedes perfekt? Slik blir du en kløpper på kjøttdeig.

Slik steker du kjøttdeig riktig

Kjøttdeigens muligheter er uendelige. Og få liker den bedre og spiser den oftere enn oss nordmenn. Slik blir du en kløpper på kjøttdeig.

Den er kjapp, lettvint og uhyre allsidig. Nordmenn elsker kjøttdeig og karbonadedeig, i alle mulige former. Årlig spiser vi i snitt over syv kilo kjøttdeig hver, på lørdagspizza, til spagetti, på tacokvelden, som snacks og i smakfulle gryter som skal mette store familier og hele vennegjenger.

  

 

Fordi den er så rask å tilberede og et relativt rimelig alternativ kan du bruke kjøttdeigen som hovedingrediens i kjappe middager som chili con carne, bolognese, taco, britisk pai, hjemmelaget lørdagspizza og ikke minst tradisjonelle norske kjøttkaker. 

 

Burritos er blitt manges favoritt, og er enkelt å lage. Stek kjøttdeig, varm lefser, fyll med kjøtt og sunne, gode grønnsaker: Agurk, tomat, løk, mais, salat. Salsasaus på glass, gjerne litt revet ost – og ferdig!

 

 

Hvorfor smaker kjøttdeig så godt?

Vi vil ha smaken av kjøttdeig – men hvorfor? Akkurat det handler om kjemi! Den gode, skorpete steikesmaken som kan få tennene til å løpe i vann, kalles Maillard-reaksjonen. En bruningsreaksjon oppkalt etter en fransk kjemiker. Du må steke kjøttet på over 100 grader for å oppnå denne smaken, hvor sukkeret i kjøttet reagerer med protein som danner ulike populære smaks- og luktstoffer.

 

Slik får du perfekt kjøttdeig på 1-2-3 

  • Varm en stekepanne til den er skikkelig varm.

  • Stek i en smakløs olje eller smør – eller aller helst en kombinasjon av disse. Husk at olje tåler høyere temperaturer enn smør, men smøret gir ekstra god smak og skorpe. Ha i kjøttdeigen og fordel jevnt utover i passe store biter.

  • Ikke ha for mye kjøttdeig i stekepanna om gangen, mye kjøtt reduserer varmen i stekepanna og gjør at kjøttet koker i stedet for å steke. Da risikerer du kjøtt som er vassent og smakløst. Du bør også ta kjøttdeigen ut fra kjøleskapet og la den romtemperere før steking, da synker ikke varmen så mye som om du slenger kald kjøttdeig rett på panna.

  • Blir panna altfor varm og kjøttet truer med å svi seg skikkelig, løfter du den bare av platen i et halvt minutt og skrur ned temperaturen noe. Ikke rør for mye i kjøttdeigen, du vil at den skal sette seg litt i panna og få en gyllen, fin brunfarge. Salte og pepre etter smak.  Kjøttdeigen er ferdigstekt på et par-tre minutter og den skal være gjennomstekt. Farsen kan inneholde bakterier som ikke vil ha i deg.

  • Årsaken til at kvernet kjøtt skal være gjennomstekt, mens du trygt kan spise biff som er tilnærmet rå inni, er at bakterier som E.Coli kun lever på overflaten av hele kjøttstykker og dør med det samme kjøttet kommer i stekepanna. I farseprodukter derimot, kan bakteriene bli jevnt fordelt igjennom hele deigen, melder forskning.no. 

 

  

Hvilken stekepanne til kjøttdeig?

En stekepanne med tykk bunn er best egnet til å steke kjøtt på sterk varme. Gå helst for en jernpanne eller en stålpanne som tåler en støyt. En stekepanne som scorer høyt på tester og som anbefales for kjøttelskere er jernpanna som Hellstrøm har trykket til sitt bryst og selger under sitt navn, fra produsenten de Buyer.

 

 

Med kjøttdeig kan du fråtse i ulike kulturer og smaker, fra italienske bolognese til mexicansk taco og små, spanske kjøttboller – såkalte albondigas. Men de er ikke så dumme de norske tradisjonene heller, som de deilige hjemmelagde kjøttbollene i tykk, brun saus, ertestuing og poteter.

 

Kilder: forskning.no 

 

Tina Aasen 14. mai 2017